Kurumsal kanaat, OHAL komisyonu kararlarında etkili olacak mı?

685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu dosyalara karar vermeden evvel ihraç edilen memurun kurumundan görüş talep edebilecek !

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Ağustos 2017 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kurumsal kanaat, OHAL komisyonu kararlarında etkili olacak mı?

Bilindiği üzere, 23 Ocak 2017 tarihli ve 29957 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu gerekçesiyle kanun hükmünde kararname hükümler ile tesis edilen işlemlere ilişkin başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kurulmuştur.

Söz konusu komisyonun çalışma usul ve esasları ise 12 Temmuz 2017 tarih ve 30122 sayılı Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan "Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun Çalışmasına İlişkin Usul ve Esaslar" ile belli oldu.

Bu kapsamda, OHAL İnceleme Komisyonuna başvurular https://ohalkomisyonu.basbakanlik.gov.tr/ adresinde bulunan ve elektronik ortamda hazırlanan başvuru formu doldurulmak suretiyle yapılıyor. 17 Temmuz 2017 günü başlayan başvurular ilgili tebliğe göre 60 günlük sürenin bitimi olan 14 Eylül 2017 günü mesai saati bitiminde sona erecek.

KOMİSYON İHRAÇ EDİLENLER HAKKINDA KURUMUNDAN GÖRÜŞ TALEP EDEBİLİR

"Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun Çalışmasına İlişkin Usul ve Esaslar"ın "Esastan İnceleme ve Karar" başlıklı 14 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında; "Komisyon incelemelerini dosya üzerinden yaparak başvurunun reddine veya kabulüne karar verir." hükmü bulunmaktadır.

Bununla birlikte, aynı maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkralarında ise; "Komisyon, incelemelerini terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı yönünden yapar." "Sözlü ifade verme veya tanık dinletme talepleri dikkate alınmaz." düzenlemeleri yer almaktadır.

Bu düzenlemeler doğrultusunda, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu gelen itiraz başvurularını, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olup olmadığı yönünde değerlendirme yaparak işlem tesis edecektir.

Diğer taraftan, söz konusu tebliğin "Bilgi ve Belge Talep Etme Yetkisi" başlıklı 12 nci maddesinin 1 inci fıkrasına göre; OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu ihraç edilen memurlar hakkında görev yaptığı kurumundan BİLGİ, BELGE, BULGU, OLGU VE KANAATLERİNİ talep edebilecektir.

Bu çerçevede; OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu ihraç kararına itiraz eden kişi hakkında sadece dosya üzerinden değil, ihracına dayanak olan bilgi ve belgeler ile kurumun kişi hakkındaki kanaatine de başvurabilecek.

Bu kanaatlerin yaklaşık 111 bin ihraç edilen kişi hakkında tek tek istenmesi mümkün gözükmese de, böyle bir yetkinin gerektiğinde komisyonca kullanılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber