Günah keçisi gıda enflasyonu teke düşürdü

Enflasyon yükselirken tek suçlu olarak gösterilen gıda, bu defa kurtarıcı oldu. Yıllık yüzde 10,90'dan 9,79'a gerileyen enflasyonda gıda, 1,11 puanlık düşüşün 0,89'unu tek başına gerçekleştirdi. Ağustos ayı rakamlarının ise tekrar çift hane olması bekleniyor

Haber Giriş : 04 Ağustos 2017 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Günah keçisi gıda enflasyonu teke düşürdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuzda yüzde 0,15 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 10,9'dan 9,79 seviyesine gerileyerek tek haneye düştü. Böylece yıllık TÜFE, 6 ay sonra yeniden tek haneyi görmüş oldu. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,45 artış gösterdi. Üretici fiyatlarının yüksekliği ise gelecek açısından risk oluşturmaya devam ediyor.

Enflasyonun tek haneye gerilemesinde, geçtiğimiz aylarda günah keçisi ilan edilen gıda fiyatları etkili oldu. Geçen yılın temmuz ayında gıda fiyatları %3,15 artmıştı. Enflasyon hesaplamasında %23,58 ağırlığı vardı. Yani geçen yıl temmuzda yüzde 1,16 artan aylık enflasyonun 0,74'ü sadece gıdadan gelmişti. Bu yıl temmuzda ise gıda fiyatları -0,71 düştü, aylık enflasyonu 0,15 puan aşağı çekti ama diğer ürün fiyatlarındaki artışla 0,15 puan yükseldi.

Yıllık enflasyon 10,90'dan 1,11 puan düşerek 9,79'a gerilerken, sadece gıdadan 0,89 puanlık katkı geldi. Enflasyonun gerilemesinde etkili olan bir diğer kalem ise giyim ve ayakkabı oldu. Giyim ve ayakkabıda fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 3,51 geriledi. Fakat 2016'nın aynı ayına göre yüzde 3,92'lik artış yaşandı. Bir önceki yılın temmuz ayına göre ise fiyat en fazla artan grup ulaştırma oldu. Ulaştırmada enflasyon yüzde 15,24 seviyesinde gerçekleşti. Ulaştırma fiyatları geçtiğimiz yıl enflasyonun azalmasına katkı sağlamıştı.

PİYASA UMURSAMADI

Geçtiğimiz gün iki defa 3,54'ün üzerini test eden dolar/TL, bu seviyenin üzerinde tutunamasa da günü yüzde 0,18 artışla 3,5343'ten tamamladı. Fakat enflasyonun tek haneye gerilemesi doların değer kazancını dizginlemedi. Küresel piyasalarda gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesine de bağlı olarak dolar 3,5478'e kadar yükseldi. Euro/TL ise hafta başından bu yana ivme kazanan yükselişini, sürdürmeye devam ederek 4,2051 ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü. 2017'nin en çok kazandıran yatırım araçları arasında yer alan Borsa İstanbul ise 107.334 seviyesini gördü. Borsa günü 107.154'ten kapattı.

'DİĞERLERİNE BAKIN'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonda gıdanın etkisinin temmuzda ulaştırmanın altında kaldığını bildirerek, "Enflasyonun suçlusu olarak 'gıda' deniyordu" dedi. Haziran'da yüzde 10,90'lık tüketici enflasyonunda gıdanın etkisi yüzde 3,12 iken, bu rakamın Temmuz'da yüzde 9,79'luk enflasyonda yüzde 2,19'a indiğini bildiren Bayraktar, "Gıda ve alkolsüz içecekler hariç enflasyondaki gerileme 0,18 gibi düşük bir puanda kaldı. Enflasyona gıda ve alkolsüz içecekler dahil edildiğinde gerileme 1,11 puana çıktı. Bu rakamlar gösteriyor ki çiftçimiz günah keçisi değildir" diye konuştu.

SARMALA DÖNME RİSKİ VAR

Alnus Yatırım Araştırma Uzmanı Vahap Taştan, enflasyon konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye'de enflasyon sadece parasal bir olgu değil. Bu nedenle enflasyon dinamiklerine özel uygulamalar bir an önce uygulamaya geçirilmeli. İkinci nokta ise Aralık ayında getirilen vergiler yıl sonu enflasyonunu yukarı çekmiş, bu da bir sonraki yılın bütün sözleşmelerinde etki yaratmıştır. Yıl sonu enflasyonu bir sonraki döneme ilişkin sözleşmelerde fiyat değişimlerini etkilediğinden, Türkiye'de enflasyonun sarmala dönmesi riski vardır. Bizim yıl sonu beklentilerimiz hala çift haneli bir enflasyona işaret ediyor. Enflasyonun çözümü sadece makro değil, mikro iktisadi çözümleri de gerektirmektedir

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber