İstanbul'da Kurbanlıklar satışa sunulmaya başladı

Anadolu'nun çeşitli illerinden kamyonlara yüklenerek dün gece İstanbul'a giriş yapan kurbanlıklar, belediyelerin kurban pazarlarında satışa sunulmaya başladı. Sultangazi'de 2.5 yaşındaki 1 ton 100 kilogramı ile 22 bin lira değer biçilen Şampiyon isimli kurbanlık boğa, 2. el araba fiyatına görücüye çıktı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2017 16:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul'da Kurbanlıklar satışa sunulmaya başladı

Avrupa yakasının "en büyük" kurban pazarı olduğu belirtilen Esentepe Mahallesi'ndeki kurban pazarında bulunan 600 çadırdan 512'si kurban satışı, 65'i kesim çadırı, 23'ü de hizmet çadırı olarak belirlendi. Anadolu'nun değişik bölgelerinden gelen küçük ve büyükbaş kurbanlıklar bu merkezde satışa çıkarılmaya başlandı. Pazarda büyükbaş hayvanın fiyatı 6 bin ile 22 bin lira arasında değişirken, 600 lira ile bin 200 arasında da küçükbaş hayvan satışa sunuluyor. Büyükbaş hayvanların fiyatının geçtiğimiz yıla göre yüzde 20-25 oranında arttığı belirtildi.

- "Şampiyon" 22 bin liraya görücü bekliyor

Kurban Kesim alanında satışa sunulan kurbanlıklar görücü bekliyor. Kesim alanının en büyük büyükbaş hayvanı 1 ton 100 kilogram ağırlığındaki "Şampiyon" satışa sunuldu. AA muhabirine konuşan Şampiyon'un sahibi İstanbul Kasaplar Federasyonu Üyesi Veysel Günal, Şampiyon'u Sinop'tan yayla malı olarak getirdiklerini söyledi. Çadırlarında yaklaşık 50 büyükbaş hayvanın satışa sunulmaya başladığını dile getiren Günal, "Sultangazi'de 2.5 yaşındaki 1 ton 100 kilogramı ile 22 bin lira değer biçtiğimiz Şampiyon'la, yarışmaya gireceğiz. Sultangazi Belediyesi tarafından düzenlenen 'En büyük ve En Güzel Büyükbaş Kurbanlık Yarışması'nda Şampiyon'la güzelliği ve kilosu ile adayız. Bu sene yarışmada birinci olmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Kurbanlıklarını alırken vatandaşların hayvanların raporlarına bakması gerektiğini vurgulayan Günal, bu sene hayvanın bol olduğunu da belirtti. Küçükbaş'ta mevsiminden dolayı biraz ziyanları olduğunu anlatan Günal, "Büyükbaş hayvanlarımız kilosuna göre 6 bin lira 20 bin lira arasında satışa sunuyoruz. Geçen sene küçükbaş hayvanlar 600 liradan satılırken bu sene 1 bin ve bin 200 arasında satışa sunuldu. Vatandaşlarımız bir çadıra girip de hemen almasınlar, çadırları gezsinler. Hayvanları alırken parlaklığına dikkat etsinler ve yatarken almasınlar." ifadelerini kullandı.

- "Geçtiğimiz yıla göre yüzde 20-25 oranında büyükbaş hayvanların satış fiyatlarında artış var"

Üretici Mustafa Uyanık da, çadırlarındaki kurbanlıklarla ilgili bilgi verdi. Erzurum Palandöken'den yayladan geldiklerini dile getiren Uyanık, çadırlarının toplam 100 hayvan kapasiteli olduğunu belirtti. Her yıl bu pazara geldiklerini aktaran Uyanık, şunları kaydetti:

"Hayvanlarımız Erzurum yaylalarında belli bir süre yayıldıktan sonra içeri alıyoruz. Özel olarak besliyoruz. Hayvanlarımız çiçek gibi parlıyor. Fiyatlarımız büyükbaş hayvan kurbanlıklar 8 bin lira ile 13 bin arasında değişiyor. 20 bine yakın hayvanımız da satışa sunuluyor. Türkiye genelinde hastalık olduğundan dolayı yüzde 30 civarında küçükbaş hayvan da kaybımız oldu. Bu durum fiyatlara da yansıdı. Küçükbaş hayvanlar da 1 bin lira- bin 500 arasında fiyatları değişiyor. Geçtiğimiz seneye göre girdilerimiz de fiyat artışı olduğu için büyükbaş hayvanların fiyatları da arttı. Geçtiğimiz yıla göre yüzde 20-25 oranında büyükbaş hayvanların satış fiyatlarında artış var. Küçükbaşta bu oran daha fazla."

- Vatandaşların kurbanlıkları alırken dikkat etmesi gerekenler

Sultangazi İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde Veteriner Hekim Ersin Coşkun, Sultangazi'de şu ana kadar 140 çadırın dolduğunu ve yaklaşık 4 bin civarında büyükbaş hayvanın 200 civarında da küçükbaş hayvanın geldiğini kaydetti. Vatandaşların Kurban pazarında dikkat etmeleri gereken konularla ilgili bilgi veren Coşkun, şöyle konuştu:

"Etrafıyla ilgili, canlı, tüylerinin parlaklığı yerinde, deri elastikiyeti sabit, hayvanın ağzından ve burnundan, deliklerinden herhangi bir akıntı gelmeyen hayvanlar, kurban için ideal hayvanlardır. Hayvanın kuyruğunun bir kısmı yoksa, gözünün biri körse, boynuzu kırıksa, ağzından ve burnundan akıntı geliyorsa, bunlar kurban için uygun değiller. Hayvanlar bu kesim alanına da girerken de Veteriner Sağlık Raporu kontrol ediliyor. Daha sonra kulak küpe numaralarıyla, Veteriner Sağlık raporu uygun mu, onlara bakılıyor. Hayvanın genel durumu muayene ediliyor. Dişi hayvan kesimi de kısıtlandı, gebe olmayan kurbanların kesimine izin veriliyor. Belediyeler tarafından kurulan Kurban pazarlarında 24 saat veteriner hekim olduğu için, hayvanların sağlık yönünden her türlü taraması gerçekleşmektedir."

Bakanlığın yeni uygulamasından bahseden Coşkun, "Bakanlığımızın yeni bir uygulaması var. hayvanbilgi.tarim.gov.tr'den ulaşabilecek bir sorgulama alanı var. Kurbanlık olarak düşünülen hayvanın kulak küpe numarası bu internet sitesine girildiğinde sorgulama yapıldığında hayvanın ırkı, yaşı ve aşılama bilgilerine ulaşılıyor. Böylece hayvanın kurbanlığa uygun olup olmadığı da bu şekilde anlaşılıyor." dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber