'Darbeci şüpheliler, vatansever asker ve polislerle çatıştı'

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde, Esenler'deki 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda Avrupa Yakası'nda gerçekleştirilecek işgal girişimleri için toplantı yapan ve darbeyi organize ettikleri belirtilen 55'i tutuklu 132 rütbeli askerle ilgili iddianamede, olay yeri kamera görüntülerine yansıyan ayrıntılara yer verildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Eylül 2017 13:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Darbeci şüpheliler, vatansever asker ve polislerle çatıştı'

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, FETÖ bünyesinde "Yurtta Sulh Konseyi" olarak adlandırılan illegal olusum tarafından kalkışma tarihi 15 Temmuz 2016 ve öncesinde Maltepe'deki General Nurettin Baransel Kıslası 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgı, Yesilköy'deki Hava Harp Okulu Komutanlıgı ve Esenler'deki 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlıgı'nda toplantılar gerçekleştirildiği hatırlatıldı.

66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlıgı ile Harp Akademileri Komutanlıgı'nda görevli askerlerin istirak ettiği olaylarla ilgili bilgiler verilen iddianamede, darbe tesebbüsünün planlayıcılarından Albay Uzay Sahin, Yarbay Murat Yanık ve Binbası Mehmet Murat Çelebioğlu'nun 14-15 Temmuz 2016'da, 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanı olan Mehmet Nail Yiğit ve tugayın üst rütbeli subayları ile toplantı yaptıklarının bilindiği aktarıldı.

İddianamede, söz konusu toplantıya kimlerin katıldıgı, toplantının nerede ve hangi sartlarda yapıldıgının tespiti için Tugay Komutanlık Binası'nın kamera görüntülerinin incelendigi belirtilerek, görüntülere göre, 14 Temmuz saat 11.25'te Şahin, Yanık ve Çelebioğlu'nun komutanlık binasına geldikleri, komutanlık katına çıkarak Yiğit'in makam odasının yanındaki odaya girdikleri, Yiğit'in odasından çıkarak bu şahısları karşıladığı, Yiğit ve Yüzbaşı Özkan Özgenç'in tugaya gelenlerle aşağıya indiği, tekrar toplantı salonuna geçtikleri ve 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlıgı'nda görevli Binbası Ahmet Baykal'ın da saat 11.36'da diger sahısların bulundugu toplantı salonuna girdiginin görüldüğü anlatıldı.

- Toplantı salonundaki hareketlilik kameralarda

Istanbul Jandarma Alay Komutanı Albay Gürcan Sercan'ın 14 Temmuz'da saat 11.37'de diger sahısların bulundugu toplantı salonuna girdiginin görüldüğü kaydedilen iddianamede, kamera görüntülerine göre darbe girişimi öncesi gerçekleşen hazırlıklarla ilgili yapılanlar, saatine göre şöyle sıralandı:

"Saat 11.39; Yarbay Osman Akkaya ve Yüzbaşı Özkan Gönenç, diger sahısların bulundugu toplantı salonuna girdi. 12.17; Özkan Özgenç ve Uzay Sahin, toplantı salonundan çıktı. 12.18; Özkan Özgenç yeniden toplantı salonuna girdi.12.19; koruma askerleri tarafından toplantı salonuna su servisi yapıldı.12.27; Uzay Sahin yeniden toplantı salonuna girdi. 12.40-12.43; Albay Gürcan Sercan komutanlık katını terk etti, makam aracıyla kısladan ayrıldı. 13.08; 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlıgı'nda görevli Yarbay Serbülent Eken, diger sahısların bulundugu toplantı salonuna girdi. 13.08; Uzay Sahin ve Mehmet Murat Çelebioğlu toplantı salonundan çıktı, bir süre dısarıda kaldı. 13.10; Mehmet Nail Yiğit yeniden toplantı salonuna girdi. 13.16; Uzay Sahin yeniden toplantı salonuna girdi. 13.19; 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlıgı'nda görevli Albay Yusuf Sarı toplantı salonuna girdi. 13.19; tugay görevlisi Yarbay Kadir Yıldız ve Yarbay Fatih Sönmez salona girdi. Mehmet Murat Çelebioğlu ve Özkan Özgenç de aynı dakika yeniden toplantı salonuna girdi. (Toplantı boyunca sahıslar defalarca dısarı çıkıp yeniden içeri girdi.) 14.37; Fatih Sönmez komutanlık katından ayrıldı. 14.45; toplantı sona erdi ve toplantıya katılanlar komutanlık katından ayrıldı. 14.56; Mehmet Murat Çelebioğlu ve Uzay Sahin komutanlık binasından ayrıldı. 15.02; Murat Yanık, Özkan Özgenç ile birlikte komutanlık binasından ayrıldı."

- 15 Temmuz'da ne yaptılar?

İddianamede, bir gün öncesinden gerçekleştirilen toplantılarla darbe teşebbüsüne hazırlık yaptıkları görülen şüphelilerin, 15 Temmuz'daki hareketlilikleriyle ilgili de kamera görüntüsü analizine yer verildi.

15 Temmuz günü saat 09.06'da Tugay Komutanı Yardımcısı Albay Yusuf Sarı'nın ve saat 09.09'da Tank Tabur Komutanı Serbülent Eken'in komutanlık katına geldiklerinin görüldüğü anlatılan iddianamede, bu kişilerin aynı dakikalarda Tugay Komutanı Mehmet Nail Yiğit ile toplantı salonuna gittikleri, Yusuf Sarı'nın saat 09.54'te komutanlık katına gelerek toplantı salonuna geçtiği ve saat 10.08'de de Mehmet Nail Yiğit'in makamına girdiginin görüldüğüne dikkat çekildi.

- Kışlada hareketlenme saat 20.15'te başladı

Kamera görüntülerine göre darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz günü gerçekleşen hazırlıklarla ilgili yapılanlar, saatine göre şöyle sıralandı:

"Saat 10.40; Mehmet Nail Yiğit komutanlık katından asagıya indi, makam aracıyla ayrıldı. 10.51; Uzay Sahin, Murat Yanık ve Mehmet Murat Çelebioğlu komutanlık katına geldi, Mehmet Nail Yiğit'in makam odasının yanındaki odaya girdi. 10.57; aynı kişiler komutanlık katından asagıya indi, komutanlık binasının yan tarafında bulunan kamelyaya yöneldi. 11.04; iki asker kamelya yönünde yürüdü. Yaklasık bir dakika sonra Mehmet Nail Yiğit'in makam aracı görüntüye girdi, Yiğit kamelyaya doğru yürüdü. (Bu toplantının yapıldıgı alanı gösteren kamera görüntüsü bulunmamaktadır. Ancak toplantının 13.28'e kadar devam ettiği değerlendirilmiştir.) 14.06; Mehmet Nail Yiğit komutanlık katına çıktı ve makam odasına girdi. 15.15-15.27; Yiğit makamından asagı kata indi, makamına geri geldi. 16.08; Albay Yusuf Sarı ve Yarbay Kadir Yıldız makam odalarına girdi. 16.18; Yarbay Osman Akkaya, Yarbay Fatih Sönmez, Yarbay Serbülent Eken, Binbası Ahmet Baykal ve Yüzbası Özkan Özgenç, komutanlık makam odasına girdi. 16.38; toplantı bitti ve toplantıya katılanlar komutanlık katından ayrıldı. 16.39; Mehmet Nail Yiğit komutanlık makamından ayrıldı, makam aracına yürüdü.

Saat 20.14; Yiğit, komutanlık katına geldi. 20.15; komutanlık katına silahlı ve teçhizatlı askerler gelip gitmeye basladı. (Bu görüntülerden bu saat itibarıyla kısla içerisindeki hareketlenmenin basladıgı anlasılmaktadır.) 20.28; Albay Yusuf Sarı silahlı ve tam teçhizatlı olarak yanındaki silahlı iki asker ile komutanlık katına geldi. 20.32; Yarbay Osman Akkaya tam teçhizatlı olarak komutanlık katına geldi. 20.35; sivil bir sahıs elindeki kamuflaj ve çantayla komutanlık katına çıktı. 20.37; Yusuf Sarı yanındaki askerlerle komutanlık katından ayrıldı. 20.40; Osman Akkaya yanındaki askerlerle komutanlık katından ayrıldı. 20.40; komutanlık katına sivil kıyafetle gelen sahıs kıyafetini degistirip kamuflajlı olarak komutanlık katından ayrıldı. 20.54; Mehmet Nail Yiğit komutanlık katından asagıya sırtında tüfekle indi. 21.15; Yiğit, komutanlık katından yeniden geldi. 22.00; Harp Akademileri Komutanlıgı'nda görevli Binbası Mehmet Türk ile yüzbasılar Murat Sözen ve Vural Dizdaroğlu komutanlık katına geldi. 22.06; bu şahıslar kosarak pes pese komutanlık katından ayrıldı. 22.09; uzman çavus Ali Baki Ilhan elindeki bir dosyayla komutanlık katına geldi. (Bu sahsın sıkıyönetim emrini Mehmet Nail Yiğit'e getiren sahıs oldugu tespit edildiginden emrin Yiğit'e getirildigi degerlendirilmektedir.) 22.30-22.32; Harp Akademileri Komutanlıgı'nda görevli Albay Durdu Selim Ayçetin ve Yüzbası Ismail Menderes Sema sivil kıyafetli olarak komutanlık katına geldi, yine sivil kıyafetle kosarak komutanlık katından ayrıldı. 23.11; Yüzbası Özkan Özgenç komutanlık katına geldi. 23.19; Harp Akademileri Komutanlıgı'nda görevli Yüzbası Sedat Çelik komutanlık katına geldi. 23.33; Mehmet Nail Yiğit komutanlık katından ayrıldı."

- Çatışma, kaçma ve teslim olma süreci

Kamera görüntülerine göre, harekat merkezine gelen tüm subayların, 16 Temmuz sabahı piyade tüfekleri ile saat 04.27-04.29 arasında harekat merkezinden çıkarak gittikleri, şüphelilerin bu anlarda Topkule Kıslası'na giren vatansever asker ve polis ekipleri ile çatısma amacıyla hareket ettikleri aktarılan iddianamede, Harekat Merkezi'nden asagıya inen süphelilerin giristeki odadan çelik yelek aldıktan sonra dısarıya çıkarak vatansever asker ve polis birlikleri ile çatısmanın yasandıgı bölgeye dogru hareket ettiklerinin görüldüğü anlatıldı.

Süphelilerden Yüzbası Sedat Engin'in henüz bina içerisinde iken silahına doldurus yaptıgının görüldüğü ve bu görüntüden yola çıkarak süphelilerin çatısma ihtimalinin bilincinde dısarıya çıktıklarının anlasıldığı vurgulanan iddianamede, yaşananlar saat saat şöyle sıralandı:

"Saat 04.36'da binanın kapısında bekleyen askerler, binanın içerisine dogru kosmaya basladı. (Bu görüntülerden bu saat itibarıyla çatısmanın basladıgı anlasılmıstır.) 04.48; çatısmaya giren süpheliler Tugay Karargah Binası'na girmeye basladı. 04.49; bir süpheli diz çökmüs olarak polis ekiplerinin bulundugu yöne hedef aldı. 04.49; aynı süpheli bu kez merdivenlerde ayakta dururken yine polis ekiplerinin bulundugu yöne hedef aldı. (Bu eylemleri gerçeklestiren sahsın Yüzbası Sedat Çelik oldugu görülmektedir.) 04.48- 05.26; yasanan çatısmanın ardından polis ekiplerinin geri çekilmesini fırsat bilen darbeci askerler yeniden harekat merkezine geldi. Bazı süpheliler yasanan çatısmanın ardından harekat merkezinde üzerilerini degistirerek sivil kıyafetler giydi ve bu sekilde kısladan kaçtı. 05.25; çatısmanın ardından Musa Odabaş ve Fatih Karabulut harekat merkezine geldi. 05.29; Fatih Karabulut sivil kıyafetli olarak harekat merkezinden ayrıldı.

Saat 08.37; sabaha kadar harekat merkezinde kalan Yarbay Bayram Bekdemir, Uzman Çavus Savas Akçam ile dısarıyı ve bina içini kontrol etti. 09.22; özel harekat polisleri harekat merkezinin bulundugu binaya girdi. 09.25; Savas Akçam ve Bayram Bekdemir merdiven basında bekledi. Özel harekat polisleri Bekdemir'i gözaltına aldı."

- "Polis ekipleri komutanlık katına geldi"

İddianamede, saat 08.09'da sivil giyimli bir grup askerin nizamiyeye dogru yürüdügü ve 09.17'de de polis ekiplerinin komutanlık katına gelerek etrafı kontrol ettiginin görüldüğü vurgulanarak, yasanan darbe tesebbüsü sırasında 66. Mekanize Piyade Tugayı'ndan kısla dısına çıkan birliklerin, Tugay Harekat Merkezi'nden koordine edildiği ve bu sebeple harekat merkezinde yasanan olayların tespiti açısından bu yere ait güvenlik kamera görüntülerinin incelendigi aktarıldı.

İddianamede, saat 09.18'de Yarbay Bayram Bekdemir'in harekat merkezine geldigi, 10.37'de sivil olarak buradan ayrıldığının görüldüğü belirtilirken, darbe tesebbüsünün planlayıcılarından oldukları bilinen Uzay Sahin, Murat Yanık ve Mehmet Murat Çelebioğlu'nun saat 11.00'de harekat merkezinin oldugu Tugay Karargah Binası'na girdikten sonra binayı terk ettikleri ve Tugay Kurmay Baskanı Yarbay Osman Akkaya'nın makam odasına girdikleri, bu odaya daha sonra Ömer Korkut ve Yarbay Serbülent Eken'in girdiği anlatıldı.

- Helikopterden vatandaşa ateş

Yasanan darbe tesebbüsü esnasında 66. Mekanize Piyade Tugayı'ndan çıkan askeri birliklerin Istanbul Emniyet Müdürlügü'nü isgal etmek amacıyla Adnan Menderes Bulvarı'na kadar intikal ettikleri, ancak darbe girisiminin haber alınmasıyla birlikte harekete geçen emniyet birimlerinin il emniyet müdürlügüne gelen yolları trafige kapatarak askeri araçların müdürlüge intikalini engellemeye çalıstıkları bilgisi verilen iddianamede, şu değerlendirme yapıldı:

"Daha sonrasında basta Sayın Cumhurbaskanımız ve Basbakanımız olmak üzere devlet büyüklerimizin, darbe tesebbüsünün hukuksuz oldugunu belirtmeleri ve devletin tüm kurumları ile darbecilerin karsısında oldugunu beyan etmeleri ve vatandasları da hukuksuz darbe tesebbüsüne karsı sokaga inmeye davet etmeleri üzerine vatandaslar sokaga inmeye baslamıslardır. Emniyet güçlerinin ve vatandasların mukavemeti ile zor durumda kalan darbeci askerler, takviye birlik talebinde bulunmuslardır. Bunun üzerine 66. Mekanize Piyade Tugayı'ndan hareketlenen bir helikopter ile bazı asker sahıslar Il Emniyet Müdürlügü'ne inmek istemisler ancak emniyet güçlerinin yogun mukavemeti karsısında buraya inis yapamadan uzaklasmıslardır. Il Emniyet Müdürlügü'ne inis yapamayan helikopter inis yapabilmek için uygun bir yer ararken Adnan Menderes Caddesi'nde vatandaslar helikoptere dogru kosmaya baslamıstır. Vatandasları dagıtmak için helikopter içerisinde bulunan darbeci askerler tarafından vatandasların üzerine ates açılmıstır. Açılan ates sonucunda Mehmet Güder sehit olmus, Ali Kara, Aydın Deniz ve Muhyettin Ayaz yaralanmıstır."

İddianamede, 15 Temmuz 2016 günü yasanan darbe tesebbüsü sırasında Topkule ve Bastabya kıslalarının nizamiyelerinde yasanan olayların aydınlatılabilmesi amacıyla bahse konu noktaları gören güvenlik kamera kayıtlarının da incelendigi belirtildi.

Murat Kaya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber