Hareket halinde lastiğiniz patlarsa neler yapmalıyız?

Hareket halinde lastiğiniz patlarsa neler yapmalıyız?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Eylül 2017 14:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Hareket halinde lastiğiniz patlarsa neler yapmalıyız?

Yine tatil mevsimi geldi, birçok kişi yaz tatiline aracı ile çıkacak ve şehirlerarası seyahat gerçekleştirecek. Birçoğumuz uzun yolda dikkatsizce hareket edebiliyoruz. Bu hem kendimizi hem de bizim hatamız nedeni ile başkalarını tehlikeye sokacaktır. Bu sebeplerden en önemlisi yorgun yola çıkmak, alkollü yola çıkmak ve bakımsız araçlarla yola çıkmaktır.

Birçok kaza ister istemez araçlarımızdaki olağan dışı nedenlerden doğmaktadır. Bunlardan birisi de hareket halinde iken araç lastiğinin patlamasıdır. Şimdi dilimiz döndüğünce böyle bir durumda ne yapılması gerektiğinden bahsetmeye çalışacağız.

Lastik patlayıp havası inmeye başlarsa araçta dengesiz ve kontrolü zorlaştıran ağırlaşan bir direksiyon olacaktır, araç dengesiz sağa sola dalmalar yapacaktır, araç anlamsız yaylanmaya ve bir uğultu şeklinde yol sesi yapacaktır. Bu ibareler size lastiklerinizden birisinin patladığı ve lastik havasının azaldığını veya bitip lastik üzerinde ilerlediğinizi haber verir.

Aracınızla hareket halinde iken lastiğiniz patlayacak ve havası inecek olursa yapılması gereken ilk iş sakin olmak, panik yapmamak ve araçta başkaca yolcular varsa diğer yolcuların bunun farkına varmamasını sağlamak ve onlara hiç bir şey söylememek olmalıdır. İlk iş sakince direksiyona hakim olmaya çalışmak ve aracın bir anda sağa sola çekmesine mani olmaya çalışmak olacaktır. Kesinlikle bir anda frene yüklenerek basmayınız. Direksiyona hakim olarak gazdan ayağınızı yavaşça çekerek kademeli olarak yavaşlayın. Bu sizin yoldan çıkmanıza mani olacaktır. Eğer panik ile ani fren yapılırsa aracınız o anki ivme ile sağa ya da sola savrulma tehlikesi ile burun buruna gelecektir.

Birçok sürücümüz lastik patlayınca panik yapabilir ama önemli olan sakin olabilmektir. Aracınızda bu tür lastik inme ve patlamalarında kullanmak için araç çakmağına takılan küçük elektirikli pompalardan bulundurunuz. Bu olmadık yerde lastik havası inmelerinde ve patlamalarında size çok yardımcı olacak bir gereçtir. Patlak bile olsa tekerlere hava basılması sizi en yakın lastikçiye kadar götürecektir.

En tehlikeli durum lastiğin inmesi değil bir anda yarılmasıdır. Eğer lastik yarıldığında araç hızlı yol alıyorsa patlayan tekerleklerin hangisi olduğu hayati önem taşır. Yarılan arka tekerlekler ise aracı sakin olup direksiyon hakimiyetini bozmadan, sağa sola dalmadan ve ani frenlere asılmadan dikkatlice yavaşlatmaya çalışmak ilk iş olmalıdır. Aracınızı güvenli bir hıza indirdiğinizde müsait olan ilk güvenli alana çekmeniz ve değiştirmeniz gerekecektir.

Eğer yüksek hızlarda ön tekerleklerden birisi yarılırsa en kötü senaryolardan birisi gerçekleşir. Araç o hızla kolay kolay zapt edilemez duruma gelebilir ve frene ani basılması ile bir tarafa aracı savurabilir. Bu durumda ilk iş yavaşlamaya çalışırken direksiyonun aniden bir tarafa dönmesi veya aracın o tarafa çekmesini engellemek olmalıdır.

Aracımızın lastiklerinin iyi durumda olması, lastik basınçlarının aracın cinsine göre uygun olması ve lastiklerin kullanım ömrünün dolmamış olması çok önemlidir. Bunların akıldan çıkarılmaması hepimiz için hayati önemlidir. Kazasız esenlik dolu günler dilerim

Oto Danışman Ekspert

Serdar Eren

Memurlar.net Editörü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber