SİHA'yla vurulanlar saniye saniye izlendi

Emekli Albay Mustafa Önsel, sivilleri vurduğu iddiasıyla tartışma yaratan Hakkari Oğul köyündeki SİHA operasyonunun detaylarını VATAN'a anlattı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 16 Eylül 2017 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SİHA'yla vurulanlar saniye saniye izlendi

Terörle mücadelede en etkin silah olarak adlandırılan 'SİHA'lar, 31 Ağustos'ta 4 teröristin etkisiz hale getirildiği, bir işbirlikçinin öldüğü, 3'ünün de yaralandığı Hakkari Oğul köyünde düzenlenen operasyonla tartışılmaya başladı. Özellikle CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun gündeme getirdiği 'Siviller vuruldu' ifadesi tepkiye neden oldu. Emekli albay Mustafa Önsel, 'SİHA ' tartışmasının odağında olan Hakkari'de yaşananları VATAN'a anlattı. İşte Önsel'in verdiği bilgiler:

Araç gasp ettiler

"Sezgin Tanrıkulu'nun attığı tweet'i gördükten sonra etkilendim ve 'Sivilleri nasıl vururlar?' diye düşündüm. Bunun üzerine konuyu araştırma gereği hissettim ve ulaştığım bilgiler atılan tweet'te gibi bir durum olmadığını ortaya koydu. Edindiğim bilgilere göre, olay şöyle gelişiyor. O gün Hakkari'de teröristler tarafından bir araç gasp edilir. Güvenlik güçleri aracın dolayısıyla onu gasp eden teröristlerin peşine düşerler. İHA vasıtasıyla Hakkari'nin güney doğusuna düşen ve geçmişte terör nedeniyle boşaltılmış olan ve halen birkaç ailenin yaşadığı Oğul köyünün civarında araç ve teröristler tespit edilir. Köy Hakkari'ye oldukça uzak, araçla gidilmesi zor, dağlık bir mahaldedir; bakmayın öyle 20 kilometre gözükmesine."

Ellerinde silah vardı

"Güvenlik güçleri hemen müdahale etmektense teröristleri İHA ile takip etmeye başlarlar. Teröristler köye girdikleri için her hangi bir şey yapılmaz. Bir süre sonra teröristler araçla köyden çıkarlar. Araç, içerisinde sivil biri olabilir düşüncesiyle ateş altına alınmaz. PKK'lı teröristler, Kani Reş yani siyah çeşme denilen ağaçlık bir mahalde arabadan inerler. Dört kişidirler. Yanlarında sivil yoktur. Ellerindeki silahlarla birlikte ağaçlık alana girerler. Ağaçlık alan görünür değildir. SİHA vasıtasıyla elde edilen görüntüler karar vericiye en küçük ayrıntısına kadar iletilir. Ayrıntılı incelemeden sonra SİHA'ya ateş komutu verilir. SİHA ağaçlık alana bir roket gönderir. Müteakiben JÖH (Jandarma Özel Harekat), bölgeye gider ve SİHA'dan açılan ateşle ölen Piro Amed kod Abdullah Sönmez, Givara Cemal kod Yusuf Öztürk isimli iki teröristi bulurlar. Diğer iki terörist ise muhtemel yaralı olarak olay mahallinden kaçmışlardır. Teröristlerin yanında bir de sivil şahıs vardır."

Kayıtları kimse silemez

"Sonradan adının Mehmet Temel olduğu anlaşılan şahıs da olay yerinde can vermiştir. Sonradan anlaşılacaktır ki, ondan başka üç sivil şahıs daha aynı mahalde bulunmakta olup onlar da ateş sırasında yaralandıkları için oradan süratle hastaneye kaldırılmışlardır. Yaralı şahısların ifadeleri alınır.

Verdikleri ifadeler doğrultusunda da tutuklanırlar. İddialara göre, söz konusu şahıslar, PKK ile temas içinde bulunan, işbirlikçi tabir edilen gruptandırlar. Orada da teröristlerle buluşma gerçekleştirmişlerdir. Bunlar yaptığım inceleme sonucundaki tespitlerim. Konuyla ilgili savcılık zaten soruşturma başlatmış. Olayın tamamı SİHA'nın üzerinde bulunan kamerayla kayıt altında. Kimse bunu yok edemez, silemez. Gerçek, bu görüntüler incelendiğinde tartışılmayacak ortaya şekilde çıkacak."

PKK çok rahatsız

Önsel, SİHA ve İHA'ların etkin kullanılmasıyla birlikte terör örgütünün büyük darbe aldığını ve bundan rahatsız olduğunu söylüyor: "Örgüt yeni konseptten çok rahatsız. İHA ve SİHA'lar yüzünden verdiği kayıplar çok büyük. Birkaç örnek vermek gerekirse 2016 yılı içinde Diyarbakır, Elazığ, Muş, Batman, Bingöl, Bitlis illerini içine alan bölgenin sorumlusu Azad Siser kod Ekrem Güney ile yardımcısı Farkin kod Nevzat Gündüz ölü ele geçti. Ekrem Güney'in yerine geçen Saadettin Dede de yine SİHA ile vuruldu. Ağır yaralı olarak kaçmayı başardı."

2016'da 80 terörist

"Yine örgütün Orta saha bayan örgüt mensuplarının lideri kod Doza, Lice sorumlusu Ahmet Tavla, Mardin eyalet sorumlusu, Bagok alan sorumlusu adı geçen araçlarla ölü ele geçirildi. Örgütün beyin tabakasının bu şekilde kayıp vermesi örgütü panikletti. Ne yapacaklarını bilemez oldular. Liderlerinin yanı sıra militan kayıpları da çok fazla idi. Yine Diyarbakır'dan örnek vermek gerekirse 2016 yılı içerisinde sadece İHA ve SİHA'lar vasıtasıyla ölü ele geçirilen terörist sayısı 80 civarındadır. Bu sayıya diğer operasyonlarla etkisiz hale getirilen teröristler dahil değildir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber