İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

OHAL Komisyonu ilk kararı Ekim'de

Milliyet, itiraz süresinin tamamlanmasının ardından çalışmalarına başlayan 'OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun çalışmalarını görüntüledi. Komisyon, ilk kararları ekim ya da kasım ayında vermeyi hedefliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Eylül 2017 07:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
OHAL Komisyonu ilk kararı Ekim'de

Gökçer Tahincioğlu

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılan ihraç ve kurum kapatma işlemleri ile ilgili itirazları değerlendirmek için oluşturulan Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, geçen hafta itiraz süresinin bitmesinin ardından çalışmalarına başladı. Komisyonun, kapatılan Askeri Yargıtay binasındaki çalışmaları, Başbakanlık tarafından hazırlanan yazılım üzerinden yapılıyor. Yıl sonuna kadar başvurularla ilgili ilk kararları vermeye başlamayı tasarlayan komisyonun hedefi ilk kararı ekim ya da kasımda verebilmek. 102 bin başvurunun 80 bini ile ilgili ilk kayıt aşamalarını tamamlayan komisyon, çıkarılan ilk KHK'larla ilgili olarak, ihraç kararlarını veren kurumlara yazı göndererek, 29 Eylül'e kadar, isim isim neden ihraç kararı verildiğinin bildirilmesini istedi.

Milliyet Ankara Haber Müdürü Gökçer Tahincioğlu, komisyonun çalışmalarını inceledi.

9 renk dosya

Milliyet, hafta başı itibarıyla çalışmalarına resmen başlayan OHAL Komisyonu'nun çalışma koşullarını ve hazırlıklarını görüntüledi. Kapatılan Askeri Yargıtay Binası'nda faaliyet gösteren komisyonun çalışma prensipleri ve koşulları şöyle özetlenebilir:

Askeri Yargıtay'ın uzun yıllar kullandığı bina, anayasa değişikliği ve KHK ile yapılan değişiklikler doğrultusunda, Askeri Yargıtay'ın kapatılmasıyla boşa çıkmıştı. Milli Savunma Bakanlığı'nın kullanmak istediği binaya OHAL Komisyonu talip olunca Başbakanlık devreye girdi. Sırt sırta bulunan binalardan Askeri Yargıtay, OHAL Komisyonu'na tahsis edildi. Bu binayla sırt sırta bulunan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi binası da Milli Savunma Bakanlığı'na bırakıldı.

OHAL Komisyonu binasındaki inşaat çalışmaları halen sürüyor. Komisyon öncelikle, yazılım, arşiv ve dosyalama bölümleriyle ilgili hazırlıkları yaparak çalışmalarına başlamış. Binadaki inşaat çalışmalarına ise bir yandan dosyalar incelenirken devam ediliyor. Kurum kapılarında bile hala Askeri Yargıtay'ın amblemleri var.

Karekodlu evraklar

Uzun bir bekleyişin ardından oluşturulan komisyon, çalışmalarına öncelikle dosyaların toplanması ile başlamış. Eşzamanlı olarak, dosyaları kayda geçirebilmek için yazılım programına ihtiyaç duyulmuş. Yazılım, Başbakanlık tarafından hazırlanarak komisyonun kullanımına sunulmuş. Yazılıma göre, valiliklere yapılan itiraz başvuruları komisyonun bilgisayarlarına düşüyor. Bilgisayarlardan karekodlu evraklara çıktı alınarak her başvuru dosyalama bölümünde saklanıyor.

İhraç kararının verildiği kurumlara 9 ayrı renkte dosyalar hazırlanmış. Bu dosyalara çıktılar konuluyor, dosyaların üzerine hangi KHK ile ihraç kararının verildiği, hangi kurumun kararı verdiği, itirazda bulunan kişinin ismi ve adresi yazılıyor. Kurumlara göre tasnif edilen dolaplarda dosyalar arşivleniyor.

Komisyona itiraz başvurusu süresi, geçtiğimiz hafta cuma günü sonlandı. Bundan sonra çıkacak KHK'larla ilgili de 60'ar gün itiraz süresi verilecek. Yaklaşık 102 bin başvurunun, AİHM, AYM ve valiliklerden gelenlerle 120 bine çıkabileceği belirtiliyor.

İlk KHK'lardan başlanarak kurumlara yazı gönderilmeye başlandı. Yazı gönderilmeden önce ilgili bakanlıkların yetkilileri ile toplantı yapılarak nelerin talep edildiği de bildirildi. Gönderilen yazılarda, örneğin bir üniversiteden 300 kişi ihraç edilmişse, her biri için ayrı ayrı ihraç gerekçelerinin bildirilmesi isteniyor.

Komisyon yetkilileri, cezaevinde açlık grevini sürdüren, KHK ile ihraç edilmiş Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın dosyalarının, öncelikli olarak ele alınıp alınmayacağı ya da ne zaman ele alınacağı konusunda bir açıklamada bulunmamayı tercih etti.

7 üyeli komisyonda 181 personel

7 üyeli komisyonda, 28 hakim/savcı, 23 müfettiş, 12 uzman, 118 müdür-memur olmak üzere toplam 181 kişi çalışıyor. Komisyonun her üyesine bağlı hakim-savcı, müfettiş ve uzmanlar, ilgili üyelere dağıtılan kurumların dosyalarını inceleyecek. Hesap uzmanı örneğin, Bank Asya'ya FETÖ talimatından sonra mı para yatırıldığını, yatırılan paranın kredi ödemesi mi başka bir ödeme mi olduğunu inceleyerek görüş bildirecek. Nihai kararı komisyon verecek.

n Komisyonun geri çevirdiği başvurulara yargı yolu açılacak. Kararlar kamuoyuna açıklanmayacak ancak ilgili kişiye gerekçeli tebliğ edilecek.

Başbakanlık, MİT ve Emniyet'e yazı

Komisyon MİT, emniyet, Başbakanlık gibi kurumlara yazı göndererek, FETÖ ve diğer terör örgütleri ile ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilen dosyaları, bilgileri, örgütlerle ilgili arşivleri isteyecek. İhraç kararı veren kurumun değerlendirmesi kaynağından da kontrol edilecek.

n Kurumun önündeki en büyük sorunlardan biri "kanaat" sonucu yapılan ihraçlar. KHK'ların esnek yapısı ve değerlendirme sonucu ihraca da olanak tanıması nedeniyle komisyon, kanaatin doğruluğunu denetlemek gibi bir durumla karşı karşıya kalabilecek.

'Kanaat'le ihraçlar önemli bir sorun

Komisyon, yıl sonuna kadar ilk kararlarını vermeyi tasarlıyor. Hedef, ekim veya kasım ayında dosyalarla ilgili kararları vermeye başlamak. Kurumlardan gelen yazılarla, güvenlik birimlerinden gelen tespit ve dosyalar, itiraz başvurularıyla ilgili oluşturulan kişisel dosyalara konulup, ön incelemeden geçirilecek. Komisyonun şu anki düşüncesi KHK sırasına göre değerlendirme yapmak. Ancak dosyası erken oluşan, bilgi ve belgelerin toplandığı kişilerin başvuruları, diğer dosyalarda evrak bekleniyorsa, daha erken karara bağlanabilecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber