Türkiye'nin rüzgarı için devler kapışıyor

Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın, "Türkiye'yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü haline getireceğiz" sözleriyle açıkladığı, YEKA stratejisinin ikinci projesi için dünyanın en büyük 8 rüzgar türbini üreticisi teklif verdi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 28 Temmuz 2017 06:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'nin rüzgarı için devler kapışıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın rüzgar enerjisinde bin megavatlık kapasite kurulmasını sağlayacak Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesi, her türlü algı operasyonlarına aldırış etmeyen ve ülkenin geleceğine inanan dünya devlerinin Türkiye'ye ilgisini gözler önüne serdi. İhaleye, 4 Alman şirketin yanı sıra Amerika, Çin, Danimarka merkezli ve rüzgar türbini üretiminde dünyada ilk 10'da yer alan şirketlerin bulunduğu 8 konsorsiyum teklif verdi. İlki güneşte yapılan YEKA ihalesini Koreli Hawnha QCell - Kalyon ortaklığı kazanmış, 19.5 dolar cent/ kWh olan yerlilik oranlı elektrik fiyatı 6.99 dolar cent'e düşmüştü.

Dev ihaleye dünyanın en büyükleri teklif verdi

İHALE AĞUSTOS AYINDA

Rüzgar YEKA ihalesi için son tekliflerin alınma süresi dün itibarıyla sona erdi. Türkiye'nin 5 ayrı bölgesinde toplamda bin megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi kurulması için yapılacak ihaleye, 4 Alman şirketi Türk ortaklarıyla konsorsiyum olarak teklif verdi. Ayrıca, dünyada ilk 10'da yer alan Amerika, Çin ve Danimarka merkezli rüzgar türbini üreticisi şirketler de Türk ortaklarıyla ihaleye girmek üzere tekliflerini sundu. Rüzgar YEKA projesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın daha önce "Türkiye'yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü haline getireceğiz" açıklamasının ikinci ayağı olarak tanımlanıyor. Rüzgar santrali kurulum ve türbin üretimi projesinin ihalesi ağustosta yapılacak.

İLK 10'UN 8'İ GELDİ

Vestas rüzgar türbin üretiminde dünyada ilk sırada, GE ikinci, Çin menşeli Goldwind üçüncü sırada yer alıyor. Alman firmalardan Siemens ise dünyanın en büyük dördüncü rüzgar türbin üreticisi konumunda bulunuyor. Enercon ve Nordex ise beş ve altıncı sırada yer alıyor. Çin'in diğer bir şirketi MingYang da dünyanın en büyük sekizinci, ülkesinin en büyük özel sektör rüzgar türbin üretim şirketi konumunda bulunuyor. Bu şirketlerin pazar payı, küresel pazarın yüzde 90'ını temsil ediyor.

3 MİLYAR kW/SAAT ELEKTRİK

Kazanankonsorsiyum,Kayseri - Niğde,Sivas, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ, AnkaraÇankırı-Kırıkkale,Bilecik-Kütahya,Eskişehir olarakbelirlenen 5ayrı bölgedebin megavatlıkkapasiteyi devreyealacak. İhaleninkazananı, 1.1milyar dolarınüzerinde rüzgartesisi yatırımıyapacak. Her yılasgari 3 milyarkilovatsaatelektrik enerjisiüretilecek veyaklaşık 1.1milyon evin yıllıkelektrik ihtiyacırüzgardankarşılanacak.Yıllık ortalama 1,5milyon ton karbonemisyon azaltımısağlanacak.

ALBAYRAK: TÜRKİYE'YE GÜVENİN GÖSTERGESİ

Enerji ve Tabiİ Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ihale sonucunu twitterden duyurdu. Bakan Albayrak, "Rüzgar YEKA ihalemiz için dünyanın en büyük 8 rüzgar türbini üreticisi firma teklif verdi. Pazarın yüzde 90'ını temsil eden 8 firmanın ihaleye girecek olması Türk ekonomisine ve enerji sektörüne olan güveninin teyididir. İnşallah ülkemizi rüzgar teknolojilerinin üretim merkezi haline getireceğiz" mesajını paylaştı.

YERLİ ÜRETİM ŞARTI

İhaleyi kazanan konsorsiyum, yüzde 65 yerlilik oranını tutturmak kaydıyla 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan bir rüzgar türbin fabrikası kuracak. Fabrikada 300 ila 450 yerli rüzgar türbini üretilecek. Ar-Ge çalışmaları için her yıl 5 milyon dolarlık bütçe ayrılırken, yüzde 80'i yerli mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile Ar-Ge faaliyetleri yürütülecek. 3 bin 750 kişilik bir istihdam sağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber