İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sahte diplomaların tespiti için protokol imzalandı

Milli Eğitim Bakanlığı ile Noterler Birliği arasında, açık öğretim okullarından mezun olan öğrencilerin diploma bilgilerinin incelenmesi ve sahte diplomaların tespiti için protokol imzalandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2017 17:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Sahte diplomaların tespiti için protokol imzalandı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Noterler Birliği arasında, açık öğretim okullarından mezun olan öğrencilerin diploma bilgilerinin incelenmesi ve sahte diplomaların tespiti için protokol imzalandı.

Bakanlığın Tevfik İleri Toplantı Salonunda Bakanlık ve Noterler Birliği yetkililerinin katılımıyla protokol imza töreni yapıldı.

MEB Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, törende yaptığı konuşmada, Noterler Birliği ile protokol çalışması yaptıklarını, açık öğretim okullarının içeriğinin ve diplomaların gerçek olup olmadığının teyidinin yapılacağını ve olası sahteciliğin önüne geçileceğini ifade etti.

"Bu protokol bir başlangıç. Türkiye'de sahteciliğin önüne geçmemiz lazım. Bu sorunu biz kendi içimizde yaşıyoruz ve sorun meşruiyetimizi de zedeliyor." diyen Demirci, sahte diplomayla öğretmenlik yapan bir kişi yıllar sonra tespit edildiğinde suçludan çok Milli Eğitim Bakanlığının zan altında kaldığını vurguladı.

Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar ise sahteciliğin arttığını belirterek, "Belgeler onay için notere getirildiğinde aslından ayırt etmemiz mümkün değil. Bazen o tasdikler yapılıyor. Aldatan kişi resmi kurumlarda çalışıyor. Bunu önlemek adına sizinle de başlangıç yapacağız. Devamında da bütün diplomaları alacak şekilde çalışma yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Tutar, YÖK ile de diplomaların incelenmesi konusunda çalışma yapacaklarını belirterek, bu sistem hayata geçtiğinde bütün üniversitelerin diplomalarının sorgulanabileceğini ifade etti.

Mevzuatta diplomaların incelenmesi bakımından önceden yasal boşlukların olduğunu, elektronik noterlik işlemleri mevzuatına bir madde eklendiğini kaydeden Tutar, her bakanlıkla diploma sorgulamaları konusunda ayrı ayrı çalışacaklarını söyledi.

- MEB ile Noterler Birliğinde ağ kurulacak

Protokol, MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyetlerine devam eden Açık Öğretim Ortaokulu, Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim İmam Hatip Liselerinden mezun öğrencilerin noterlerden tasdik ettirdikleri diploma belgelerinin gerçeğe uygun olup olmadığının tespit edilebilmesi, sahteciliğin önüne geçilmesi ve diploma belgesi ve içeriğinin doğruluğunun teyidini öngörüyor.

Protokolle, diplomalar T.C. kimlik numarası veya açık öğretim öğrenci numarası ile Noterler Birliği Sistemi (NBS) üzerinden MEB veritabanı aracılığıyla sorgulanacak. Diploma belgesi ve içeriğinin tasdik edilmesiyle oluşabilecek hatalar ve sahteciliğin önüne geçilmesi sağlanacak.

Protokolle ilgili WEB servisleri açılarak ve iki kurum arasında elektronik ortamda güvenli ağın kurulması için gerekli altyapı çalışmaları başlatılacak. Milli Eğitim Bakanlığı ile Noterler Birliği arasında VPN ağı kurulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber