Ankara'dan IKBY'ye son uyarılar

Türkiye, 25 Eylül'de yapılacak referanduma karşı kararlılığını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında yapılacak MGK ve Bakanlar Kurulu'nun ardından TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek Irak tezkeresi ile ortaya koyacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Eylül 2017 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ankara'dan IKBY'ye son uyarılar

Türkiye'nin bütün uyarılarına rağmen 25 Eylül'de bağımsızlık referandumuna gitme kararı alan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesud Barzani'ye son uyarı bugün toplanacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu ile verilecek. Türkiye'nin referanduma karşı kararlı duruşunu sergilemek için de TBMM Genel Kurulu yarın olağanüstü toplanarak, Irak tezkeresinin süresini uzatacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında bugün MGK yapılacak. MGK'da alınacak tavsiye kararlar aynı gün toplanacak Bakanlar Kurulu'na iletilecek ve Erbil yönetimine uygulanacak yaptırımlar kamuoyuyla paylaşılacak. Türkiye'nin bu konudaki kararlılığını göstermek için TBMM de AK Parti tarafından yarın olağanüstü toplantıya çağrıldı. 30 Ekim'de süresi dolacak ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) Irak'ta sınır ötesi operasyon yapma yetkisi veren Başbakanlık tezkeresinin süresini uzatmak için toplanacak TBMM Genel Kurulu, alacağı bu kararla Barzani'ye Türkiye'nin kararlılığını bir kez daha gösterecek.

MHP: DESTEK VERECEĞİZ

Anayasal olarak 1 Ekim'de açılacak TBMM, IKBY'deki referandumdan 2 gün önce, saat 16.00'da toplantıya çağrıldı. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, tezkere görüşmesinin öne çekilmesini değerlendirirken, "Türkiye sınırlarında meydana gelen hadiselere karşı duyarlılığını ve kararlılığını göstermek için tezkereyi öne çektik" dedi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, tezkereye destek vereceklerini söyledi. Akçay, "MHP, tam kadro Genel Kurul'da olacak, tezkereye olumlu oy verecek. Bu, yapılması planlanan referanduma karşı TBMM'den verilecek kararlı ve güçlü ses olacaktır. 25'inde yapılması istenen referanduma karşı, TBMM'nin Türk milleti adına vereceği kuvvetli ve kararlı adımı bütün dünya görecek" diye konuştu.

CHP YİNE KARARSIZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise tezkeredeki kararlarına ilişkin, "Bir yorum yapmak bugün için doğru değil. Bakalım nasıl bir metin gelecek. Oturacağız, konuşacağız tabii kararımızı vereceğiz. Sonuçta hepimizin ortak amacı var, Türkiye bölgesinde gücünü, dinamizmini korusun, bölgeden bir olumsuzluk Türkiye'ye sıçramasın. En büyük arzumuz bu zaten" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber