Su dünyanın yeni efendisi olacak

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 22 Mart 2007 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Metabolizmanın yüzde 70'ini oluşturan su, sadece insanlar için değil yeryüzündeki tüm yaşam için hayati bir öneme sahip. Ancak, her türlü kaynakta olduğu gibi, kaynaklar kısıtlı, talep ise sonsuz. Bu da her geçen gün artan bir su sıkıntısının ortaya çıkmasına neden oluyor. Birleşmiş Milletler'in resmi rakamına göre dünyada her yıl yaklaşık 5 milyon insan, temiz su bulamadığı için yaşamını yitiriyor. Hastalıkların yüzde 80'i temiz su sıkıntısından çıkıyor. Her zaman olduğu gibi, su sıkıntısı yine az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri vuruyor. Ortalama bir Amerikalı günde, bir Afrikalı'nın tükettiğinden 140 kat daha fazla su tüketiyor.

Savaş sebebi olacak

Gelecek bilimcilere ve siyasi analizcilere göre su, gelecek yüzyılda, petrolün sahip olduğu öneme sahip olacak. Yani, savaşlar kara altından değil, ?mavi altın? nedeniyle çıkacak. Su sıkıntısına dikkati çekmek için Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde 1992 yılında biraraya gelen Birleşmiş Milletler, her yılın 22 Mart'ının Dünya Su Günü olmasını kararlaştırdı. Bu yılın konusu ise ?Su kıtlığıyla mücadele.? Gün nedeniyle onlarca ülkede, su israfına ve sıkıntısına dikkat çekmek için toplantılar düzenleniyor.

Finlandiya şanslı

Türkiye sanıldığının aksine su zengini bir ülke değil. Doğal Hayatı Koruma Derneği'ne (WWF Türkiye) göre bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için kişi başına düşen yıllık su miktarı en az 8000-10.000 metreküp arasında olmalı. Kişi başına düşen yıllık 1430 metreküplük kullanılabilir su miktarıyla Türkiye, sanıldığı gibi su zengini bir ülke değil. Dünyanın su zengini ülkesi, göller bölgesi olarak da adlandırılan Finlandiya. Onu, Kanada ve İzlanda izliyor.

Demirel: Su dünyanın efendisi oldu

SULAMA Kooperatifleri Merkez Birliği, Ziraat Mühendisleri Odası ile Odalar ve Borsalar Birliği'nin düzenlediği sempozyuma katılan ?Barajlar Kralı? ünvanlı 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ilginç saptamalarda bulundu. İşte Demirel'in 'su raporu'...

ISI ARTACAK: Ocak'ta Paris'ten küresel ısınmayla ilgili önemli bir ses yükseldi. Ve bu sese kimse gülüp geçemedi. Çünkü bu ses 6 senelik bir çalışmanın, 2 binden fazla bilim adamının ortak bir raporu. Bildiride 'Bu yüzyılın zor bir yüzyıl olacağı' vurgulaması yapıldı. 1990-2100 yılları arasında küresel ısınmada yaklaşık 4 derecelik bir artış yaşanacak.

6.5 MİLYAR

Dünyada M.Ö 100. yılda 300 milyon insan vardı, 700 sene önce bu nüfus 700 milyon oldu, şimdi ise 6.5 milyar. Yerküre zorlanıyor. Sanayi ve teknolojik imkanlar gelişip arttıkça yerküredeki sıkıntılar da buna paralel seyir izliyor.

13. SIRADAYIZ

Türkiye atmosfere gaz veren ülkeler sıralamasında 13. sırada. Dünya ülkeleri metangazı ve karbondioksit gazının atmosferde azaltılması yönünde pek çok kararın altına imza attı, Türkiye de bu oluşumlar içinde yer alıyor. Dünyanın kirlenmesine zengin ülkeler sebeb oluyor.

441 NÜKLEER

Gelecekte termal enerji de önemli olacak. Türkiye nükler enerji konusunda geç kalmıştır. Dünyada 441 tane işleyen nükleer santral var. Biz yapamadık, geç kaldık. Nükleer santral gelecekte, dünyanın ısınmasında daha az tehlikeli enerji üretim aracı olacak.

GAP'A 16 MİLYAR $

Su dünyanın efendisi haline geldi. 643 milyar metreküp yağmur yağan Türkiye'de bunun 500 metreküpü yer üstünde kalıyor. 186 milyar metreküpü kullanıma hazır, 100 milyar metreküpü kullanılacak duruma geliyor, 40 milyar metreküpü de kullanılıyor.

Her gün susuzluktan 6 bin çocuk ölüyor

Bugün Dünya Su Günü... BM tarafından 15 yıldır kutlanan günde amaç, her yıl 5 milyon insanın, günde ise 6 bin çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan temiz su sıkıntısına ilgi çekmek. Dünyanın yüzde 20'si su sıkıntısı çekiyor. 2.4 milyar insanın ise temiz su sıkıntısı var. Eğer önlem alınmazsa, BM'ye göre 2025 yılında dünyada 2.3 milyon insan temiz içme suyu sıkıntısı çekecek. Dünyada yaşanılan hastalıkların yüzde 80'inin nedeni temiz su olmaması. Dünyadaki en öldürücü 39 hastalığın, 21'i temiz su olmadığından ortaya çıkıyor.

TEMA: Türkiye sanıldığı gibi su zengini değil

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı, Türkiye'nin, sanıldığının aksine su zengini bir ülke olmadığını, kişi başına ortalama 1500 metre küp ile su azlığı yaşayan bir ülke olduğunu bildirdi. Vakıftan yapılan ?Su kıtlığıyla mücadelede Su Çerçeve Yasası'na gerek var? konulu açıklamada, su kıtlığının işaretlerini, yer altı sularının seviyelerinin düşmesinde, göllerin küçülmesinde, sulak alanların yok olmasında görmenin mümkün olduğu ifade edildi. ?Mühendisler, nehir yataklarından başka havzalara tünellerle su aktarmak gibi hem çevreye zarar verecek, hem de fevkalade pahalı çözümler önermektedir? denilen açıklamada, Türkiye'nin 2030 yılında su fakiri ülke konumuna geleceği öne sürüldü. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: ?Türkiye, sanıldığının aksine su zengini bir ülke değildir. Yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 8 bin-10 bin metre küp olan ülkeler su zengini, 2 bin metre küpten az olanlar su azlığı çeken, 1000 metre küpten azı da su fakiri ülkeler arasında kabul edilmektedir.

Önlem alınmalı

DSİ'nin verilerine göre ülkemizin tüketilebilir yer üstü ve yer altı su potansiyeli yılda ortalama toplam 112 milyar metre küptür ve Türkiye, kişi başına ortalama 1500 metre küp ile su azlığı yaşayan bir ülkedir. Türkiye İstatistik Kurumu, 2030 yılında ülke nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörmektedir. Mevcut kaynakların tamamının bozulmadan korunduğunu varsaysak bile 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1000 metre küp/yıl civarında olacağı söylenebilir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber