Kosovalı gencin bölüm birinciliği gururu

YTB'nin Türkiye Bursları sayesinde üniversite eğitimini GTÜ'de alan Kosovalı Afrim Bojnik, 4 üzerinden 3,76 not ortalamasıyla okul birincisi oldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2017 19:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kosovalı gencin bölüm birinciliği gururu

ŞAHİN OKTAY

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) Türkiye Bursları ile Kocaeli'de eğitim gören Kosovalı Afrim Bojnik, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Matematik Bölümü'nü birincilikle bitirdi.

İşçi ailenin 2 çocuğundan biri olan Afrim Bojnik, Kosova Savaşı'nın gölgesinde imkansızlıklarla geçen çocukluğunun ardından memleketi Prizren'de 2013'te lise eğitimini tamamladı.

Ailesinin maddi durumu kısıtlı olan Bojnik, üniversite eğitimi alabilmek için uluslararası bursları araştırmaya başladı. Öğretmenlerinin yönlendirmesi üzerine YTB'nin Türkiye Bursları programına başvuran Bojnik, GTÜ Matematik Bölümü'nü kazandı.

Çocukluğundan beri matematiğe ilgisi olan Kosovalı öğrenci, sıkı ve disiplinli çalışma sonunda okulunu 4 üzerinden 3,76 not ortalamasıyla tamamlayarak GTÜ'nün mezuniyet konuşmasını yapma gururunu yaşadı.

Bojnik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1999 Kosova Savaşı sırasında çocuk olsa da oldukça sıkıntılı geçen o günleri hatırladığını söyledi.

Çocukluğunda yaşadıkları mahallede silahlı Sırp askerlerinin dolaştığını anlatan Bojnik, "Kapıyı açamazdım annem hemen gelir, 'Çabuk kapıyı kapat' derdi. Bazen bomba sesleri geldiğini hatırlıyorum. Bizim için çok zor günlerdi." diye konuştu.

Bojnik, savaşın ardından kısıtlı imkanlar altında ilk ve ortaöğrenimini tamamladığını, sıra üniversiteye gelince maddi problemlerin baş gösterdiğini dile getirerek, "Kosova'da eğitim çok kısıtlıydı. Asıl zorluk bizim için üniversiteydi. Başkentte bir üniversite var ama orada okumak için ekonomik durumun iyi olması gerekiyor. Üniversite okumam için mutlaka bir yerden burs kazanmam gerekiyordu." ifadelerini kullandı.

"Bu güzel okuldan ayrılacağım için çok üzülüyorum"

Lisedeki öğretmenlerinin tavsiyesi üzerine YTB'nin Türkiye Bursları'na başvurduğunu anlatan Bojnik, şöyle devam etti:

"Notlarım iyiydi, okulu dereceyle bitirmiştim ve matematik olimpiyatlarında başarılarım vardı. O yüzden başvurum çabuk kabul edildi. Sonra Gebze Teknik Üniversitesini kazandım. Dil sınavlarının ardından okula başladığımda vizeler bitmişti, ben de dinlenmek için memleketime gittim. Bu sırada üniversitede verilen derslere baktım. İkinci dönem geldim, yoğun bir tempoyla çalışarak üstesinden geldim ve 3,5 senede başarıyla bitirdim. Kendi kendime 'Eğer bu bursu kazanırsam güzel şeyler yapacağım.' demiştim. Okuldan 3,76 puanla okul birincisi olarak mezun oldum. Birinci olduğum için çok mutluyum ama bu güzel okuldan ayrılacağım için de çok üzülüyorum."

Bojnik, GTÜ'de çok iyi bir eğitim aldığını, öğretim üyelerinin ve arkadaşlarının kendisine her türlü desteği verdiğini vurgulayarak, "GTÜ'nün bana çok katkısı oldu. Akademik altyapımı burada sağlam bir şekilde tamamladığımı düşünüyorum. Gerisinin de geleceğini umuyorum. Yüksek lisans için 2 prestijli üniversiteden teklif aldım. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gerçekten bana paha biçilemez yardımı oldu. Kosova'da kalsaydım bugünlere gelemezdim." değerlendirmesinde bulundu.

Kosova için Türkiye'nin öneminin çok büyük olduğunu belirten Bojnik, Türkiye'nin burslu olarak çok sayıda Kosovalı öğrenciye eğitim verdiğini dile getirdi.

Bojnik, Türkiye'de eğitimini tamamlayanların öğrendiklerini Kosova'daki yeni nesillere aktardığına değinerek, "Sadece eğitim değil sanat, mimarlık her alanda Türkiye'nin desteği var. O yüzden Türkiye ne kadar güçlü olursa biz de o kadar güçlü oluruz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber