Ah! Şu Norm Kadro

Gün geçmiyorki yeni bir norm kadro haberi ile karşılaşmayalım... Sorunların bu derece yoğun yaşanmasından dolayı da sitemizde, özel olarak, bir norm kadro dosyası oluşturduk. Ancak,
il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin, kanun ve yönetmeliklerde boşluk bulduklarını zannederek yaptıkları mevzuata aykırı işlemler giderek artmaktadır. Kimileri norm kadro fazlası öğretmenleri ihtiyaç bulunmayan okullara göndermekte ve o okuldaki öğretmenlerin sınıflarını ellerinden alınmakta, kimileri de norm kadro fazlalığı bulunan okula atama yapmaktadırlar. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Mart 2007 14:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

28 Şubat 2006 tarihinde "İl ve İlçe MEM'ler Norm Kadroyu Yanlış Uyguluyor" haberini,
30 Ocak 2006 tarihinde ise "Bir öğretmen nasıl norm kadro fazlası yapılır?" haberini yayımlamıştık.
Acak söz konusu bu haberler milli eğitimin il ve ilçe teşkilatlarında gerekli yankıyı uyandırmasına rağmen usulsüz işlemlerine devam eden teşkilatlara da hala rastlanmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun kadrolar başlıklı 62 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında "Norm kadro sayısının değişmesi dışında kadroların dağılımı değiştirilemez.? hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre, norm kadro içerisinde bulunan öğretmenlerden, daha yüksek bir hizmet puanına sahip norm kadro fazlası bir öğretmen, öğrenci sayısının artması halinde norma dâhil olsa, öğrenci sayısının azalması halinde de çıkması gereken öğretmen olacaktır. Çünkü bu öğretmenin norm kadroya dâhil olması, öğrenci sayısının artması şartına bağlıdır. Hukuken Şart ortadan kalkarsa kazanım da ortadan kalkacak ve norm kadro fazlası olacaktır.

Ancak, Norm kadro içindeki öğretmenlerin öğrenci sayısının önce artması daha sonrada düşmesi durumundan etkilenmesi hukuken mümkün değildir.

Diğer taraftan daha önce bu konuya ilişkin sitemizde yer alan sorunlar Türk Eğitim Sen tarafından Milli Eğitim Bakanlığına iletilmiştir.


TÜRK EĞİTİM-SEN GENEL MERKEZİ

Sayı : GMT.2007.050/195 Ankara:20.03.2007

Konu : Norm Kadro

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA

İlgi: a)3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun

b) 10.8.1999 tarih ve 23782 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumların yönetici ve öğretmenlerinin norm kadrolarına ilişkin yönetmelik

c) Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 14/2 /2001 gün ve 18182 sayılı Norm kadro uygulaması konulu 2001/14 nolu genelgesi

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen kadrolarının branşlar bazında okul ve kurumlar itibariyle dağılımına esas olacak kriterlerin belirlenmesi için Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumların yönetici ve öğretmenlerinin norm kadrolarına ilişkin yönetmelik hazırlamıştır.

Bu yönetmelik Bakanlar Kurulu'nda görüşülerek 16.7.1999 tarihli ve 99/13184 sayılı Bakanlar Kurulu Karar ekinde 10.8.1999 tarih ve 23782 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu yönetmelik hakkında açılan idari davada; Danıştay 5 inci Dairesinin 12.10.2000 tarih ve E.No: 1999/5400, K.No:2000/2419 sayılı Kararı ile Norm Kadro Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesinin 3 üncü fıkrası (a) bendinde yer alan "İstekli bulunmaması veya fazlalığın giderilmesine Yetecek sayıda olmaması halinde, o okul veya kuruma en son atanan, fazla konumdaki öğretmen olarak belirlenir." cümlesi iptal edilmiştir.

Belirtilen Kararda atıfta bulunulan 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun değişik 61 inci maddesinin, öğretmenlerin yer değiştirmelerinde hizmet puanının esas alınacağına ilişkin hükmü ve Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 14/2 /2001 gün ve 18182 sayılı Norm kadro uygulaması konulu 2001/14 nolu genelgesi çerçevesinde; 11/08/2000 tarihi itibariyle görevli bulundukları okullarda, branşlar bazında hizmet puanlarına göre oluşturulacak Sıralama Çizelgesi'nde (EK?1) yer alan öğretmen sayısı, o okul ve kurum için Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan aynı branştaki norm kadro sayısı ile karşılaştırılarak, norm kadro sayısı kadar öğretmen Norm Kadro isimlendirme çizelgesine (EK?2), fazla konumda belirlenenler ise Norm Kadro Fazlası isimlendirme Çizelgesine (EK?3) aktarılmışlardır.

Gerçekleştirilen bu işlemler sonucunda; norm kadro sayısına göre hizmet puanı yüksek olanlar norm kadro içinde yer alan öğretmenler olarak, hizmet puanı düşük olanlar ise norm kadro fazlası öğretmen olarak belirlenmişlerdir.

Öğretmen norm kadro sayısına göre, Oluşturulan bu dağılımlar; Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanunun kadrolar başlıklı 62 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında yer alan ?Norm kadro sayısının değişmesi dışında kadroların dağılımı değiştirilemez.? hükümlerinden norm kadro sayısına göre dağıtılan öğretmenlerin dağılımdaki sıralamalarının değiştirilemeyeceği anlaşılmaktadır.

Ayrıca Norm Kadro yönetmeliğinin Geçici 1. maddesi Hükümlerine göre; Norm kadro fazlalığı belirlenen okula ?? Okul ve kurumlara 21 inci Madde gereğince yapılan atamalar hariç hiçbir şekilde atama yapılmaz? hükümleri ve.

Millî Eğitim Bakanlığı öğretmenlerinin atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin 35 inci maddesi 3 fıkrasındaki ?Herhangi bir nedenle istihdam alanı daralan öğretmenler ile görevli oldukları okullarda norm kadro esasları çerçevesinde öğretmen norm kadro sayısının azalması üzerine hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler, görevli oldukları okullarda norm kadro fazlası olarak görevlerine devam ederler. Bu kapsamda öğretmen fazlalığı bulunan eğitim kurumlarına, norm kadro fazlası öğretmenler bu eğitim kurumlarının norm kadrolarıyla ilişkilendirilinceye kadar öğretmen fazlalığının bulunduğu alanda öğretmen ataması yapılmaz ve ders dağılımı, mevcut norm kadrolarla ilişkilendirilen öğretmenler ile norm fazlası öğretmenler arasında ders bütünlüğü dikkate alınarak eşit şekilde dağıtılır.? hükümleri gereğince atama yapılamayacağı da kayıt altına alınmıştır.

Buna rağmen; soruşturma, özür grubu, kurum kapanması gibi çeşitli sebeplerle norm kadro fazlası bulunulan Okul ve kurumlara atamalar yapılmıştır. Bu durum öğrenci sayısının artmasıyla norma dâhil edilecek öğretmen belirlenmesi sırasında, daha önce Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 14/2 /2001 gün ve 18182 sayılı Norm kadro uygulaması konulu 2001/14 nolu genelgesi çerçevesinde belirlenen norm kadro fazlası öğretmenlerin mi? yoksa o okula sonradan ataması ?norm kadro fazlası öğretmenler bu eğitim kurumlarının norm kadrolarıyla ilişkilendirilinceye kadar öğretmen fazlalığının bulunduğu alanda öğretmen ataması yapılmaz? hükümlerine rağmen yapılanların mı? Norm kadroyla İlişkilendirileceği konusunda tereddüde düşülmektedir.

Norm kadrolarla ilgili (a) kanun, ilgi (b) yönetmelik ve ilgi (c) genelge doğrultusunda tereddüt ve haksızlıkların giderileceği yeni bir düzenleme yapılması için;

Gereğini arz ederiz.

Genel Başkan: Şuayp Özcan

Genel Sekreter: İsmail Koncuk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber