İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Altı kurumda, maaşlara üst sınır getirilmesi Anayasa'ya aykırı değil

Anayasa Mahkemesi; Türk Akreditasyon Kurumu Genel Sekreterliği, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Başkanlığı, KOSGEB, TSE, kalkınma ajansları ve Mesleki Yeterlilik Kurumlarında, personel maaşlarına üst sınır getirilmesinin Anayasa'ya uygun olduğuna karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Eylül 2017 09:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Altı kurumda, maaşlara üst sınır getirilmesi Anayasa'ya aykırı değil

Mesleki Yeterlik Kurumunda bazı uzman personele, 375 sayılı KHK'da yer alan üst maaş sınırlaması hükmü hilafına fazla maaş ödemesi yapılmıştır. Sayıştay, incelemesi sırasında, maaşlara üst sınır getiren hükmün Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştur.

2. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) ek 11. maddesinin birinci fıkrasının itiraz konusu (c) bendi şöyledir:

"c)Türk Akreditasyon Kurumu Genel Sekreterliği, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Başkanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Standardları Enstitüsü Başkanlığı, kalkınma ajansları ve Mesleki Yeterlilik Kurumu kadro ve pozisyonlarına ilk defa veya yeniden atanan ... uzman unvanlı meslek personeline, ilgili mevzuatı uyarınca ödenen her türlü maaş, aylık, ücret, ek ücret, prim, zam, tazminat, ikramiye, fazla çalışma ücreti, kar payı ve her ne ad altında olursa olsun yapılan diğer ödemeler ile sosyal hak ve yardımlar kapsamında yapılan bütün ayni ve nakdi ödemelerin bir aylık toplam net tutarı; ...., uzman unvanlı meslek personeli için Başbakanlık uzmanlarına mevzuatında kadrosuna bağlı olarak mali haklar ile sosyal hak ve yardımlar kapsamında yapılması öngörülen ödemelerin bir aylık toplam net tutarını geçemez."

Yüksek Mahkeme yaptığı incelemede, itirazı sendikal hak yönünden incelemiş ancak Mesleki Yeterlik Kurumunun, kamu gelirlerinden harcama yapan bir kamu idaresi olduğu, itiraz konusu kuralın kamusal harcamaları sınırlandırmak ve bütçe disiplinini sağlamak amacıyla getirildiğine dikkat çekerek, maddenin iptal istemini reddetmiştir.

DEĞERLENDİRME

Anayasa Mahkemesinin bu kararı, Türk Akreditasyon Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, KOSGEB, TSE, Kalkınma Ajansları ve Mesleki Yeterlilik Kurumlarında çalışan personel açısından önemlidir.

AYM'nin bu kararıyla birlikte, bu kurumlarda çalışan personele yapılacak amaş ödemelerinde, 375 sayılı KHK'da yer alan sınırlamaların geçilemeyeceği bir kez daha onaylanmıştır. Uzman personel bağlamında değerlendiriecek olursak, bu kurumlarda çalışan uzman personele ödenecek tüm maaaş ve benzeri unsurların Başbakanlık uzmanlarına mevzuatında kadrosuna bağlı olarak mali haklar ile sosyal hak ve yardımlar kapsamında yapılması öngörülen ödemelerin bir aylık toplam net tutarını geçmemesi gerekmektedir. Aksi halde, bir Sayıştay incelemesinde, geriye doğru zimmet çıkacaktır.

AYM'nin kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber