TZOB: Sadece gıdaya odaklanmak enflasyonu düşürmez

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Enflasyonda kalıcı düşüş, bütün harcama gruplarında enflasyon geriletilerek sağlanır. Sadece gıdaya odaklanmak enflasyonu düşürmez

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Eylül 2017 12:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
TZOB: Sadece gıdaya odaklanmak enflasyonu düşürmez

- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sadece gıdaya odaklanmanın enflasyonu düşürmeyeceğini belirterek, "Enflasyonda kalıcı düşüş, bütün harcama gruplarında enflasyon geriletilerek sağlanır." ifadesini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, temmuzda olduğu gibi ağustos ayı enflasyon oranlarında gıda ve alkolsüz içeceklerin payının ulaştırmanın altında kaldığını bildirdi. Ağustosta yüzde 10,68'e çıkan enflasyonda gıdanın etkisinin 2,61 puan iken, ulaştırmanın payının 2,83 puan olarak hesaplandığına işaret eden Bayraktar, giyim ve ayakkabı, gıda ve alkolsüz içecekler dışında bütün harcama gruplarında enflasyonun bir önceki aya göre arttığını kaydetti.

Bayraktar, TÜFE'de gıda dışındaki ana harcama gruplarının payının ağustos ayında yüzde 8,07'ye yükseldiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Enflasyonda kalıcı düşüş, bütün harcama gruplarında enflasyon gerileterek sağlanır. Sadece gıdaya odaklanmak enflasyonu düşürmez çünkü gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık enflasyon sıfıra inse bile ağustosta yüzde 8,07'lik enflasyon olacaktı. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi artık politikalarını buna göre oluşturmalıdır. Enflasyon hemen her harcama grubunda artarken, girdi maliyetleri yükselirken, gıda ve alkolsüz içeceklerde fiyat artışlarının önüne geçilemez. Fiyat artışlarında ulaştırma önemli bir unsurdur

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber