Yüksekova'da kan dâvâsında öldürülen öğretmen için, binlerce kişi sokağa döküldü

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2007 16:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkâri'nin Yüksekova İlçesi'nde, 3 gün önce kan davası yüzünden coğrafya öğretmeni Kerem Ölmez'in öldürülmesine tepki duyan ilçe halkı sokağa döküldü. ?Töreye ve Kan Davalarına Son' adı altında yapılan yürüyüşe, yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Yapılan basın açıklamasının ardından da Ölmez'in vurulduğu yere kalem ve karanfil bırakıldı.

Yüksekova'ya bağlı Altınoluk Köyü'nde aralarında 1 yıldır kan davası bulunan Çakmak ve Ölmez aileleri, geçen cuma günü Cengiz Topel Caddesi üzerinde karşılaşmış, Çakmak Ailesi'nden olduğu belirtilen bir kişinin kalaşnikof tüfekle açtığı ateş sonucu Sınav Dershanesi Müdürü ve coğrafya öğretmeni 26 yaşındaki Kerem Ölmez hayâtını kaybetmişti. Saldırıda öğretmen Ölmez'in 2 kuzeni de yaralanmıştı. Kerem Ölmez'in ölümüne, 2 kardeşin de yaralanmasına neden olan saldırgan, olaydan sonra ortadan kaybolmuştu. Bu olaylar üzerine cumartesi günü, ellerinde kalem ve siyah pankartlar bulunan öğrenciler, Ölmez'in meslektaşları, Belediye Başkanı DTP'li Salih Yıldız'ın da katıldığı yaklaşık 2 bin kişi protesto yürüyüşünde bulunmuştu.

Kan davasına kurban giden coğrafya öğretmeni Kerem Ölmez için Yüksekovalılar bugün bir kez daha sokağa döküldü. Sivil toplum örgütleri ve öğrenci platformu tarafından düzenlenen ?Töreye ve Kan Davalarına Son' yürüyüşüne yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Kalabalık, ?Cehalete son', ?Kan davalarına son', ?Öğretmene uzanan eller kırılsın', ?Ağalığa son' sloganları atarak, Özgürlük Meydanı'ndan öğretmen Ölmez'in vurulduğu Cengiz Topel Caddesi'ne kadar yürüdü. Bu arada Yüksekova- Şemdinli karayolu da yürüyüş nedeniyle 1 saat trafiğe kapandı.

Basın açıklaması yapan Belediye Başkanı Yıldız, topluluğa barış ve kardeşlik adına seslenerek, ?Aşiret büyükleri, aklı selim insanlar, parti liderleri, ?ben insanım' diyenler, kardeşlik, barış için töre cinayetlerine kan davalarına ne olursa olsun son verin'' dedi. Yıldız, ?Ya kan davaları duracak, ya da biz her gün bu alanlarda olacağız. Hepimiz Kerem hocayız, onu yaşatacağız'' dedi.

Öğretmen Mahmut Sayar da kan davası yüzünden arkadaşlarını kaybettiklerini söyleyerek şöyle konuştu:

?Bu ve bunlar gibi olayların nedeni ne olursa olsun, arka planda neler gelişmişse gelişsin, sonucun böyle olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu çözüm yolunda medet uman kişileri, anlayışları ve zihniyetleri kınıyoruz. Bu acı sonla biten olay, 2 aile arası veya 2 aşiret arası bir gerginliğin, bir husumetten kaynaklı sonuç olarak değerlendirilip, bu boyuta indirgersek, abesle iştigal olur ki, şu anki yapmış olduğumuz bu eylemin anlamına da ruhuna da gölge düşürmüş oluruz. Bu ve buna benzer olayların yerelimizde bir daha yaşanmaması için herkesi sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Tüm kesimleri bu olayın farklı bir yöne çekilmemesini ve duyarlılık göstermelerini istiyoruz. Geçen yıl hayatını kaybeden kadın yurttaşımıza ve Kerem hocamıza Allah'tan rahmet diliyoruz.'' Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık, öğretmen Ölmez'in vurulduğu yere giderek kalem ve karanfil bıraktı. Kalabalık, Kerem Ölmez için yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından sessizce dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber