Krediler sardı dört bir yanı

Türkiye Bankalar Birliği açıklamasına göre 2017'nin Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre nakit krediler yüzde 22,4 artarak 2.032 milyar TL oldu. Rakam bir önceki aya göre yüzde 1,3 artış kaydederken, kredilerin yüzde 95,2'si bankalara ait

Haber Giriş : 15 Ağustos 2017 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Krediler sardı dört bir yanı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Risk Merkezi Üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakit kredilerin 2017 Haziran dönemi itibari ile toplamı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,4 artarak 2.032 milyar TL olduğunu duyurdu. Kurumun her ay düzenli olarak paylaştığı bültene göre, krediler bir önceki aya göre ise yüzde 1,3 seviyesinde artış gerçekleşti.

Kullandırılan nakit kredi toplamının 1.934 milyar TL'lik bölümü bankalara, 43 milyar TL'si finansal kiralama şirketlerine, 29 milyar TL'si finansman şirketlerine ve 26 milyar TL'si faktoring şirketlerine ait. Tasfiye olunacak alacaklar 2017 Haziran itibari ile bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 70 milyar TL olurken, tasfiye olunacak alacaklar oranı ise yüzde 3,4'ten yüzde 3,3 seviyesine geriledi. 2017 Haziran döneminde tasfiye olunacak alacaklar oranı finansman şirketlerinde yüzde 3, bankalarda yüzde 3,3, faktoring şirketlerinde yüzde 5,4 ve finansal kiralama şirketlerinde yüzde 5,6 şeklinde gerçekleşti.

Tüzel ve gerçek ticari müşterilere kullandırılan kurumsal krediler toplamı 2017 Haziran dönemi itibari ile bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25,2 artarak 1.543 milyar TL'ye yükseldi. İmalat sanayi yüzde 25,4 ile ticari krediler içinde en yüksek paya sahip olan sektör olurken, bu sektörü toptan perakende ticaret (yüzde 18,8) ve inşaat sektörü (yüzde 12,0) takip etti. 2017 Haziran dönemi itibari ile tasfiye olunacak alacaklar oranı en yüksek olan sektör; yüzde 4,6 ile toptan ve pera kende ticaret sektörü olmuştur.

Tasfiye olunacak alacaklar tutarının 2017 Haziran döneminde en fazla arttığı sektör ise yüzde 44,5 ile taşımacılık, depolama, haberleşme sektörü oldu. Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından gerçek kişilere kullandırılan bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları 2017 Haziran dönemi itibari ile bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,3 oranında artarak 489 milyar TL olmuştur. Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları içinde en yüksek artış yüzde 19,4 ile konut kredilerinde gerçekleşti. Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları bakiyesinin yüzde 38,6'sını konut kredileri, yüzde 17,3'ünü kredi kartları, yüzde 6,3'ünü taşıt kredileri ve yüzde 37,8'ini ihtiyaç ve diğer krediler oluşturmuştur.

İSTANBUL LİDERLİK KOLTUĞUNDA

Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları toplam bakiyesinin en yüksek olduğu il İstanbul oldu. 2017 Haziran dönemi itibari ile İstanbul'da 169 milyar TL, Ankara'da 48 milyar TL ve İzmir'de 32 milyar TL tutarında bireysel nitelikli kredi (kredi kartı dahil) bakiyesi bulunuyor. Hakkari, yüzde 40,4 ile son 12 ayda bireysel kredi (kredi kartı dahil) toplam bakiyesi en çok artan il. Kişi başına ortalama bireysel kredi (kredi kartı dahil) toplam bakiyesi en yüksek iller ise sırasıyla, Ankara, Van ve Mersin olarak gerçekleşti.

BATIK 21 MİLYAR TL

Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları toplam tasfiye olunacak alacaklar tutarı bir yıl içerisinde yüzde 1,3 artarak 21 milyar TL oldu. Aynı dönemdeki tasfiye olunacak alacaklar oranı ise yüzde 4,6'dan yüzde 4,1 seviyesine geriledi. Bireysel nitelikli ürünü olan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 2,6 milyon artarak 29 milyon kişi olurken, ortalama kredi miktarı ise 16,9 bin TL düzeyinde gerçekleşti. Gerçek kişilere kullandırılan bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları toplam hacminin toplam krediler içindeki payı 2017 Haziran dönemi itibari ile geçen yılın aynı dönemine göre 1,7 puan azalarak yüzde 24,1 seviyesine düştü.

ATATÜRK BARAJI'NDAN 20 MİLYAR DOLAR

Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından olan Atatürk Barajı'nın Türk mühendislerin alın teriyle çeyrek asırdır ekonomiye destek sağlıyor. Barajın işletmeye açılışından itibaren elektrik üretimi ve tarımsal sulamada üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirdiğini vurgulayan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Türkiye'nin en büyük hidroelektrik santrali olan Atatürk Barajı HES'in yıllık bazda da en fazla elektrik üreten santrallerin başında geldiğini söyledi. Barajdan yaklaşık 9 milyar kilovatsaat yıllık enerji üretiminin yapıldığını ifade eden Erin, "Türkiye'nin en büyük üçüncü baraj gölüdür, 820 kilometrekareye uzanan büyük bir gölümüz. Türkiye'nin hidroelektrik üretiminin de yüzde 20'sini karşılayan bir projemizdir. Atatürk Baraj Gölü ve ana gövdesine 4 milyar dolar civarında bir kaynak ayrılmak suretiyle tamamlandı. Elektrik üretmeye başladığımızdan bugüne kadar 20 milyar doların üzerinde getirisi olan bir projedir. 2 bin 400 megavat toplam büyüklüğe sahip bir enerji kapasitesi var. 8,9 milyar kilovatsaatte yıllık enerji üretimi sağlayabildiğimiz projelerden biridir. Bu gerçekten Türkiye ekonomisi açısından büyük bir anlam ifade ediyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber