'Görevde yükselme sınavları mecburi olmalı'

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) Genel Başkanı Mürsel Turbay, 4. dönem toplu sözleşme görüşmeleriyle ilgili, "Umuyoruz ki hükümetimiz çalışanların gelirleri ve yaşama standartları konusundaki yetersizlikleri görür ve taleplerimizle ilgili cömert davranır." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2017 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Görevde yükselme sınavları mecburi olmalı'

Turbay, Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında 4. dönem toplu sözleşme görüşmeleriyle ilgili taleplerini açıkladı.

Toplu sözleşme görüşmeleri için hizmet kollarına ait bütün taleplerini hükümete ilettiklerini ve yetkili sendika olarak görüşme masasındaki yerlerini alacaklarını belirten Turbay, şunları söyledi:

"Umuyoruz ki hükümetimiz çalışanların gelirleri ve yaşama standartları konusundaki yetersizlikleri görür ve taleplerimizle ilgili cömert davranır. Bu toplu sözleşme dönemi için hazırlamış olduğumuz talepler, genelde kamu çalışanlarının, özelde ise yerel yönetimlerin idari, mali, hukuki, sosyal ve özlük haklarının belirlenmesinde ve uygulanmasında, mevzuattan kaynaklanan olumsuzlukları işaret ettiği gibi ülkemizin sağlıklı bir çalışma barışına kavuşmasına katkı sunmayı da hedeflemektedir. Sendika olarak, çalışma barışını, sosyal barışın sağlanması adına vazgeçilmez görmekteyiz."

- "Görevde yükselme sınavları mecburi olmalı"

Vatandaşın hayatı boyunca ihtiyaç duyduğu hizmetlerin kahir ekseriyetinin belediyeler tarafından karşılandığına işaret eden Turbay, millete daha iyi hizmet götürebilmesi için yerel yönetimlerin ve il özel idarelerinin mali kaynaklarının artırılması gerektiğini ifade etti.

Boşalan kadrolar için görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının mecburi hale getirilmesini isteyen Turbay, "Bu konu, kurumların takdirine ve belediye başkanlarının iki dudağı arasında bırakılmamalıdır. İhale komisyonu gibi sorumluluğu ağır olan komisyonlarda görev alan çalışanlarımıza ilave mali haklar verilmelidir. Kıdem aylığı göstergeleri artırılmalı, uzun yıllar emek veren çalışanlarımızın hakkı korunmalıdır, kıdemde 25 yıl sınırı da kaldırılmalıdır." diye konuştu.

Teklifleri arasında aile yardımı göstergelerinde ek ödemelerde artış yapılması, her bir ek ödeme oranının en az 5 puan artırılmasının da bulunduğunu belirten Turbay, şunları kaydetti:

"Kamu görevlileri de milli gelir artışından payını almalıdır. Bunun için gayrısafi yurt içi hasıla artış oranına nispeten ek maaş artışı yapılmalıdır. Maaşlarda gelir vergisi oranındaki artışa bağlı azalmanın telafi edilmesi için taban aylığının maaş içindeki payı azaltılmalıdır. Yardımcı hizmetler sınıfında veya düşük dereceli kadrolarda çalışanlara da ek göstergeden faydalanma hakkı verilmelidir. Mali sorumluluk zammının kapsamı genişletilmeli, bu alana dahil kadrolarda çalışanların zam ve tazminatları yeniden belirlenmelidir. Toplu sözleşme ikramiyesinin tutarı artırılmalı, çalışanların haklarının korunması noktasında sendikaların güçlendirilmesi sağlanmalıdır. Sendikalar güçlü olmazsa çalışanlarının hak ve menfaatlerini korumada da ciddi anlamda sıkıntılar olur."

Kreş açma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kamu idareleri için kreş bedeli ödeme yükümlülüğü getirilmesi gerektiğini vurgulayan Turbay, koruma ve güvenlik görevlisi çalışanlarının ek ödeme oranlarında da artış yapılması talebinde bulundu.

Sivil savunma uzmanlarının ve icra memurlarının özel hizmet tazminatı oranlarının ve emeklilere yer değiştirme karşılığı olarak ödenen tazminat tutarının artırılmasını talep eden Turbay, çalışma süresini doldurarak kendi isteğiyle görevden ayrılmış olanlara da yaş süresini dolduruncaya dek genel sağlık sigortasından yararlanma hakkı verilmesini istedi.

Taleplerinin devlete yük olacak ve ekonomik dengeleri bozacak türden olmadığını dile getiren Turbay, taleplerini çalışanları enflasyona ezdirmemenin, satın alma gücünü artırarak piyasadaki canlanmanın ve ekonomik büyümede istikrarı sağlamanın en iyi yolu olarak gördüklerini kaydetti.

Enes Kaplan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber