Anayasa Mahkemesinden, emekli ikramiyesi değer kaybıyla birlikte ödenmeli kararı

Anayasa Mahkemesi kararı, AYM kararı sonrasında talep edilen emekli ikramiyelerinin enflasyon değer kaybı eklenerek ödenmesi gerektiğine karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Ağustos 2017 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Anayasa Mahkemesinden, emekli ikramiyesi değer kaybıyla birlikte ödenmeli kararı

Anayasa Mahkemesinin kararları sonrasında, sosyal güvenlik kanunlarında yer alan "son defa Emekli Sandığı Kanununa tabi görevlerden ayrılan" şartı iptal edilmiştir.

Bu şart iptal edilince de, Emekli Sandığında hizmeti olup da emekli ikramiyesi alamayanların ikramiye alma hakkı doğmuştur. Bir çok AYM kararı sonrasında SGK'ya başvurmuş ve emekli ikramiyeleri ödenmiştir. Ancak SGK, emekli ikramiyesi, hak edildiği tarih itibariyle ödemiş, güncel katsayılar üzerinden ödenmesi yönündeki talebi ise reddetmiştir. Açılan davalarda da SGK haklı bulunmuştur. Anayasa Mahkemesi de, Hüseyin Remzi Polge başvurusunda, ikramiyelerin güncel katsayı üzerinden ödenmemesini, mülkiyet ihlali olarak görmemiştir. Tıklayınız.

Diğer taraftan, 2 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Ferda Yeşiltepe kararında, Anayasa Mahkemesi, emekli ikramiyelerinin, hak edildiği tarihten itibaren hesaplanacak enflasyon farkı üzerinden ödenmesi gerektiğine karar vermiştir.

Ferda Yeşiltepe kararında, emekli ikramiyesi 1988 tarihindeki hak kazanılma esas alınarak 2,27 TL olarak ödenmiş, Yeşiltepe 2010 yılında başvurduğu içinde, 2010 yılından itibaren faiz işletilerek 0,54 TL faiz ödenmiştir. Anayasa Mahkemesi, faiz hesaplamasının 1988 tarihi esas alınarak yapılması gerektiğini, bu bağlamda başvurucuya 10 bin 372 TL ödenmesini kararlaştırmıştır.

Anayasa Mahkemesinin kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber