Rehber öğretmenler anaokulu kadrolarını geri istiyor

MEB tarafından Anaokullarında Rehber Öğretmen Normunun kaldırılmasına ilişkin düzenleme sonrasında Anaokullarında görev yapan Rehber öğretmenlerin görev yerleri değiştirilmişti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Ağustos 2017 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Rehber öğretmenler anaokulu kadrolarını geri istiyor

MEB tarafından Anaokullarında Rehber Öğretmen Normunun kaldırılmasına ilişkin düzenleme sonrasında Anaokullarında görev yapan Rehber öğretmenlerin görev yerleri değiştirilmişti. Düzenleme dava konusu olmuş ve Danıştay 16. Dairesi 2015/10784 sayılı kararı ile yürütmesi durdurulmuştu. Bu kararın üzerine MEB öğretmenleri eski okullarına iade etmişti.

Bu gelişmelere rağmen MEB aynı hatada ısrar etmiş ve 25.11.2016 tarihli değişiklikle Anaokullarında yeniden rehber öğretmen normunu kaldırdı ve öğretmenleri de norm fazlası yaparak görev yerlerini değiştirdi.

Bu düzenleme üzerine Eğitim İş Sendikası tarafından açılan Danıştay 2.Dairesi 2016/15896 Esas No'lu davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Diğer sendikaların aynı konuda açtığı davalarda benzer kararlar çıktı ve bakanlığa tebliğ edildi.

MEB'den edindiğimiz bilgiye göre bakanlık mahkeme kararı gereği yeni bir düzenleme yaparak başbakanlığa sundu ve yayımlanması bekleniyor.

Düzenleme sonrasında istekli öğretmenlerin eski görev yerine atanmaları gerekmektedir. Bakanlığım aksi tavır içine girmesi yüzlerce yeni davların açılması, yeni mahkeme süreçleri ve yargı masrafları anlamına gelecektir. Kaldı ki kurumlarda da kaos ortamının zemini hazırlanmış olacaktır.

Örneğin A Anaokulu Rehber öğretmeni iken yönetmelik değişikliği nedeniyle başka kuruma gönderilen bir öğretmenimiz eski görev yerine yani A okuluna iade edilmezse ve dava açarsa, yakında yayımlanacak değişiklik sonrasında bu okulda norm açıldığında herhangi bir nedenle (özür, norm fazlası... ) başka bir öğretmen atanabilecektir. Dava açan öğretmen davayı kazandığında A okuluna geri verilmek zorunda. Bu zorunluluğun yerine getirilmesi demek sonradan atanan öğretmenin de mağduriyeti demektir.

Bu nedenle MEB'in hiçbir kaosa ve hukuksuzluğa meydan vermeden bu okullara yeniden norm tanımlaması yapması ve en kısa sürede talep alarak öğretmenleri eski görev yerine atamasını yapması en mantıklı ve hakkaniyetli yaklaşım olacaktır.

Ümit ediyoruz ki MEB'in düzenlediği yeni yönetmelik değişikliğinde; uygulamada karşılığı olmayan bir şekilde yapılarak yargı kararı uygulanmış gibi bir yaklaşım sergilenmemiştir. Örneğin 500 öğrencili Anaokullarına 1 norm verilir şeklindeki bir düzenlemenin uygulamada karşılığı yoktur çünkü 500 öğrencili anaokulu sayısı neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu hem hakkaniyete aykırı olacak hem de yargının belirttiği gerekçelere karşı bir yaklaşım olacaktır.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber