?Asıl kadrolaşma yargıda'

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 27 Mart 2007 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA- Yargıtay'a üye seçiminin yapılamaması sebebiyle günlerdir süren tartışmalara Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, tepki gösterdi. Kuzu, ?Kurul üyelerinin acele etmesine bakılırsa asıl kadrolaşma orada akla geliyor? dedi. Yeni Yargıtay Kanunu Tasarısı'nda, Yargıtay'ın 250 olan üye sayısının 150'ye düşünceye kadar yeni üye seçiminin yapılmamasının öngörüldüğünü belirten Burhan Kuzu, bunun bilinmesine rağmen konunun başka taraflara çekilmesinin yanlış olduğunu dile getirdi.

Geçmişte örneği var

Kuzu, konuyla ilgli olarak şunları söyledi: ?Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) hakimlerin atama tayin ve terfilerine yetkili bir kurumdur. Danıştay ve Yargıtay üyelerinin seçiminde yasal süreler var. İki ayda seçime gidiliyor. Ama bu süreler düzenleyici sürelerdir, zorunlu değildir. Buna benzer bir çok düzenleyici süre var. Geçmişte de üç ay, altı ay gibi örnekleri var. Adalet Bakanı'nın beklemesinin nedeni de istinaf mahkemeleri kuruldu. Bu mahkemeler Yargıtay'ın iş yükünü azaltacak. Yargıtay'ın 250 üyeliği 150'ye düşecek. Yeni atamalardan ziyade belki atamalar duracak.? Seçimlerin yapılmamasında kasıtlı bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Burada kasıtlı bir durum söz konusu değil. Kaldı ki, HSYK'nın gündemini bakan belirler. Bırakın da takdir hakkını kullansın. Ortada AK Parti'nin kadrolaşması gibi bir durum yok. Kurul üyelerinin acele etmesine bakılırsa asıl kadrolaşma orada akla gelir. Telaşa gerek yok. Bunun gereği neyse yerine getirilir.?

Danıştay: Çözülmeli

Konuyla ilgili açıklama yapan Danıştay Başkanlığı, HSYK'nın oluşum ve işleyiş şeklinden kaynaklanan sıkıntının, en kısa sürede çözülmesi gerektiğini bildirdi. Üye seçim süreciyle ilgili olarak gerek Danıştay, gerekse Yargıtay kanunlarında öngörülen sürelere bağlı kalınması gerektiğine işaret edilen açıklamada, şöyle denildi: ?Anayasal bir kurum olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun kamuoyu önünde daha fazla tartışma konusu yapılmasına müsaade edilmemeli, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi ile ilgili Anayasal kural ve ilkelere özen gösterilerek, yüksek yargı organlarına üye seçimi en kısa sürede çözüme kavuşturulmalıdır.?

>>> Toptan: Önce kanun sonra seçim

Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan da yeni yasanın Meclis'ten geçmesinin beklenmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: ?Yargıya yönelik yapılan bu tartışmalar, Yargıya yapılacak en büyük kötülüktür. Herkes biliyor ki, Yargıtay'ın kendisi de biliyor ki, şu anda bakanlığın üye seçimini gündeme almaması Meclis'te bulunan Yargıtay Kanunu Tasarısı'ndan kaynaklanıyor. Çünkü Yargıtay üye sayısının 150'ye indirilmesi öngörülüyor. Bu Meclis'te karara bağlanmadıkça, üye seçimi konusunda alınacak bir karar ileride sıkıntıya neden olur. Olay bu kadar netken, bu kanunu Yargıtay hazırlamışken, bunun spekülite edilmesi yargıya zarar verir.?

>>> Özel: Üye sayısı zaten düşecek

AK Parti Isparta Milletvekili, Meclis Adalet Komisyonu üyesi Recep Özel ise üye sayısının 250'den 150'ye düşeceği bir yer için seçim yapmanın yanlış olacağını ifade ederek, Yargıtay Genel Sekreteri'nin de görüşü bu yönde olduğunu belirtti. Özel, şöyle konuştu: ?Yargıtay'ın hazırlamış olduğu yeni tasarı Yargıtay bölge adliye mahkemelerinin kurulması ile Yargıtay üye sayısının düşürülmesini öngörüyor. 150'ye düşünceye kadar da yeni seçim yapılmayacağı belirtilmiş. Yargıtay Genel Sekreteri'nin de görüşü bu yönde. Altında imzası var görüşünün. Durum böyle iken, konunun Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile bağdaştırılması çok yanlıştır. ?AK Parti yargıda kadrolaşıyor' diyorlar ama kadrolaşmak isteyenler kim? Çünkü zaten yasa çıkınca yeni üye seçimi yapılmayacak. Şimdi üye sayısı 250'den 150'ye düşecek bir yere seçim yaparak bedavadan maaş mı ödeyelim! Olaya ideolojik anlamda bakılıyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber