Şekere AB vergisi geliyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 24 Mart 2007 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivil toplum örgütlerinin görüşüne sunulan ve 2007-2013 dönemini kapsayan AB Yol Haritası, şekere üretim vergisi getirilmesini öngörüyor. Buna göre 2009-2013 yılları arasında yapılacak düzenlemelerle şeker sektöründe piyasanın ortak düzeni için yapılacak harcamaların finansmanı için sektöre "üretim vergisi" getirilecek. Yol haritası, çevre konusunda yapılacak düzenlemelerin de 2009-2013 dönemine bırakılmasını içerirken bu kapsamda özel bütçeli bir Çevre Ajansı'nın kurulmasını da öngörüyor.

Çevreyi kirleten işletme, mali sorumluluk alacak

Avrupa Birliği için 2007-2013 yılları arasında atılacak adımları takvimleyen yol haritası, GDO'lu ürünler için yapılacak yasal düzenlemenin 2008-2009'a bırakılmasını içeriyor. Buna göre yapılacak yasal düzenlemeyle AB müktesebatıyla uyumlu olarak GDO ve ürünlerinden kaynaklanabilecek riskler önceden belirlenecek, bu doğrultuda bir sistem kurulacak ve tek elden yürütülecek. Yol haritası çevre konusunda da birçok adımın atılmasını öngörüyor. Ancak çevre konusunda atılacak adımlar, 2009-2013 döneminde yoğunlaşacak. Bu dönemde, çevresel sorumluluk konusunda yeni bir yasal düzenleme yapılacak. Düzenleme, "Kirleten öder" ilkesine dayalı olarak faaliyetleri çevreye zarar veren işletmelerin bu zararı mali olarak üstlenmesini öngörecek. Ayrıca, çevre konularında uzmanlaşmış bir ajans kurulması için yasa çıkarılacak. Yasa, Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı olacak, özel bütçeli ve ayrı bir tüzelkişilik olarak faaliyet gösterecek bir çevre ajansı kurulmasını öngörecek.

ABGS güçlendirilecek

Yol haritasına göre Avrupa Birliği'nden alınacak yardımların daha iyi izlenebilmesi için bakanlıklarda da yeniden yapılandırma gündeme gelecek. 2007-2008 döneminde çıkarılacak yasalarla Çevre ve Orman Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı'nın teşkilat yapıları revize edilecek. Bu yıl ve gelecek yıl yapılacak yasal düzenlemelerle Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS) de daha güçlü bir yapıya kavuşturulacak.

Serbest bölgelerde AB'ye uyum, üyelikle olacak

Haritaya göre sürekli tartışılan serbest bölgelerin Avrupa Birliği'ne uyumlu olması için 2009-2013 dönemi için gerekli yasal değişiklikler yapılacak. Ancak bu konudaki düzenlemeler, tam üyelikten sonra geçerli olacak. Yol haritası, 2007-2008 döneminde "DNA verileri ve Türkiye Milli DNA Veri Bankası Kanunu"nun çıkarılmasını; aynı dönemde bağımsız biçimde çalışacak bir Ulusal Halk Sağlığı Kurumu kurulmasını da içeriyor.

Yol haritasında başka neler var?

Avrupa Birliği'ne uyum için yapılacak çalışmaların yer aldığı 7 yıllık yol haritası taslağı, birçok alanda yapılacak yasal düzenlemeleri takvimlendiriyor. Buna göre radyo ve televizyonlarda yabancı payıyla ilgili sınırlamalar 2009-2013 arasında AB'ye uyumlu hale getirilecek; posta sektörünün serbestleştirilmesiyle ilgili düzenleme 2007-2008 yasama döneminde çıkacak. AB'yle tam üyelik tarihinin netleşmesine paralel olarak özelleştirmelerde altın hisse uygulamasının süresi gözden geçirilecek ve bu uygulama 2009-2013 yılları arasında yapılacak düzenlemelerle sınırlandırılacak. Ayrıca gelecek yıl yapılacak yasal değişiklikle reçetesiz ilaçta reklam serbest hale gelecek. 2007-2008 yasama döneminde TRT kurumunun görev tanımı, finansmanı ve işleyişini revize eden bir kanun değişikliği yapılacak. Kamu alımlarında, yerli istekliler lehine düzenlemeler ise üyelik tarihine bağlı olarak 2009-2013 döneminde kaldırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber