İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Son Danıştay kararı bağlamında, öğretmen adayları ne yapabilir?

Danıştay, sözleşmeli öğretmen mülakatıyla ilgili önemli bir karar verdi. Şimdi ne yapılabilir?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Ağustos 2017 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Son Danıştay kararı bağlamında, öğretmen adayları ne yapabilir?

Danıştay, sözleşmeli öğretmen mülakatlarının dayanağını oluşturan, Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğinin 9. maddesinin birinci fıkrasının yürürlüğünü durdurdu.

Bu madde, mülakat komisyonlarının oluşumunu düzenliyordu ve Danıştay, komisyon üyelerinin hangi kamu görevlilerinden oluşturulacağının net bir şekilde belirtilmemiş olmamasından dolayı, ilgili hükmün yürürlüğünü durdurdu.

Bu karar ile mülakat komisyonlarının hukuki varlığı ve aldığı kararlar tartışmalı hale gelmiştir.

Benzer bir olay daha önce Maliye Bakanlığında yaşanmıştı. Danıştay, vergi müfettişlerini eleyen komisyonun usulsüz oluşturulduğuna karar vermişti, bu karar sonrasında ise VDK yönetmelik değişikliğine giderek elenen adaylara bir hak daha vermişti.

Milli Eğitim Bakanlığının, Maliye Bakanlığı gibi davranması öngörülmüyor.

Ancak, mülakat işlemlerinden şikayetçi olan tüm adayların, elini taşın altına koyarak, hukuki zeminde mücadele etmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda, mülakattaki düşük puandan dolayı veya komisyonlar arası dengesizlik puanlamadan dolayı, öğretmenliğe atanma hakkını kaybeden adaylar öncelikle, ilgi Danıştay kararını gerekçe göstererek MEB'e başvurmalı ve hukuksuz olduğu Danıştay kararıyla tescillenen mülakat komisyonunun yaptığı mülakatın iptal edilmesini talep etmesi gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı büyük bir ihtimalle, Danıştay kararının bir yürütmeyi durdurma kararı olduğunu ve esasa ilişkin karar olmadığını belirterek işlemi iptal etmeyecektir. İşte bu olumsuz yazıya binaen idari yargıda dava açılmalıdır.

Ayrıca MEB'in olumsuz cevabına binaen Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurulmalıdır.

Ancak bu süreçler zor olup, mülakattan şikayetçi olan tüm adayların, gelecek dönemlerde mülakata dayalı bir alım sürecinin iptal olması için, bu hukuksal yollarla MEB'i zorlaması gerekmektedir.

Hukuki zorlamalar olmadığı sürece, Bakan İsmet Yılmaz'ın belirttiği gibi, şikayet sayısı azalacak ve bir sorun yok görünecektir.

Hakkını aramayan adayların, hukuki süreci işletmeyenlerin, torpilden şikayetçi olmaya hakları yoktur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber