İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Güneydoğu baharatıyla midelere 'bayram ettirecek'

Türkiye'nin önemli gastronomi merkezlerinden Gaziantep ve Şanlıurfa'da üretilen baharatlar, bölge lezzetini sofralarına yansıtmak isteyenler için Kurban Bayramı'nda yoğun talep görüyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ağustos 2017 16:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Güneydoğu baharatıyla midelere 'bayram ettirecek'

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala çarşı ve pazarda hareketliliğin gözlendiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önde gelen şehirlerinden olan Gaziantep ve Şanlıurfa'daki baharatçılar, bayram dolayısıyla artan talepleri karşılamaya çalışıyor.

Et lezzetleriyle hafızalarda yer edinen söz konusu şehirlerde üretilen ve bölge halkının "etin lezzeti" diye nitelendirdiği kırmızı ve kara biberin yanı sıra kekik ve salça, Kurban Bayramı için batı illeri başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.

Baharatçılarda çifte bayram sevinci

Turistik amaçlı bölgeye gelen ziyaretçilerin de beraberinde baharat götürdüğü kentlerde yaşanan hareketlilik, baharatçılara da şimdiden çifte bayram sevinci yaşattı.

Tüm Aktarlar ve Baharatçılar Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği Şanlıurfa Temsilcisi Ömer Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki baharatların dünyanın 150 ülkesinde hem insanlara şifa kaynağı olduğunu hem de dünya mutfaklarında hazırlanan yemeklere tat ve lezzet kattığını belirtti.

Et yemeklerinin vazgeçilmezi kimyonun satışında Kurban Bayramı'nda artış öngördüklerini aktaran Demir, "Kurban Bayramı'nda kimyon, kişniş, karabiber, yeni bahar gibi ürünler çokça satılır, bu anlamda müşterilerimize en iyi ürünü sunmak için hazırlık yapıyoruz." dedi.

Esnaf mutlu

Gaziantep'in önemli baharat ticaretinin yapıldığı Elmacı Pazarı esnafından Selçuk Ataseven de bölgede bayram dönemlerinde yoğun et tüketimi olduğunu söyledi.

Etlerin genellikle mangal veya çiğ köfteyle tüketildiğini anlatan Ataseven, bayramın yaklaşmasıyla da baharat satışlarında artış yaşandığını dile getirdi.

Tekirdağ'da da baharat satışları arttı

Tekirdağ'da baharat satışı yapan esnaf Hasan Bedel de Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla baharatlara olan talebin yüzde 70 artış gösterdiğini söyledi.

Vatandaşların özellikle kimyon ve kekik talep ettiğini anlatan Bedel, "Adeta talep patlaması yaşıyoruz. Vatandaşlar özellikle mideyi rahatlatıcılığı ve hazmettirici özelliği ile öne çıkan kekik ve kimyona ilgi duyuyor. Yoğun olarak bu baharatları satıyoruz. Satışlardan memnunuz." dedi.

Sofralarda "kekik ve kimyon eksik etmeyin"

Tüm Aktarlar ve Baharatçılar Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan da kurban etinin genelde hemen kesip tüketilmesi nedeniyle sindirimi oldukça zorlaştırdığını belirterek, "Sindirimi kolaylaştıracak iki tane baharat vardır. Bunlardan birisi kekik, diğeri de kimyondur. İkisi de mideyi hazma hazırlıyor. Vatandaşların sofralarında Kurban Bayramı'nda kekik ve kimyonu eksik etmemeleri lazım." diye konuştu.

Sağlığa etkisi

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Diyetisyeni Serap Kocaağlar da kekiğin ete en çok yakışan ve en uygun baharat olduğunu söyledi.

Kurban Bayramı'nda etlerini kekikle terbiye etmek isteyen vatandaşların kekik alırken organik olmasına dikkat etmesi gerektiğini aktaran Kocaağlar, "Kekik mideye rahatsızlık vermeyen, yormayan bir baharattır. Biz diyetisyenlerin de tüketim konusunda en çok tavsiye ettiğimiz baharatlardan biridir." dedi.

Ömer Ural

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber