'Vali, 'helikoptere yakıt verme' diye uyardı'

Muğla'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3'ü firari, 43'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşmasının ikinci oturumuna sanıkların esas hakkındaki savunmalarının alınmasıyla devam edildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2017 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Vali, 'helikoptere yakıt verme' diye uyardı'

Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesince adliye binasındaki salonların fiziki yetersizliği nedeniyle Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının salonunda görülen duruşmanın ikinci oturumunda, ilk olarak sanıklardan dönemin Dalaman Deniz Hava Üs Komutanı eski albay Cenk Bahadır Avcı dinlendi.

Marmaris'teki saldırıyı gerçekleştiren helikoptere yakıt vermekle suçlanan Avcı, herhangi bir örgüte üyeliğinin ve bağlantısının olmadığını savundu.

Darbe girişimi gecesi sıkıyönetim mesajı geldikten sonra eski Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma'yı aradığını belirten Avcı, komutanı Kızılelma'nın aynı mesajın kendisine de geldiğini ifade edip, gerekli tedbirleri almasını istediğini kaydetti.

Gerekli önlemleri aldıktan sonra saat 03.30 sıralarında Muğla Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan'ın aradığını anlatan Avcı, "Yavuz Albay, 'Marmaris üzerinde uçan helikopterler size mi ait?' diye sordu. Ben de 'Bizim havada helikopterimiz yok.' cevabını verdim. Emin olmak için hangara gittim kontrol ettim ve yeniden Yavuz Albay'ı arayarak helikopterlerin bize ait olmadığı bilgisini verdim." dedi.

Saat 03.45'te uçuş kulesinden aranarak "Tanımsız bir hava aracının yaklaştığı ve telsiz teması kurulamadığının" bildirildiğine işaret eden Avcı, park sahasına geçtiğini ve kısa süre sonra telsize cevap vermeyen, ışıkları yanmayan tanımsız helikopterin iniş yaptığını söyledi.

"Hazır kıtayı hazırlamıştım, talimat vererek çatışma pozisyonuna girmelerini emrettim." diyen Avcı, "Meydanımıza izinsiz giriş yaptınız, etrafınız sarıldı, helikopterden inip teslim olun." anonslarının yapılmasını emrettiğini iddia etti.

Helikopterin çok seri bir şekilde kalkarak kısa sürede gözden kaybolduğunu ifade eden Avcı, şöyle devam etti:

"Saat 03.50'de gelip, 04.10'da kalkan helikopterden yaklaşık 20 dakika sonra tekrar bir helikopter sesi duyduk. Kule, helikopterle temas kurduklarını ve yakıt talep ettiklerini söyledi. Helikopter iniş yaptı. El telsizinden 'Panter 2' kodlu Emin Keskin Yarbay, 'Deniz Hava Komutanı emriyle gelen helikoptere yakıt ikmali yapılacağı emri verildi.' anonsunu geçti. Keskin ayrıca yanıma gelerek Tezcan Kızılelma'nın telefonla aradığını ve helikoptere yakıt vermemizi istediğini söyledi."

- "Vali, 'Yakıt verme' diye uyardı"

Helikopterden inen pilot eski Albay Ali Aktürk'ün, "Genelkurmay Komutanlığının emriyle uçuyoruz, personel transferi yapıyoruz." dediğini öne süren Avcı, bunun üzerine telefonla aradığı Kızılelma'nın helikopterle ilgili her hangi bir sıkıntının olmadığı ve yakıt verebileceklerini söylediğini iddia etti.

Yakıt ikmaline başlandığı sırada İl Jandarma Komutanı Özfidan'ın kendisini yeniden aradığını anlatan Avcı, savunmasını şöyle sürdürdü:

"Muğla Jandarma Komutanı Özfidan telefonu yanındaki Muğla Valisi Amir Çiçek'e verdi. 'Komutan helikoptere yakıt vermeyin, verirseniz sonucuna katlanırsınız' diye tehdit eder gibi konuştu. Tehditvari söylediği için vali olduğundan emin olamadım. Telefonu kapatınca refleks olarak 'Arkadaşlar yakıtı keselim' dedim. 'Yakıt ikmali bitti komutanım' dediler. Yani konuşma sırasında yakıt verilmişti zaten. Özfidan tekrar aradı 'Yakıtı verdik' dedim. 'İkna et kalkmasınlar bize sıkıntı yaratabilir. Gerekirse alıkoymaya çalış.' dedi. 'Çatışayım mı?' diye sordum, bir şey söylemedi. Helikopter pilotu Ali Aktürk'e, İl Jandarma Komutanının aradığını ve kalkmalarını istemediğini ilettim. 'Komutanım emir aldık gideceğiz' dedi. Ardından zaten çalışır durumdaki helikoptere binerek kalkış yaptılar."

- "Kızılelma'ya rapor verdim"

Ardından Kızılelma'yı arayıp yakıt ikmali yaptıklarına dair rapor verdiğini vurgulayan Avcı, Vali'nin 'Yakıt vermeyin' dediğini ve bundan rahatsız olduğunu belirterek, "Neden yakıt verdiğimizi bu makama açıklamamız lazım." dediğini öne sürdü.

Bir süre sonra Kızılelma'nın kendisini aradığını anlatan Avcı, "Kızılelma, 'Bahadır bundan sonra helikopter gelirse kule vasıtasıyla indirme, inerse de yer hizmeti verme. Bir önceki helikoptere Deniz Kuvvetleri yakıtı ver dediği için verdik. Merak etme' dedi. Bunu duyunca rahatladım." ifadelerini kullandı.

Araya giren Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, sanığa "Sıkıyönetim mesajında Kızılelma'nın ismi bulunuyor ve karşısında 'Devam' yazıyor. Bunu görmediniz mi?' diye sordu. Sanık Avcı, bu soruya, "Ben bunu görmedim. Gözlüğüm yoktu, detaylı incelemedim." cevabını verdi.

Avcı, darbe girişimi gecesi canları pahasına namluya mermiyi sürerek, kararlı bir tutum sergilediklerini savundu.

Duruşmaya ara verildi.

Durmuş Genç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber