MEB'den YÖK'e rektör atama tepkisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2007 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yeni kurulan 15 üniversiteye rektör ataması girişiminin, anayasaya ve yasalara aykırı olduğu bildirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni kurulan 15 üniversiteye kurucu rektör atanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, hükümet tarafından kurulan 15 yeni devlet üniversitesinin kurucu rektörleriyle ilgili olarak yapılan yasal düzenlemenin, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği, gerekçeli kararın ise henüz yayımlanmadığı hatırlatılarak, şunlar kaydedildi:

"Bunun yanında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 13. maddesi kurulu bulunan ve tüm organları teşekkül etmiş olan eski üniversitelere rektör atanması ile ilgili olarak gerekli düzenlemeyi yapmış, ancak yeni kurulan üniversitelere nasıl rektör atanacağı bu maddede düzenlenmemiştir."

Anayasa Mahkemesi'nin yeni kurulan üniversitelere rektör atanmasını düzenleyen yasayı iptal ve yürürlüğünü durdurma kararından sonra konuyla ilgili oluşan yasal boşluğun devam ettiği ve yasal düzenlemenin yapılması için mahkeme sürecinin tamamlanması gerektiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Halen 15 yeni üniversiteye YÖK tarafından tedviren rektör ataması yapılmış olup, iş ve işlemler buna göre yürütülmektedir.

Hal böyle iken YÖK'ün 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 13. maddesine dayanarak söz konusu 15 yeni üniversiteye rektör ataması girişimi kesinlikle Anayasa'ya ve yasalara aykırıdır. Hukuk devletinde Anayasa ve yasalardan alınmayan hiçbir yetkiyi hiç kimsenin veya kurumun kullanamayacağı açıktır.

Tüm bu gerekçeler ışığında YÖK'ün tespit edip, Sayın Cumhurbaşkanı'na arz ettiği isimler arasından kurucu rektör ataması yapılırsa, bu kişilerin rektörlüğü ile ilgili olarak meşruiyet tartışmasının da gündeme geleceğini kamuoyuna saygıyla duyururuz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber