İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Medya çalışanları standartları belirlemede son aşamaya gelindi

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Akarca: Medya sektörü standartlarını, çalışan standartlarını belirlemek üzere ilgili devlet kurumlarıyla işbirliği içerisinde çalışmalarımız son aşamaya geldi. Muhabir nedir, editör nedir, haber kameramanı nedir, bunların genel tarifleri yapıldı. Bu tariflerin hemen ardından, bu konuda görev alacaklar için yeterlilikler ortaya konulacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2017 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Medya çalışanları standartları belirlemede son aşamaya gelindi

Basın Kartı Komisyonu, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünde (BYEGM) toplandı. Toplantıda, ilk kez basın kartı alacak ve sürekli basın kartı verilecek medya mensuplarının başvurularına ait 468 dosya, Basın Kartı Yönetmeliği çerçevesinde görüşülerek karara bağlanacak.

BYEGM Genel Müdürü Mehmet Akarca, toplantıda yaptığı konuşmada, kurumun faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Batı medyasında Türkiye aleyhinde algı operasyonları yürütüldüğünü belirten Akarca, buna karşı, gerçekleri duyurmak adına her mecrada olağanüstü çaba gösterdiklerini söyledi.

Akarca, öte yandan medya sektörünün ve çalışanlarının standartlarını belirlemek üzere ilgili devlet kurumlarıyla işbirliği içinde yürüttükleri çalışmaların son aşamaya geldiğini ifade ederek, "Muhabir nedir, editör nedir, haber kameramanı nedir, bunların genel tarifleri yapıldı. Bu tariflerin hemen ardından bu konuda görev alacaklar için yeterlilikler ortaya konulacak." dedi.

Yeterlilikler konusunda ise çalışanların sınavla mı alınacağı, sınav veya mülakatın konuları, kişilerin geçmiş çalışmaları gibi konuların değerlendirileceğini anlatan Akarca, bunlar tamamlandığında genişletilmiş bir komisyonda sarı basın kartı konusunda bazı çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Mesleki yeterlilikleri belirleyen kurumun "Mesleki Yeterlilik Kurumu" olduğunu anımsatan Akarca, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun da (RTÜK) televizyonlardaki haber spikerlerinin özellikle Türkçe kullanımında hangi standartları taşımaları gerektiği konusunu ele alacağı benzer bir çalışması olduğunu bildirdi.

Akarca, yürütülen çalışmalarla, Türkiye'de medya sektörünün gerçek çalışanlar tarafından yapılmasının, dünyanın en zor meslekleri arasında sayılan medya sektörünün Türkiye'de belli bir kaliteye, belli bir seviyeye çıkartılmasının amaçlandığını vurguladı.

- "Türkiye aleyhine yazılmış bir yazı yoktu"

BYEGM olarak, 15 Temmuz haftasında yaptıkları etkinlikleri de hatırlatan Akarca, 340 yabancı gazetecinin Türkiye'ye ve BYEGM'ye gerçekleştirdiği ziyarete değindi.

Gerçekleştirilen etkinliklerin ardından söz konusu yabancı basın mensuplarının ülkelerine bilgiyle donanmış olarak gittiklerine işaret eden Akarca, basın mensuplarının ülkelerine döndüklerinde yazdıkları makaleleri de 2 büyük ciltlik kitapta topladıklarını aktardı.

Akarca, yabancı basın mensuplarının Türkiye ziyaretlerinin ardından binlerce makale kaleme aldıklarına işaret ederek, "Bunların genel bir analizini yaptırdık. Yüzde 80'i olumluydu bu yazıların, yüzde 20'si de tarafsızdı. Türkiye aleyhine edilmiş bir laf yoktu, Türkiye aleyhine yazılmış bir yazı yoktu." bilgisini paylaştı.

Dünya'da 15 Temmuz'a ilişkin çıkan tüm yazıları da 5 cilt halinde derledikleri bilgisini veren Akarca, bunların incelenmesinin, devlet kütüphanesi ve bazı kurum kütüphanelerinde bulunmasının yararlı olacağını dile getirdi.

Akarca, Temmuz ayı sonunda AFAD'la da bir sergi açtıklarını belirterek, sergi açılışındaki detayları da hatırlattı.

Basın Kartı Komisyonu Başkanı Nazmi Bilgin de Akarca'yı başarılı çalışmalarından dolayı kutladı.

Konuşmaların ardından, bu yılın ikinci toplantısında dosyaları görüşmeye başlayan komisyonun, ilk kez basın kartı alacak 390, sürekli basın kartı verilecek 78 medya mensubuna ait toplam 468 başvuruyu, Basın Kartı Yönetmeliği çerçevesinde görüşerek karara bağlayacağı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber