Adalet Bakanlığında yeni bir daire başkanlığı kuruldu

Adalet Bakanlığında, İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı kuruldu

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Ağustos 2017 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adalet Bakanlığında yeni bir daire başkanlığı kuruldu

694 sayılı KHK ile Adalet Bakanlığı bünyesinde, İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı kuruldu. KHK eki cetveldeki kadrolara göre bunun için bir adet başkanlık ve 4 adet daire başkanlığı kadrosu ihdas edildi.

İşte 694 sayılı KHK'da yer alan hükümler:

MADDE 80- 2992 sayılı Kanuna 13/B maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 13/C maddesi eklenmiştir.
"İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı

MADDE 13/C- İnsan Hakları Dairesi Başkanlığının görevleri, 5/5/1969 tarihli ve 1173 sayılı Milletlerarası Münasebetlerin Yürütülmesi ve Koordinasyonu Hakkında Kanun ve 7/7/2010 tarihli ve 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Dışişleri Bakanlığına verilen görev ve yetkiler saklı kalmak kaydıyla şunlardır:
a) Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği yapmak suretiyle Türkiye Cumhuriyeti aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılan başvurulan takip etmek, bu başvurulara ilişkin, ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan her türlü bilgi, belge ve görüş istemek, savunmaları hazırlamak ve gerektiğinde oturumlara temsilci göndermek.
b) Gerektiğinde dostane çözüm ve tek taraflı deklarasyon yöntemlerini kullanmak.
c) Dışişleri Bakanlığı tarafından icrası takıp edilen kararlar saklı kalmak kaydıyla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından Türkiye Cumhuriyeti hakkında verilen ihlal kararlarının icrası ile ilgili iş ve işlemleri yapmak, kararları ilgili mercilere iletmek, ihlalin ortadan kaldırılmasına yönelik süreçleri takip etmek ve gerekli önlemleri almak.
d) Anayasa Mahkemesi tarafından Bakanlığa gönderilen bireysel başvurular hakkında gerekli görülen hallerde Bakanlık görüşünü bildirmek.
e) Dışişleri Bakanlığı tarafından icrası takip edilen kararlar saklı kalmak kaydıyla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Türkiye Cumhuriyeti aleyhine hükmettiği tazminatlar ile dostane çözüm ve tek taraflı deklarasyon sonucu ödenmesine karar verilen ya da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 41 inci maddesi uyarınca taraflarca uzlaşılan tazminat ve masrafların ödemesini yapmak.
f) 9/1/2013 tarihli ve 6384 sayılı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Yapılmış Bazı Başvuruların Tazminat Ödenmek Suretiyle Çözümüne Dair Kanun uyarınca kurulan komisyon tarafından karar verilen tazminatların ödemesini yapmak,
g) Rttcu hususunun değerlendirilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlara bildirimde bu! uru nal;.
h) Görev alanına giren hususlarda insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapmak.
i) İnsan hakları konusunda ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği halinde projeler hazırlamak, ulusal ve uluslararası sempozyum, seminer ve eğitim faaliyetleri düzenlemek.
j) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Türkiye Cumhuriyeti hakkında verdiği kararlar ile diğer ülkeler aleyhine verdiği kararlardan gerekli görülenlerin Tiirkçeye çevrilmesini sağlamak, bu kararları derlemek ve arşivlemek.
k) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve uygulaması ile ilgili bilimsel çalışmaları takip etmek, kitap, makale, rapor, rehber ve içtihatların uygulayıcılara ulaştırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunmak ve istatistik çalışmaları yapmak.
l) Kanunlarda gösterilen ve Bakanlıkça verilen diğer görevleri yapmak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber