Körfez'den iyi rüzgarlar esiyor

Fuarın ikinci günü incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Körfez'den yatırım rüzgarının iyi estiğini belirterek, "Durağanlık yaşasak da geçecek. Ticari etki yok, yaşananlar psikolojik" diye konuştu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Eylül 2017 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Körfez'den iyi rüzgarlar esiyor

Cityscape Global 2017 Fuarı'nda incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakan Mehmet Özhaseki Birleşik Arap Emirlikleri ile geçen yıl 9.1 milyar dolar olan ticaret hacminin bu yıl ilk 6 ayında 8.7 milyar dolarlık rekor bir rakama ulaştığını belirtti. Türkiye'nin Körfez'de arabuluculuk görevi üstlendiğini kaydeden Bakan Özhaseki, "Konjonktürden dolayı dünyada çok hızlı bir şekilde olumlu rüzgarlar esmese de körfezden iyi bir rüzgar esiyor. Durağanlık yaşasak da geçecek. Biz kardeş ülkeler arasında hakemlik yapıyoruz. Ticari etki yok, yaşananlar psikolojik" dedi.

FIRSATLAR DOĞABİLİR

Türkiye'nin Körfez ülkelerini kardeş ülke olarak gördüğüne dikkat çeken Bakan Özhaseki, "Türk müteahhitlik firmaları Körfez'de çok etkili. Geçen yıl Türk müteahhitlik firmaları bölgede. 9.7 milyar dolarlık iş üstlendi. İçeride işini büyüten firmalar dışarıda daha kolay iş buluyorlar. Hatta bu negatif durumu fırsata çevirebilecek firmalar var. Çünkü bölgede arsa fiyatlarının ucuzlaması sebebiyle fırsatlar doğacaktır. Gayrimenkul etkileniyor gibi görünse de su akmaya devam eder" diye konuştu. Mütekabiliyet yasası sonrası Türkiye'nin 183 ülkeye gayrimenkul satar duruma geldiğini vurgulayan Bakan Özhaseki, "Aynı dönemde gayrimenkul alan yabancı uyruklu kişi sayısı 160 bin civarı oldu. Ve toplam 77 bin 150 taşınmaz sattık. Zaman zaman toprağımızı satıyoruz diye yorumlar yapılıyor. Ancak bizim yabancıya satış oranımız yüzde 1 bile değil. Dolayısıyla ortada tehlike olşturacak bir durum yok. Diğer taraftan birçok ülke gayrimenkul satmak için çırpınıyor. Adeta yarışıyorlar" dedi. Bakan Özhaseki, geçen yıl türkiye'den konut alan 160 bin kişinin 32 bin 300'ünün Körfez ülkelerinden olduğunu, bunun ilk sırasında da Irak vatandaşlarının yer aldığını sözlerine ekledi.

VATANDAŞLIK TALEBİ ARTIYOR

Bakan Özhaseki yabancılar tarafından en çok talep gören şehirleri ise İstanbul, Yalova, Bursa, Antalya ve Sakarya olarak sıraladı. Özhaseki, "Özellikle yeşilin ve suyun olduğu yerler ilgi görüyor. Bu arada konut edinme vasıtasıyla vatndaşlığa müracat edenlerin sayısında da önemli artış var" dedi.

DÖNÜŞÜME AVRUPA'DAN BAŞLANACAK

Bakan Özhaseki, dönüşüme kullanılmak üzere belediyelere faizsiz kredi vereceklerinin altını çizerek, "İnşaatlar bittikten 3 yıl sonra da paramızı geri isteyeceğiz. Bu kredi aynı koşullarda vatandaşa da verilecek. Kira yardımı da yapacağız. Herkesi olduğu yerde yaşatmaya çalışacağız. En fazla 1-2 kilometre taşınmayı teklif de edebiliriz" dedi. Özhaseki dönüşümün Avrupa Yakası'ndaki en riskli yerlerden başlayacağını ve ilk etapta sahillerin ele anılacağını söyledi.

SEKTÖRLE İMAR BULUŞMASI

1 Eki m'de yürürlüğe girecek yeni imar kanunuyla ilgili gayrimenkul sektörü cephesinden bakanlığa yeni isteklerin de sunulduğunu vurgulayan Özhaseki, "O istekler üzerine çalışıyoruz. Bugün sektör temsilcileriyle yeniden bir araya geleceğiz. Özellikle yabancı ortaklı firmalar projeye başladıktan sonra değişen imar planlarından şikayetçi. Burada malesef kötü niyetli meclis üyeleri de olabiliyor. İş adamlarına 'beni görün' diyorlar. İş adamları mağdur oluyor, yabancı yatırımcı korkuyor. Bunların da önünü keseceğiz" dedi

TAPUYA MÜJDE

Bakan Özhaseki, yakında hükümet cephesinden tapuda sürpriz bir kararın açıklanacağını belirtti. Bakan Özhaseki "Tapu dairelerindeki yığılmaların, kirli ilişkilerin önüne geçilecek bu gelişmeyi yakında Sayın başbakanımız açıklayacak" dedi.

'KENTSEL DÖNÜŞÜM' KAVRAMI TARİHE KARIŞIYOR

Türkiye 'nin bir deprem ülkesi olduğunu tekrar hatırlatan Bakan Özhaseki, "600 bin civarında riskli yapımız var. Olası bir depremde oluşacak maddi zarar ise 100 milyar dolar. Bundan dolayı da büyük bir hazırlık içerisindeyiz. Bu konuda hazırlanan yasa taslağını Bakanlar Kurulu'na sunduk. Önümüzdeki günlerde yasalayacak" dedi. Yeni yasa taslağı hakkında bilgi veren Özhaseki, uzun süredir 'kentsel dönüşüm' adıyla anılan dönüşüm projesinin kötü bir intiba yarattığını ve artık 'rantsal dönüşüm' olarak anıldığını dile getirerek, "Bunun için artık bu tanımlamayı rafa kaldırıyoruz. Yeni yasayı da 'Depreme Hazırlık Yasası' olarak tanımlıyoruz" diye konuştu.

250 BİN KONUT İÇİN YER HAZIR

Bakan Özhaseki, Depreme Hazırlık Yasası kapsamında İstanbul'da 'rezerv alanlarda, alan bazlı dönüşüm' uygulamaya başlayacaklarına dikkat çekerek, "Bu yasa sosyal donatı alanlarının yeniden düzenlenmesini içeriyor. Bunu bakanlık olarak belediyelerle birlikte yapacağız. Bugüne kadar dönüşümün önünde 3 engel vardı. Biz bu 3 engeli de aşacak formüller geliştirdik. Finansman sorunu aşmak için birinci yıla 20 milyar TL'li bütçe ayırdık. Bu rakamın yarısını bakanlık olarak biz karşılayacağız. Kalan yarısı için de Dünya Bankası'ndan çok düşük faizli kredi temin edeceğiz. Rezerv alan içinse İstanbul Avrupa Yakası'da bulduğumuz alan 25 milyon metrekareyi geçti. Bu da 250 bin konutluk alanı ifade ediyor. Mevzuat sorununu da yeni yasayla aşacağız" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber