Uber sürücü ve müşterilerine ceza kesildi

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur, 2017 yılında Uber üzerinden yolcu taşıyan 1.961 sürücüye 2.628'er TL ve 1.980 Uber müşterisine ise 292'şer lira ceza yazıldığını açıkladı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Ağustos 2017 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uber sürücü ve müşterilerine ceza kesildi

Maliye ve Emniyet Birimleriyle ortak yaptıkları çalışmalarla Uber'in gelişmesini yavaşlattıklarını belirten Uğur, yaptığı yazılı açıklamada Uber'in tamamen yasa dışı olduğunu söyledi. Uğur şöyle açıkladı :


"Telefon ile araç çağırma sistemi olan Uber tamamen yasa dışı. Bu sebeple hem şoförüne hem de yolcusuna ceza yazılıyor. Korsan taşımacılık sistemi olan Uber'in araç şoförüne ilk yakalamada 2.628 lira, ikinci yakalamada ise 4.380 lira ceza yazılıyor. 2017 yılında 1.961 şoföre yasa dışı taşımacılık sebebi ile ceza uygulandı. 1.980 Uber müşterisine de 292'şer lira ceza yazıldı.

Uber, sadece avukat desteği veriyor. Dava kaybedildiğinde şoför yüklü bir ceza borcuyla baş başa kalıyor. Yolcunun cezası zaten yolcunun üzerine kalıyor ve birkaç yıl sonra katlamalı olarak karşısına çıkıyor. Müşterilerin ve şoförlerin yasal taşıma sistemlerini tercih etmesi hem vergilendirme açısından hem de güvenlik açısından önemli."

Uber, Avrupa ülkeleri ve ABD'de tepki ile karşılaşan bir sistem. Taksiciler, fiyatları düşürdükleri ve müşterilerini haksız rekabetle aldıkları için, Hükümetler ise, vergi nedeniyle Uber'e tepki gösteriyorlar.

Buna karşılık Uber sürücüleri, yerel yönetimden lisans vs almadan --örneğin Türkiye'de inanılmaz boyuttaki taksi plaka fiyatını ödemeden-- arabalarının ve kendilerinin boş vaktini değerlendiriyor durumundalar. Ancak ilk başta tatlı gelen bu durum, zaman içinde "amortisman", "benzin", "sigorta" vs kendi üzerilerinde olduğu için şöförlerin rahatsız olmalarına yol açabiliyor. Bu konuda bazı davalara rastlandı.

Uber müşterileri ise, taksicilerin dolandırıcılığından kurtuldukları (yol parası Uber tarafından kredi kartı ile alındığı için yabancı müşteriyi dolandırma olanağı ortadan kalkıyor) ve daha ucuz seyahat ettikleri için daha memnun durumundalar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber