Bugüne kadar 550 bin bilgisayar okullara gönderildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2007 18:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 5 Haziran 2005'te başlattıkları kampanya kapsamında bugüne kadar 550 bin bilgisayarı okullara gönderdiklerini söyledi.

Bakan Çelik, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Hacı Ömer Sabancı Vakfı (VAKSA) Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'nın da katıldığı Sabancı Anadolu Meslek Lisesi Bilgisayar Sınıfı açılış töreninde, değişimin ancak eğitim sayesinde gelişerek sağlanabileceğini belirtti.

2005 yılının 5 Haziran ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde düzenlenen kampanyaya başlarken, "Artık Discovery, uzay mekiği çağında, kağnılarla yürümemiz mümkün değildir. Eğer dünya ile rekabet etmek ve dünya ile rekabet edecek gençler, nesiller yetiştirme iddiamız varsa bunun gereğini yerine getirmek zorundayız. Onun için eğitimimizi hem fiziki hem teknolojik altyapı hem de insan kaynakları açısından kalkınmış ülkelerin standartlarına ulaştırmak zorundayız" dediklerini hatırlatan Bakan Çelik, "Bu kampanyada devlet ve hükümet olarak biz bütün imkanlarımızı seferber ettik. Bize 550 bin bilgisayar gerekiyordu. Bunun yaklaşık 400 binini kamu ve bütçe kaynaklarıyla karşılayabildik. Geriye kalan 150 bin bilgisayarı da sayın Sabancı gibi diğer birçok işadamımıza bizzat müracaat ederek topladık. Tabi 3-5 değil en az 500 bilgisayar olmak üzere değerli iş adamlarımız ciddi katkıda bulundu ve 5 Haziran 2005'ten bu yana 550 bin bilgisayarı okullarımıza gönderdik" dedi.

Birkaç ay sonra Adana'nın da bilgi teknoloji sınıfı olan okul sayısının 550'yi bulacağını bunun da 11 bin bilgisayar anlamına geldiğine işaret eden Çelik, "Öğrencilerimizi, gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Tarım toplumunda insanlar pazı gücüyle hayvanların gücünü birleştirip geçimlerini sağlıyorlardı. Sanayi toplumunda insanların bedensel gücüyle mekanik birleşti ve sanayi toplumunun gereği olarak üretimler yapıldı. Şimdi bilgi toplumundayız ve insan aklının, beyninin çalışma düzenini taklit eden mikroçip teknolojisi var. Buna sahip olan, hükmedenler bilgiyi üretiyor, bilgiyi teknolojiye uyguluyorlar, bunu en iyi şekilde satarak zenginleşiyorlar" diye konuştu.

Einstein hayattayken bilgisayarların ilkel düzeyde ve bir evin odasını dolduracak büyüklükte olduğunu hatırlatan Çelik, şunları söyledi:

"Einstein bunu görünce; insanlar çok zekidir, ama çok yavaştır. Bilgisayarlar çok aptaldır, ama hızlıdır. Bu iki gücün birleşmesiyle birlikte insanlık farklı bir noktaya taşınacaktır' diyor ve öyle oldu. Bugün bu dijital ve mikroçip teknolojisi sayesinde dünya adeta bir köy haline geldi. Trilyon dolarlar saniyelik sürelerde online sistem sayesinde Yeni Zelanda'dan Kanada'ya, oradan ABD'ye, Singapur'a dünyanın dört bir tarafına gönderilmekte. Dünyada artık sermaye ve bilgi transferi çok çok daha kolay hale gelmiştir. Biz bunun gereklerini yapmak zorundayız. Bunu yaparken de devletin bütçe kaynaklarıyla beraber sivil toplumlarımızı ve iş adamlarımızı da bu işin içine çekmemiz gerekiyordu. Bu işe dahil etmemiz gerekiyordu. Çünkü, Türkiye'de 3 sektör olduğuna inanıyorum ben. Devlet, özel ve sivil toplum örgütleri. Bunun güzel örneğini burada görüyoruz. Hacı Ömer Sabancı tarafından yakılan meşale sayesinde yalnız Adana'da değil Edirne'den, Hakkari'ye kadar eğitim adına aklınıza ne gelirse SA ile biten yüzlerce yatırım var. Ben bu konuda başta rahmetli Hacı Ömer Sabancı olmak üzere bu topraklarda doğan, büyüyen ve bu topraklarda vefa borcunu ödemek üzere bu vakfı kuran Hacı Ömer Sabancı'ya ve kısa süre önce aramızdan ayrılan merhum Sakıp Sabancı'ya, 3. nesilden olan ve onlara layık bir evlat olduğunu ortaya koyan bu misyonu sürdüren Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'ya da teşekkür ediyorum. Türk eğitim camiası adına onları yüksek sesle alkışlıyorum."

Güler Sabancı da, Sabancı Anadolu Meslek Lisesi Bilgisayar Sınıfı açılışı için Adana'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtirken, bu okulun 1976 yılında VAKSA tarafından yapıldığına dikkat çekerek, "Kadirşinas Adanalılar da bilirler ki, rahmetli Hacı Ömer Sabancı'nın mezar taşında da yazılıdır. 'Bu topraklardan kazandıklarımızı bu toprakların insanlarıyla paylaşmak'. Bu bizim vakfımızın misyonudur. O söylemiş, o kurmuş, bizlere de bu vakıfta görev yapmak, sizlerle birlikte yeni bir sınıfın açılışını yapmak şansı düştü" dedi.

Bakan Çelik'in, kampanya ile ilgili kendisini arayarak "Artık bilgisayar okur yazarı olmamak okur yazmamak olmamaktan daha da önemli" diyerek, hükümet ve bakanlık olarak VAKSA'nın katkısını istediklerini anlatan Sabancı, "Ben de sayın bakanımıza dedim ki, 'Tabi gurur duyarız, biz de katkıda bulunuruz. Ancak bir şartımız var. Bizim vereceğimiz bin 260 bilgisayarı Adana'ya vermek isteriz' dedim. Kabul ettiler. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bizlere de bu doğup büyüdüğümüz bu topraklara bu gençlere katkıda bulunma fırsatı verdiler. Hayırlı uğurlu olsun" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber