Eskimiş kamu kurumlarına özel ortak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2007 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, devletin bazı kurumlarında yenileme çalışması yaptıklarını belirterek, "Geleneksel kurumlar, özel sektör ortaklarıyla yenilenecek, canlanacaktır" dedi.

Sivas Belediyesi'nin Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde düzenlediği Su Şenliği'ne katılan Şener, 4 Eylül Barajı'nda toplanan suların artık şehir şebekesine verildiğini belirterek Sivaslıların su problemi çekmeyeceklerini söyledi.

Bu arada hükümetin çalışmaları hakkında bilgi veren Şener, teknolojinin önemine değindi. Devletin eski kurumlarını canlandırmak için yeni projeler ürettiğini dile getiren Şener, şunları söyledi: "Geleneksel iş alanları var. Tüdemsaş var, Beton Travers fabrikası var. Yıllardır devlet işletmeciliğinin moda olduğu dönemlerde bu kuruluşlar Sivas'ın ekmek teknesi, iş kapısı, istihdam kapısı olmuştur. Ancak dünyada sınırlar gevşedikten sonra rekabet ulusal düzeyden uluslar arası düzeye taştıktan sonra devlet işletmeleri ayakta duramaz hale gelmişlerdir. Çünkü bir sektörde dünyanın rekabeti varsa, en ucuz ve kaliteliyi türetmeyen ayakta kalamaz. Devlet memuru zihniyeti ve kamu sorumluluğu anlayışı içerisinde işletme çalıştırmak zor iştir, başarılı olmak imkansızdır. Devlet işletmeciliğinin geriye gitmesinden itibaren tüm dünyada artık devlet fabrikaları özel sektöre devredilmeye başlamıştır. Böyle bir ortamda bizim Tüdemsaş ve Beton Travers Fabrikamız gibi işletmeler de eskiden olduğu gibi çok insanın çalıştığı, verimli iş yerleri olmaktan çıkmıştır. Biz buraları tekrar nasıl canlandırabiliriz, nasıl ayağa kaldırabiliriz diye gece gündüz düşünüp hesapları ile meşgul olduk."

Geldikleri noktayı anlatan Şener, şöyle konuştu: "Bir taraftan bu türlü kuruluşları var etmek zorundayız. Çünkü buralarda çalışan hemşehrilerimiz var. Özelleştirdiğiniz takdirde bir sosyal sorun ortaya çıkmaktadır. Ancak bu haliyle gelişmesi ve çalışan insan sayısını artırması mümkün değil. Bunu bildiğimiz için biz yeni bir model geliştirdik. Yeni modele göre, Tüdemsaş ve Beton Travers fabrikalarına artık özel sektörü ortak edeceğiz. Özel sektörle birlikte özel sektör anlayışıyla birlikte bu fabrikalar tekrar canlanacakdır. Önce Beton Travers ile başlayacağız. Önümüzdeki günlerde çıkaracağımız Yüksek Planlama Kurulu kararıyla özel sektörün buraya girmesini sağlayacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber