İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Toplu sözleşme başarılı mı?

Toplu sözleşmenin hakem heyetine kalması halinde ortaya çıkacak sonuç düşünülerek, toplu sözleşmenin başarılı olup olmadığı yönünde bir değerlendirme yapılmalı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Ağustos 2017 21:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Toplu sözleşme başarılı mı?

Toplu sözleşmenin hakem heyetine kalması halinde ortaya çıkacak sonuç düşünülerek, toplu sözleşmenin başarılı olup olmadığı yönünde bir değerlendirme yapılmalı.

2018 yılı toplu sözleşmeleri dün sonuçlandı. 2018 yılı için yüzde 4+3,5.... 2019 yılı için ise yüzde 4+5 zam kararı alındı. Hükümetin her iki yıl içinde teklifi yüzde 3+3 idi.

Memurlar.net'teki habere gelen yüzlerce yorumda Memur Sen sert şekilde eleştiriliyor. Üyelerimiz hayat pahalılığı bağlamında zam oranını düşük buluyor. Sabit maaşlı grupta yer alan memurların tepkilerinde muhakkak ki haklılık vardır

Ancak olaya bir de Memur Sen cephesinden bakılmalı. Anlaşma sağlanmasaydı ne olurdu? Görüşmeler hakem heyetine kalsaydı ne olurdu?

2012 yılı görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış ve görüşmeler hakem heyetine kalmıştı. Hakem kurulu, hükümetin 2012 yılı için 3,5+4, 2013 yılı için ise yüzde 3+3 olan teklifinde sadece 2012 ocak zammını yüzde 4'e çıkarmıştı. Diğer tüm oranlar aynı kalmıştı.

2013 yılı toplu sözleşmelerinde ise hizmet kolu bazında sadece KESK'e bağlı Kültür Sanat Sen'le anlaşma sağlanamamıştı. Kültür Sanat Sen'in hizmet kolu bazındaki bir çok teklifinden sadece 3 talebi hakem kurulunda kabul edilmişti.

Hakem kurulunda hükümetin ağırlığı olduğu için zam oranları pek artmamakta, hizmet kolu bazındaki talepler ise pek dikkate alınmamaktadır.

Hakem kurulunda yer alan bürokratlar genel olarak, görüşmelerin hakeme kalmış olmasını bir cezalandırma aracı olarak kullanmaktadır. Bu çerçevede, Memur Sen cephesinden bakıldığında, görüşmeleri hakem heyetine bırakmamak daha doğru bulunmuştur.

Diğer taraftan, Memur Sen bir çok üye tarafından etkili eylem yapmadığı içinde eleştirilmektedir. Ancak devam eden OHAL süreci düşünüldüğünde etkili bir eylem yapılıp yapılamayacağı tartışmalıdır.

Bu süreçte Memur Sen'e gelen eleştirilerden bir tanesi de görüşmelerde zam oranlarını çok yüksek tutmaları ve süreç içinde kamuoyuna hep sert mesaj vermeleri olmuştur. Bu sert açıklamalardan dolayı beklentiler yüksek olmuştur. Memur-Sen ise, aktif bir duruş gösterdiklerini belirtmekte. Etkili duruş sergilemeseydik teklifin revize edilmeyeceğini savunuyor.

Özetle, toplu sözleşmelerin başarılı olup olmadığı konusunda bir değerlendirme yaparken; işçilere 2018 yılı için verilen yüzde 3+3'ü, OHAL sürecindeki eylemlere olan katılım azlığını, hakem heyetinin önceki uygulamalarını ve hükümet ağırlıklı yapısını düşünülerek değerlendirme yapılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber