Halkın güveni büyüme getirdi

Türk ekonomisine duyulan güven büyümeyi yüzde 5'lerin üzerine çıkardı. Bu yılın ilk çeyreğinde büyüme yüzde 5,2, olurken ikinci çeyrekte yüzde 5,1 oldu. AK Parti Ekonomi İşleri Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hain darbe girişimine rağmen gerçekleşen başarının altında güvenini kaybetmeden üretmeyi sürdüren Türk halkı olduğunu söyledi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Eylül 2017 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Halkın güveni büyüme getirdi

Cahit Saraçoğlu

Türk ekonomisi 2017 yılında büyüme rakamlarını hızla yukarılara taşıdı. Bu yılın ilk çeyreğinde büyüme yüzde 5,2 olurken ikinci çeyrekte yüzde 5,1 oldu. İkinci çeyrekteki büyümede özellikle sanayi sektörünün yüzde 6,3'lük artışı etkili oldu. Bu dönemde tüm sektörler yüzde 4,5'in üzerinde bir katma değer oluşturdu. İkinci çeyrekte ekonomik başarının ölçülmesi açısından önemli bir başka gösterge de takvim etkisinden arındırılmış büyüme rakamı oldu. Bu dönedemki rakam yüzde 6,5 olarak gerçekleşti.Ekonomideki gelişmeler üçüncü çeyrekteki baz etkisi göz önüne alındığında Türkiye'nin 2017 yıl sonunda OVP tahmini olan yüzde 4,4'ün çok üzerinde bir büyüme gerçekleştireceğini ortaya koyuyor.

YILMAZ: BÜYÜMEDE HALKIMIZIN AZMİ VARDI

AK Parti Ekonomi İşleri Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, büyüme rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, birinci ve ikinci çeyrekteki yüzde 5,2 ve yüzde 5,1'lik büyümelerin kaynağının hain darbe girişimine rağmen güvenini yitirmeden çalışan Türk halkının azmi olduğunu söyledi. Yılmaz, ekonomideki tıkanıklığın görülmesiyle başlatılan iştiham seferberliği, vergi indirimleri, KGF teminatları gibi kritik müdahalelerin de büyümeye ciddi katkı verdiğine dikkat çekti.

Yılmaz, Türkiye geçen yılın 3'üncü çeyreğinde, ekonomide 0,8 küçülme meydana getiren hain darbe girişimine rağmen 2016'nın son çeyreğinde yüzde 4,2 büyüdüğünü hatırlattı. Yılmaz, 2017 yılında tüm olumsuz olaylara rağmen büyüme başarısı gösterildiğini söyledi.

Yılmaz "Güçlü büyümenin etkenlerinden ilki ülkesinin potansiyeline güvenen ve duraksamadan çalışmayı sürdüren aziz milletimizdir. İkincisi ise istihdam seferberliği, vergi indirimleri ve KGF teminatları başta olmak üzere kritik hamleler ile ekonomideki tıkanıklıklara zamanında müdahale eden AK Parti hükümetidir" dedi.

  • Reel kesim yatırımlarını artıracak
  • Türk ekonomisindeki yatırımlara bakıldığında 2017 yılında inşaat yatırımları ortalama oranın çok üzerinde bir artış gösterdi. Makine ve teçhizat yatırımları ise buna karşı azaldı.Ancak, 16 Nisan'da yapılan referandumun ardından belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte reel kesim güven endeksinde artış yaşandı. Kapasite kullanım oranları ile Satınalma Yöneticileri Endeksi'nde de (PMI) artış sürdü. Özel sektörün önümüzdeki dönemde makine ve teçhizat yatırımlarına hız vermesi bekleniyor.

İhracat yüzde 10 destek verdi

Büyümenin gelişimi incelendiğinde de geçen yılki büyümeye göre yapısal değişiklikler olduğu görüldü. Özellikle geçtiğimiz yıl ihracatın büyümeye net katkısı menfi olurken, bu yılın ilk yarısında ihracatta sağlanan yüzde 10'un üzerindeki artış dengeli bir büyümenin oluşmasını sağladı. Ayrıca 2016 yılında yatırımlardaki artış oranı yüzde 3'te kalırken, 2017 ikinci çeyrekteki yüzde 9,5'lik artış, yatırımlardaki ivmelenmeyi de gözler önüne serdi.

Türkiye, Çin ve Hindistan'ı geride bırakacak

Ağustos ve Eylül rakamlarının Temmuz ayındaki ivmeyle uyumlu olması da Türkiye'nin, 2017 yılı üçüncü çeyrek büyüme rakamında küresel ölçekte en ön sıralarda yer alacağını gösterdi. Bu da Türkiye'nin 2017 yılı tamamında OVP tahminin üzerinde büyüyeceğini ortaya koyuyor. Bu beklentiler de üçüncü çeyrekte Türkiye'nin Çin ve Hindistan'ı geride bırakarak en yüksek büyüyen ülke olacağının ipuçlarını veriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber