İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sözleşmeli öğretmene 6 yıl evlenme yasağı çok ağır bir yaptırım

MEB, 20 bin sözleşmeli öğretmen atadı. 652 sayılı KHK'da yer alan hükme göre, bu öğretmenler 6 yıl boyunca eş durumu nakli yapamayacak. Yani bir anlamda 6yıl boyunca evlenemeyecek... Peki bu doğru bir uygulama mı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Ağustos 2017 10:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sözleşmeli öğretmene 6 yıl evlenme yasağı çok ağır bir yaptırım

35 BİN ÖĞRETMEN ATANDI

MEB geçen yıl 15 bin, bu yıl da 20 bin sözleşmeli öğretmen atadı.

Yani sistemde şuan 35 bin sözleşmeli öğretmen bulunuyor.

Bakanlık, kalkınma olan bölgelerde öğretmen bulamadığı gerekçesiyle, geçen yıl sözleşmeli öğretmenin 6 yıl boyunca nakil yapacağına dair şu hükmü yürürlüğe koydu:

"(3) Bu madde uyarınca atanan sözleşmeli öğretmenler dört yıl süreyle başka bir yere atanamaz. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen öğretmenin eşi bu öğretmene tabidir. Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulur. Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği dört yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanır. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az iki yıl daha görev yapar, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmaz."

MEB KENDİ AÇISINDAN HAKLI

Bu hükme göre, sözleşmeli öğretmen 4 yıl çalışırsa kadroya geçecek. 2 yıl daha aynı yerde görev yaparsa nakil istebilecek.

MEB, kendi yönünden haklı olabilir. Zira doğu ve güneydoğu gibi yerlerde öğretmenlerin görev alma süresi 1 ila 2 yıl arasında kalmaktadır.

ATANAN SÖZLEŞMEİ ÖĞRETMEN DE HAKLI

Ancak, atanan sözleşmeli öğretmen de kendi açısından haklıdır. Kalkınmakta olan il ve ilçelere atanan özellikle bayan öğretmenlere 6 yıl boyunca bir anlamda evlenme yasağı getiren bu uygulama Anayasa'nın Ailenin korunması başlıklı 41. maddesine aykırıdır.

GETİRİLEN ÇÖZÜM YANLIŞTIR, BAŞKA TEDBİRLER DE ALINMALI

Burada bir ara çözüm dahi düşünülmemiştir. Oysaki MEB, en azından sözleşmeli öğretmene 1 yıl sonra becayiş imkanı tanıyabilir. Aynı branştaki öğretmenlerin yerini değiştirebilirdi.

Benzer bir uygulamayı Sağlık Bakanlığı da hayata geçirmiştir. Ancak Sağlık Bakanlığı 6 yıl boyunca eş durumu nakli yapmamak gibi bir uygulama getirmemiştir.

Hiçbir ara çözüm getirilmeden uygulmaya konan 6 yıllık yasak bize göre Anayasa'ya aykırıdır. 6755 sayılı Kanun muhtemelen ya ana muhalefet partisi ya da def'i yoluyla Anayasa Mahkemesi gündemine gelecektir. Anayasa Mahkemesinin iptal kararı öncesinde, MEB'in bir ara çözüm geliştirmesinde fayda bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber