İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Petrol vanası da askeri seçenek de masada

Türkiye'nin gündemi, Kuzey Irak yönetiminin referandumdan geri adım atmaması halinde alınacak yaptırım kararlarının masaya yatırılacağı MGK'ya kilitlendi. Toplantıda 3 aşamalı plan masaya yatırılacak. Diplomatik tepkinin ardından ekonomik yaptırımlar devreye girecek. Bu kapsamda Erbil'in can damarı petrol ticareti durdurulacak, Habur sınır kapısı kapatılıcak. Son seçenek ise askeri önlem

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 22 Eylül 2017 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Petrol vanası da askeri seçenek de masada

MGK, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) Lideri Mesut Barzani'nin dünyanın gündemine oturan referandum kararı nedeni ile 2 gün erken toplanıyor. Uzun süredir Türkiye ile iyi ilişikiler içinde olan Barzani'nin, Kerkük'ü de dahil ettiği bağımsız Kürt devleti projesinde ısrar etmesini Ankara ulusal güvenlik sorunu olarak MGK toplantısında masaya yatıracak. ABD ziyaretinden önce MGK toplantısının erkene alındığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak BM Genel Kurulu'ndan Barzani'ye 'referandum kararından vazgeç, kaybederssin' uyarısı yapmıştı. Tüm dünyadan aynı çağrıyı duyan Barzani ise 25 Eylül olarak açıkladığı referandum kararından geri adım atmadı. Türkiye diyalogla caydırmaya çalıştığı Barzani yönetimine karşı, MGK'dan çıkacak tavsiye kararlarıyla yaptırımları gündemine alacak. Irak sınırında başlattığı tatbikatla Erbil yönetimine 'askeri seçenek de masada' mesajı veren Ankara'nın 25 Eylül'den sonra devreye sokması muhtemel ekonomik ve diplomatik yaptırımlar şöyle:

BAŞKONSOLOSUN GERİ ÇEKİLMESİ: Diplomatik ilişkilerin en düşük seviyeye düşürülmesi, konsolosun geri çekilmesi yaptırımlar arasında. Türkiye, Erbil Başkonsolosu'nu geri çağrılabilir.

HABUR SINIR KAPISINI KAPATMAK: Habur Sınır Kapası Kuzey Irak'ın ekonomik ve ticari olarak can damarı kabul ediliyor. Türkiye'ye önemli ölçüde bağımlı olduğu bilinen IKBY yönetimine, Habur Sınır Kapısı'nı kapatarak veya sınırlandırarak yaptırım uygulanabilir. Derecik, Gülyazı ve Üzümlü sınır kapıları için de benzer düzenlemelerin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

TİCARETE SINIRLAMA: Sınır kapısının kapatılmasının yanısıra ihracat ve ithalatın sona erdirilmesi de ekonomik yaptırım olarak gerçekleşebilir. IKBY'de satılan ürünlerin yüzde 50'sine yakınını Türk mallarının oluşturduğu biliniyor. Ayrıca Türkiye bölgede yapılan yatırımlarda ilk 5 ülke içinde. Bu kapsamda Türkiye'nin sınırlamalar getirebileceği kaydediliyor.

VANA KAPANIR PARAYA BLOKAJ : IKBY petrolünü Ceyhan üzerinden Avrupa'ya taşıyan petrol boru hattı Erbil yönetimi için hayati önemi sahip. Boru hattırın referanduma karşı olan Bağdat yönetimiyle anlaşmalı olarak kapatılmasının da yaptırımlar kapsamında gündeme gelme ihtimali var. Bu kapsamda Barzani yönetimine ödenen petrol parasının da bloke edilmesi gündeme gelebilir. Öte yandan Erbil-Şırnak boru hattıyla doğalgaz taşıma projesinin de askıya alınması söz konusu.

ASKERİ MÜDAHALE: Türkiye bölgedeki Türkmenler'e yönelik özellikle de Kerkük'e bir müdahale halinde askeri seçeneği de gündemine aldığını ilan etti. Irak merkezi hükümetinin talebi doğrultusunda askeri açıdan destek verilmesi de bu kapsamda değerlendirilyor. Ayrıca IŞİD ile mücadelede kapsamında peşmergeye verilen askeri eğitim ve lojistik destek de sonlandırılabilir. Ancak askeri önlemlerin son seçenek olduğu belirtiliyor.

DİPLOMATİK AĞ: Olası bir iç savaş tehdidine karşı Irak, İran ve Rusya ile bölgesel bir işbirliğine gidilebilir. Irak'ın toprak bütünlüğü, çıkabilecek olan bir mezhepsel, etnik savaşı önlemek için bir diplomatik ağ kurulabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber