S-400'ler için kaparo verildi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kazakistan ziyareti sonrası İstanbul'a dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Rusya'dan S-400'lerin alınması için imzalar atıldı. Bildiğim kadarıyla kaparo da verildi" dedi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Eylül 2017 09:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye en büyük savunma açığını gideriyor.

Milli silah, tank, İHA, gemi gibi araçlarda önemli ilerlemeler kaydeden Türkiye hava savunma sistemi kurulmasında daha hızlı olmak istiyor. Bu nedenle yerli imkanlarla 10 yıl gibi bir sürede üretilmesi mümkün bir hava savunma sistemi yerine, hazır bir sistemin kurulup entegre edilmesi tercih edildi.

Bu konuda daha önce Çin ile anlaşma yapılacaktı. Ancak Çin'den vazgeçilip Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alınması kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kazakistan ziyareti sonrası İstanbul'a dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Rusya'dan S-400'lerin alınması için imzalar atıldı. Bildiğim kadarıyla kaparo da verildi" dedi.

S-400'lerin satın alınmasıyla ilgili nihai durum nedir? Dış basında Türkiye'nin bu satın almadan vazgeçebileceğine ilişkin bazı haberler, yorumlar yer alıyor.

S-400 ile ilgili arkadaşlarımız imzalarını attılar. Bildiğim kadarıyla kaparoyu da verdiler. Bundan sonraki süreç de zaten Rusya'dan bize aktarılacak kredi ile ilgili devam edecek bir süreçtir. Gerek Sayın Putin, gerekse şahsımın bu konuda kararlılığımız var. Türkiye Cumhuriyeti'nin savunma sanayii veya savunmasıyla ilgili bağımsızlık ilkelerini veya bağımsız kararını herhalde kimsenin tartışmaya hakkı yoktur. Biz kendi bağımsızlığımızla ilgili kararımızı kendimiz veririz; ülkemizi savunmak için koruma tedbirlerini de, güvenlik tedbirlerini de kendimiz almakla mükellefiz. Eğer bir yerlerden bu noktada herhangi bir savunma unsurunu tedarikte zorluk çekiyorsak, girişimlerimiz çoğu kez engellemelere takılıyorsa biz ne yapacağız, başımızın çaresine bakacağız. Mesela, insansız hava araçlarını maalesef dostlardan alamıyorduk biz, çok da yüksek paralar istiyorlardı, bedava da istemiyorduk üstelik. Terör örgütüne tank, top, zırhlı araçlar veriyorlar; ama biz parasıyla istediğimiz halde bazı ihtiyaçlarımızı tedarik edemiyoruz. Sonuçta ne oldu? Hamdolsun insansız hava aracını da kendi ülkemin insanı üretir hale geldi, silahlısını da üretir hale geldi. Son bir haftada 90 terörist öldürüldü.


S- 400'ÜN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

S-400, 300 kilometre yükseklikte hedefleri vurabilecek kapasitede. İkinci ayırıcı özelliği ise 'ateşle ve unut' kabiliyeti. Füzeleri üzerinde hedefe kitlenip yok etmesini sağlayan bir cihaz var. Amerikan sistemlerinin aksine, S-400'ün hedefi izlemesi gerekmiyor. Ayrıca S-400 ufuk çizgisinin ötesindeki hedefleri vurabilen tek füze savunma sistemi.

S-400 radar olarak S-300 sisteminde kullanılan 64N6 ve 76N6 radarlarının gelişmiş bir türevi olan 96L6'yı kullanılır. S-400 füze sisteminde komuta merkezi aynı anda 6 bataryaya komut verebiliyor ve her batarya 12 fırlatma aracına komuta eden bir 96L6 radara sahip. Bu radarlar hayalet uçak olarak tabir edilen hedefleri izleme ve bu hedeflere kilitlenme yeteneğine sahiptir.

TÜRKİYE NEDEN S- 400'Ü TERCİH ETTİ?

Uzmanlar göre Türkiye'nin bu hava savunma füzeleri istemesinin sebebi sadece balistik füzelere karşı önleme amacı değil, esasında bu füzeler iki tür hedef gözetmektedir. Hedeflerin yüzde 70'i 'hava soluyan araçlar' olup; bunlar daha ziyade, başta 'seyir füzeleri' olmak üzere, İHA, savaş helikopteri, savaş uçağı vb. tür hava araçlarıdır. Geriye kalan yüzde 30'luk hedef grubunu ise, balistik füzeler oluşturmaktadır. Bu projede, teknik şartnamede yer alan hususların yanı sıra; Türkiye açısından hassasiyet arz eden ve tercihinde çok belirleyici olması beklenen bir takım kriterler söz konusudur. Bunlar; ortak üretim şartı, teknoloji transferi, yerli katkı payı, teslim süresi ve fiyat avantajı olarak sıralanabilir. Türkiye aynı zamanda ekonomik olarak en iyi teklifi Çin'den sonra Rusya'dan almıştı.

S- 400'Ü HANGİ ÜLKELER KULLANIYOR?

S- 400 hava savunma füze sistemleri sadece Rusya'da kullanılmaktadır. 2009 senesi itibariyle iki tabur konuşlanmıştır. 2011 yılında Moskova'nın kuzeyine iki tabur daha yerleştirilmiştir. Türkiye bu füzeleri Rusya'dan sonra kullanan ilk ülke olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber