ADLS: 3G gelecek, Türk Telekom rekabetle tanışacak

Haber Giriş : 29 Mart 2007 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3G'nin en az 3.2 Mbit/s hızda internet erişimi sağlaması, Türk Telekom'un ADSL'de hızı yükseltmesine yol açacak.

Cep telefonu piyasasındaki gelişmelerden dolayı sürekli ses gelirleri düşen Türk Telekom'un en önemli gelir beklentisini hiç şüphesiz hızlı internet erişimi ADSL servisleri oluşturuyor. (Bu sadece Türk Telekom'a özel bir durum değil. Tüm dünyada sabit telekom operatörlerinin ses gelirlerinde düşüş yaşanırken, mobil alanda işler gayet yolunda gidiyor.) Telekom servisleri dediğime bakmayın siz. Türk Telekom'un şu anda aslında verdiği dişe dokunur bir servisi yok. Geçmişte bu şirket özelleştirilmeden yani Lübnan kökenli Oger Telecom yönetimine geçmeden planlanan işlerin dışında yapılan pek bir yenilik yok. Sürekli sisteme yeni port'lar eklenip, bunlar yeni müşterilerle doldurulmaya çalışılıyor. Şu anda 3.2 milyon abonesi bulunan Türk Telekom hedef olarak 5 milyon aboneye ulaşmayı hedefliyor.

Tabii bir de dahahızlı internet erişimi yani kapasite artırımı için yatırım yapacağını açıklıyor. Ama henüz somut bir gelişme yok. Bu yıl olması da beklenmiyor.

Neden mi?

Çünkü Telekom'un ADSL işinde rakibi yok.

2004 yılındaki serbestleşmenin ardından Türk Telekom'la mücadele edeceğini düşünen özel telekom operatörleri de artık rekabet edememekten sıkıldı. Çoğu bu işten çekildi. Kalanlar da isim için kalıyor olsa gerek.

Rakibi yok demiştik. Ama bu hep böyle gitmez elbette. Rakipler geliyor.

Nereden mi?

Uzaktan değil, hatta oldukça yakından.

Kimler mi?

Turkcell, Vodafone, Avea ve olası bir dördüncü operatör.

Bu yıl merakla beklenen Üçüncü Kuşak (3G) ihalesi tamamlanırsa 2008'le birlikte Türk Telekom'un yatırım yapmaya başlayacağını söyleyebiliriz. Gerçek yatırımdan bahsediyoruz elbette. Gelişmiş, örnek aldığımız ülkelerde alt limit olarak bile satılmayan 2Mbit hızı Türkiye'deki kullanıcılara üst limit olarak sunan Telekom'un ilk kez gerçek rekabetle karşılacağından bahsediyoruz elbette.

3.2 Mbit 3G'DE ALT LİMİT

Üçüncü Kuşak Türkiye'de geç kaldı. Lisans ücretlerinden dolayı oldukça karlı çıkmış olabilir Türkiye ancak rekabetin gelmemesinden dolayı da çok zararlı çıktı, tüketiciler ve sektör. Üçüncü Kuşak ile birlikte 3.2 Mbit hız alt limit olacak, cep telefonundan internete bağlanırken. Ve emin olun bu hızla bırakın cep telefonundan internete bağlanmayı, insanlar bilgisayarlarına da mobil şebekeler üzerinden bağlanacak. (Türkiye'deki operatörler fiyatta uçmazsa)

Nasıl mı biliyorum?

Çünkü yurtdışında böyle oluyor.

İşte o zaman da Türk Telekom rekabete başlayacak. Üstelik Türkiye'deki operatörler Üçüncü Kuşak teknolojisinin kendisini yenilemesinden dolayı HSPA ile başlayacaklar işe. Yani çok daha gelişmiş 3.5G olarak adlandırılan teknolojiyle.

Türk Telekom da hız kapasitesini 4 - 8 - 10 hatta 15 Mbit seviyelerine hızla çekme yarışına girecek. Ama umarım o zamana kadar kullanıcılarını, 5 milyon olarak hedeflediği kitleyi karşısına almaz, bıktırmaz Türk Telekom. Pahalı servis almaktan başka seçeneği olmayan üstelik dişe dokunur hiçbir Telekom servisinden yararlanamayan kullanıcılardan bahsediyorum.

Hala düşünüyorum ve cevabını gerçekten bulamıyorum. Biraz da siz düşünün... Ben yoruldum.

İşte soru?

Türk Telekom neden özelleştirildi?

İşte şıklar...

A) Yabancı yatırım çekildiği görülsün diye.

B) Bütçe denk getirilsin diye.

C) Özelleştirilmiş olsun diye.

D) Yatırım yapılıp, yeni teknolojiler gelsin diye.

E) Hiçbiri.

Cevaplarınızı, gerekli birimlerle paylaşmanız dileğiyle.

teknolatte

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber