Memur toplu sözleşmelerini kim yürütüyor? Kamu Sen ve KESK neden katılıyor?

4688 sayılı Kanuna göre, toplu sözleşmeleri, en çok üyeye sahip Memur Sen ve bağlı sendikaları yürütüyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Ağustos 2017 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memur toplu sözleşmelerini kim yürütüyor? Kamu Sen ve KESK neden katılıyor?

4. dönem toplu sözleşmeleri 1 Ağustos 2017, saat 14:00'te başlayacak.

TV ve gazetelerde, Memur Sen'in talebi, Kamu Sen'in talebi, KESK'in talebi şeklinde üç başlıkta ayrı bilgilendirmeler yapılıyor.

Peki gerçekten de toplu sözleşmelerde her üç konfederasyonun talepleri görüşülecek mi?

Bu sorunun cevabı 4688 sayılı Kanunun 29. maddesinde düzenlenmiştir. O madde şu şekilde:

"Toplu sözleşmeyi imzalamaya kamu idaresi adına Kamu İşveren Heyeti Başkanı, kamu görevlileri adına sözleşmenin kamu görevlilerinin geneline yönelik bölümü için Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı ve hizmet kollarına yönelik bölümleri için ilgili sendika temsilcisi yetkilidir."

Maddede geçen Kamu Görevlileri Heyet Başkanı, en çok üyeye sahip konfederasyon başkanını tanımlamaktadır. Bu yıl en çok üyeye sahip konfederasyon Memur Sen'dir. Dolaysıyla, memur zamları konusundaki yetki Memur Sen'de olacaktır.

Hizmet kolları bazındaki imza yetkisi ise, o hizmet kolunda en çok üyeye sahip yetkili sendikadadır. Bu yıl, 11 hizmet kolunda en çok üyeye sahip sendikalar yine Memur Sen'e bağlı sendikalar olmuştur.

Bu çerçevede, hem memurların geneline yönelik hem de hizmet kolu bazındaki taleplerde yetki Memur Sen ve bağlı sendikalarındadır.

Ancak, Memur Sen'in görüşmelerden çekilmesi halinde yetki ikinci en büyük konfederasyon olan Kamu Sen'e geçecektir. Yine hizmet kolu bazında da, yetkili sendikanın çekilmesi halinde görüşmeleri o hizmet kolunda ikinci en çok üyeye sahip sendika yürütecektir.

Bir başka deyişle, 2018-2019 yılına yönelik toplu sözleşmelerde yetki ve sorumluluk, çekilmediği sürece, Memur Sen ve bağlı sendikalarındadır.

Sözleşmelerde Kamu Sen ve KESK görüşlerini ifade edebilecektir ama sadece Memur Sen'in talepleri sözleşmeye konu olacaktır. Memur Sen ve bağlı sendikaları sözleşmeyi imzaladığında, toplu sözleşme bağıtlanmış olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber