Şok diyetler saçları döküyor
Şok diyetler, hızla dökülen, cansız, çabuk kırılan saçlara neden olabiliyor. Dengeli ve uzun sürede verilen kilo ise saç sağlığını olumlu yönde etkiliyor.
Kullandığınız şampuanlar ve bakım ürünlerinin saçlarımıza ne kadar etkisi olduğunun önemi yoktur. Çünkü saç, köklerinden ve kan yoluyla beslenir. Yani saçlarımızı sadece yediklerimiz besler. Bu nedenle saçlarımızın sağlıklı kalabilmesi için önemli olan yeterli ve dengeli beslenmedir. Ağır ve bilinçsizce zayıflamak için yapılan diyet sonrasında saçlar beslenemeyeceği için ciddi saç kayıpları oluşabilir. Bu kayıpların tedavisi de zaman alan bir süreçtir. Çünkü ağır diyet sonrası kansızlık dediğimiz Anemi (demir eksikliği anemisi) görülebilir. Bütün besin ve vitaminlerin eksikliğinin yanı sıra tabloya eklenen demir eksikliği saçın daha yoğun dökülmesine neden olur. Saçlar yeniden kazanılır. Ancak bu tedavinin zaman ve sabır gerektiren uzun bir süreç olduğu unutulmamalıdır.
Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Ayfer Bankaoğlu, şok diyetlerin saç dökülmesi üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi.
MUTLAKA FOLİK ASİT
Saç sağlığını korumanın yolu düzenli ve dengeli beslenmekten geçer. Son yıllarda fast-food tarzı beslenme alışkanlıklarının hızla arttığını görüyoruz. Bu tarz dengesiz ve düzensiz beslenme alışkanlıklarının saç sağlığı üzerindeki zararları her geçen gün artıyor. Sağlıklı ve dökülmeyen saçlar istiyorsanız beslenmenizde protein, çinko, B 12 vitaminleri, folik asit ve bakır eksikliği olmamasına özen göstermeniz gerekiyor. Bu besinlerin eksikliği saç sağlığınızı olumsuz yönde etkiliyor.
SİGARA SAÇI KIRAR
Düzenli sigara ve alkol kullanımı tüm sağlığı etkilediği gibi saç sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Alkol ve sigara kullanımını alışkanlık haline getirmek saçların ölmesine neden oluyor. Özellikle sigara kullananlarda saçların erken beyazladığı saptanmıştır. Ayrıca sigara saçlarda yağlanmaya ve kırılmaya da neden olmaktadır.
Aklınızda bulunsun
Diyet yapmak isteyenlerin bunu bir beslenme uzmanının kontrolünde yapması gerekir.
Karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden kaçınmalı, protein ağırlıklı beslenmeye özen göstermeli.
Uyku saatleri düzenlenmeli.
Stresten uzak durun.
Çinko, B12, bakır, folik asit içeren besinler tüketin.
Sigara ve alkol kullanımını alışkanlık haline getirmeyin ve mümkünse ikisinden de uzak durun.
Antioksidan yiyeceklere (sebze meyve gibi) sofranızda sık sık yer verin. Fast- food tarzı beslenme alışkanlıklarından uzak durun.
Uzman kontrolü dışında saç sağlığınız için önerilen ilaçları kesinlikle kullanmayın.