İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

29'u firari 72 sanığın yargılandığı dava yarına ertelendi

Sakarya'da, FETÖ/PDY'nin şehir yapılanmasına ilişkin 39'u tutuklu, 4'ü tutuksuz, 29'u firari 72 sanığın yargılanmasına devam edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2017 21:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
29'u firari 72 sanığın yargılandığı dava yarına ertelendi

Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) şehir yapılanmasına ilişkin 39'u tutuklu, 4'ü tutuksuz, 29'u firari 72 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve sanık yakınları yer aldı.

Duruşmanın ikinci gününde, sanıkların savunmalarının alınmasına devam edildi.

Tutuklu sanık Hasan Tarhan savunmasında, Amerika'da FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile bağlantısı olduğu belirtilen "ForAlliance" derneğine bağışta bulunduğu iddiasına ilişkin, reklam bedeli olarak 25 bin dolar ödeme yaptığını öne sürdü.

Amerika'da ihracatını arttırmaya yönelik girişimi olduğunu iddia eden Tarhan, "Amerika'ya ihracat yaptığım bir firmanın tavsiyesi üzerine, reklam amaçlı bu derneğe 25 bin dolar ödeme yaptım. Ben bu kurumun FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile ilişkisi olduğunu bilmiyordum." dedi.

Tarhan, sahibi olduğu firmanın devlete zarar verecek faaliyette bulunmadığını savunarak, "Ben mütevelli heyeti olduğu iddia edilen yapı ile geziye gitmedim. Sakarya Girişimci Sanayici İş Adamları Derneği'ne (SAGİAD) 2005 yılında üye oldum. 2011 yılında ticari beklentilerimi karşılamadığı için istifa ettim." diye konuştu.

Tutuklu sanık Halil İbrahim Ocak da örgütle bağlantısı tespit edilen ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan SAGİAD'a ticari faaliyetlerini geliştirmek için üye olduğunu ileri sürdü.

Derneğin hiçbir yurtdışı ve yurtiçi gezisine katılmadığını söyleyen Ocak, "2013-2014 yılında SAGİAD'a üye oldum. İşim gereği derneğin Sakarya Akyazı Şubesi'nin halıfleks işini yapmıştım. Ona mukabil dernek üyeliğim oldu. Aidat ödemedim." ifadelerini kullandı.

Ocak, Özel Sedat Eğitim İşletmeleri Ortaklığı AŞ'nin yönetim kurulu başkanı olduğu iddiasını kabul ettiğini söyleyerek, "Yaptığımız çalışmalarda Sakarya'nın Akyazı ilçesinde dershane olmaması hasebiyle piyasadaki boşluğu gördük. O yıllarda popüler olan FEM dersanesinin Akyazı şubesini açarak on yıl kadar dershanecilik yaptım. 2014 yılı sonunda dershaneyi kapattık." ifadelerini kullandı.

Tutuklu sanık Serdar Tarhan, görevli memurların cüzdanında bulduğu 1 dolar ile ilgili tutanağa ilişkin, eşi ile balayı için gittiği Maldivler'de yapmış olduğu alışverişlerden para üstü olarak kaldığını öne sürdü.

Tarhan, 1 doların kendisi için manevi hiçbir değeri olmadığını dile getirerek, "Görevli memurların cüzdanımda 1 Amerikan Doları birden fazla 10 ve 20 Amerikan Doları değeri cinsinden paralar vardı. Görevli memurlar 1 ve 100 Amerikan Dolarını tutanak tuttular." dedi.

Sanıklardan 5'inin daha savunmasını alan mahkeme heyeti, diğer sanıkların savunmalarının alınması için duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verdi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 4 bölüm ve 959 sayfadan oluşan iddianamede, örgütün "himmet" yolu ile sağladığı gelirlerin, genel olarak mütevelli heyetleri vasıtasıyla toplandığı belirtilerek, "Örgütün sohbet gruplarında yer alan kişilerden, sohbet toplantılarına düzenli olarak katılıp verilen görevleri yerine getiren, örgütün verdiği talimatları sorgulamaksızın itaat eden ve maddi gücü yerinde olan kimseler seçilerek mütevelli heyeti üyesi yapıldığı belirlenmiştir." denildi.

Her üç mütevelli heyetinden bir mali heyet teşekkül edecek şekilde isimler seçildiği aktarılan iddianamede, "Mali heyetler yurtdışında bulunan örgüte ait yurt ve okulların yapımı için ihtiyaç duyulan paranın, hangi mütevelli heyetinden ne kadar toplanacağına karar vermektedir. Mali heyet toplantıları, dünyanın her yerinde salı günleri sabah namazından sonra gerçekleştirilmekte ve bu toplantılara mütevelli heyet sohbet hocalarının da katıldığı anlaşılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

İddianamede, "üst mütevelli ve mütevelli heyeti, il, bölge, özel sektör imamları ve il imam yardımcıları"nın da arasında bulunduğu 72 sanık hakkında "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl altışar aydan onbeşer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Ayrıca, iddianamede örgüt elebaşı Fetullah Gülen için "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber