Muhalefet milletvekili, İçtüzük görüşmelerinde komisyonu temsil etti

Teklifin görüşmelerinde Anayasa Komisyonunu temsil etmek üzere, özel sözcü olarak seçilen MHP Afyonkarahisar Milletvekili Parsak yer aldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2017 22:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Muhalefet milletvekili, İçtüzük görüşmelerinde komisyonu temsil etti

TBMM Genel Kurulunda, İçtüzük değişiklik teklifinin görüşmeleri sırasında komisyon sırasında temsilci olarak, teklifin Genel Kuruldaki görüşmelerinde Anayasa Komisyonunu temsil etmek üzere, özel sözcü olarak seçilen MHP Afyonkarahisar Milletvekili Parsak yer aldı.

Genel Kurulda, Meclis İçtüzüğü'ne ilişkin AK Parti ve MHP tarafından ortak hazırlanan değişiklik teklifinin 2. bölümü üzerinde siyasi parti grupları konuştu.

MHP Grubu adına konuşan Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, İçtüzük değişikliği ile televizyon yayınının süresinin artırıldığını ve muhalefetin konuşma sürelerinin korunduğunu söyledi.

Bu teklif hazırlanırken, yaşanan mevcut sorunların tespit edildiğini ve buna göre hazırlanan metnin büyük çoğunluğunda mutabakat sağlandığını belirten Kalaycı, "Bu İçtüzük değişikliği ile Meclis faaliyetlerinin hızlandırılması ve aksamasına yer vermeyecek şekilde daha rasyonel bir çalışma ortamının oluşması sağlanacaktır. Milletvekilinin sesinin kesilmesi ve susturulması asla amaçlanmamıştır." dedi.

Kalaycı, teklifle, denetim yollarına ilişkin düzenlemelerde değişiklik yapılmadığını söyledi.

"Bu İçtüzük değişikliği TBMM'nin üretkenliğinde, verimliliğinde artış sağlanmasına yöneliktir." diyen Kalaycı, değişiklikle iktidar ve muhalefetin daha esaslı işlere yoğunlaşmasının amaçlandığını kaydetti.

MHP'li Kalaycı, teklifle getirilen yeni düzenlemeleri anlattı.

- "Meclis, devlet dairesine dönüştürülmek istenmektedir"

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora ise teklifi eleştirerek, bazı maddelerinin Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia etti.

Milletvekillerinin ifade özgürlüğünün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatları ile geniş güvence altını alındığını, bu nedenle bu metnin Türkiye'nin de imzaladığı uluslararası metinlere aykırı olduğunu ileri süren Dora, şunları kaydetti:

"Bu düzenleme ile Meclis'in, Meclis olma vasfı ortadan kaldırılmakta, Meclis devlet dairesine, milletvekilleri de birer devlet memuruna dönüştürülmek istenmektedir. İfade özgürlüğünün geçerli olmadığı, muhalefet etmenin imkansızlaştığı bir Meclis inşa edilmek istenmektedir. Milletvekillerinin mali haklarını kısıtlamak ve maaş kesintisi cezaları ile tehdit etmek hem hukuk dışı hem de ahlak dışıdır.

Herkes tek bir görüşü savunacaksa, bunun adı demokrasi değildir. Böyle bir parlamento da demokratik parlamento olmaz. Teklifle, 'resmi tarihin kabul ettiği biçimsel tarihin dışına çıkılamaz' deniliyor. Bu açıkça düşünce ve ifade özgürlüğüne de aykırıdır."

Erol Dora, kürsü dokunulmazlığı ve yasama sorumsuzluğu olduğunu, milletvekillerinin hiçbir surette açıkladıkları düşüncelerden dolayı sorumlu tutulamayacağını savundu.

Yasama sorumsuzluğu Anayasa hükümleri ile muhafaza edilirken, İçtüzük hükümleri ile bunun kaldırılamayacağını ifade eden Dora, "Bu İçtüzük değişikliği, yasama sorumsuzluğunu ortadan kaldırmaktadır, yani bu İçtüzük değişikliği ile Anayasa değiştirilmeye çalışılmaktadır." iddiasında bulundu.

Teklifin görüşmeleri sırasında Komisyon sırasında, Meclis temsilcisi olarak TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı oturdu.

Komisyon temsilcisi olarak ise komisyonda, teklifin Genel Kuruldaki görüşmelerinde komisyonu temsil etmek üzere, özel sözcü olarak seçilen MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber