Çukurova'da pamuk hasadı başladı

Ekim alanının geçen yıla oranla yüzde 20 oranında artmasıyla 180 bin ton civarında rekolte bekleniyor. Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tekin "Pamuğun fiyatı da bu yıl iyi seyrediyor. İnşallah böyle giderse pamukta hayal ettiğimiz ve varmak istediğimiz noktaya ulaşacağız. Pamuğun kilogramı şu anda 2,5 lira. Ayrıca desteği de koyduğumuzda 3,5 lirayı buluyor" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2017 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çukurova'da pamuk hasadı başladı

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da, verilen devlet desteğiyle ekim alanı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 20 artan pamuğun hasadı başladı.

Çukurova topraklarının en önemli ürünleri arasında yer alan pamuğun toplanması için makineler tarlalarda yerini aldı.

Ekim alanı geçen yıla oranla yüzde 20 artarak 330 bin dekara yükselen pamukta, bu yıl 2016'ya göre 30 bin ton artışla 180 bin ton rekolte bekleniyor.

Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin pamuk ekim alanında dünya genelinde 9. sırada bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de geçen yıl 4 milyon 100 bin dönüm alana pamuk ekimi yapıldığını belirten Tekin, "Bu rakam geçtiğimiz yıla göre biraz daha düşmüş durumda. Ancak Adana'da pamuk ekim alanı giderek artıyor. Pamuk, 1980'ler ve daha öncesinde Adana'da geniş alana ekilirken ve filmlere konu olurken, şu an bu ekim ciddi oranda düşmüş oldu. Bu da diğer alternatif ürünlerin gelişmesiyle ortaya çıkan bir durum. Bakanlığımızın almış olduğu tedbirlerle birlikte eski günlerine dönmese bile giderek artan bir seyir izleniyor." ifadesini kullandı.

Tekin, kentte geçen yıl 270 bin dekar civarında olan pamuk ekim alanının 330 bin dekara yükseldiğini belirterek, "Geçtiğimiz yıla göre Adana'da pamuk ekiminde 60 bin dönüm artışımız var. Önümüzdeki yıl bu rakamın daha da çok artacağını düşünüyoruz. Bazı problemler ortadan kalktığında pamuk Çukurova'nın ve Adana'nın geçmişte olduğu gibi yine en önemli ürünleri arasında yer alacak." diye konuştu.

"Çiftçilerimiz memnun"

Adana'nın pamuk üretiminde Türkiye'de 9. sıraya gerilediğini ancak bu yıl ekim alanında yaşanan artış ve rekoltenin iyi olması sayesinde 5. sıraya yükseleceğini düşündüklerini vurguladı.

Pamuk hasadının başladığını anlatan Tekin, şunları kaydetti:

"Hasat, birinci ürün ve ikinci ürün pamuklar nedeniyle aralık ayına kadar sürer. Pamukta şu anda dönüm başına yaklaşık 550 kilogram civarında ürün alınıyor. Pamuğun fiyatı da bu yıl iyi seyrediyor. İnşallah böyle giderse pamukta hayal ettiğimiz ve varmak istediğimiz noktaya ulaşacağız. Pamuğun kilogramı şu anda 2,5 lira. Ayrıca desteği de koyduğumuzda 3,5 lirayı buluyor. Çiftçilerimiz bu durumdan memnun ve bu memnuniyet devam edecek. Bölgemizdeki pamuğun garantör alıcısı durumdaki Çukobirlik'in aktivitesini arttırıp bir şekilde çiftçinin pamuğunu almalı ve çiftçiye güven vermeli. Çukobirlik yönetim kurulu başkanı ve diğer arkadaşlarla görüşüyoruz. Onlar da belirli bir çalışma yapıyor. Çiftçimizin elinden tutarak Adana'nın pamuktaki geçmişteki durumuna geri dönmesini istiyoruz."

100.000$ Sanal Para ve Eğitim Rehberi ile Forex'i Ücretsiz Öğrenin! 2017 Yılı 2.Çeyrek Kar/Zarar Oranı: %29 / %71

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber