'Cari açık ve yükselebilecek dolar kuru sorun yaratacak'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu, "Önümüzdeki zaman diliminde AKP, bütçe açığının yanında cari açıkla, yeniden yükselebilecek dolar kurunun yaratacağı sorunlarla boğuşmak durumunda kalırken, elinde çok az araç ve manevra alanı kalmış durumda" dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Eylül 2017 15:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Cari açık ve yükselebilecek dolar kuru sorun yaratacak'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "Önümüzdeki zaman diliminde AKP, bütçe açığının yanında cari açıkla, yeniden yükselebilecek dolar kurunun yaratacağı sorunlarla boğuşmak durumunda kalırken elinde çok az araç ve manevra alanı kalmış durumda." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Merkez Bankası Fed'in Açık Piyasa İşlemleri Komitesi'nin Eylül ayı toplantısı sonrasında yapılan değerlendirmeleri, alınan kararları ve üyelerin tahminlerini kamuoyu ile paylaştığını anımsattı.

Fed'in, faizde önümüzdeki bir yılda, dört defada kabaca 1 puanlık bir artışı amaçladığını belirten Aykut Erdoğdu, Türkiye gibi yükselen çevre ülkeler ile riskli varlıklara para yatıranlar için bunun tatlı bir haber olmadığını savundu.

Erdoğdu, "Çünkü hem son 10 yılda piyasalara dağılan dolarların bir kısmı çekilecek, hem de faiz artacak." ifadesini kullandı.

Erdoğdu, şu görüşlerini paylaştı:

"Çünkü, biriktirilmiş stresler, kırılganlıklar, yükümlülükler çok büyük. Fed'in yeni bir sayfa başlattığı Eylül 2017 sonrasına Türkiye'nin 12 ay içinde çevirmek durumunda olduğu dış borç stoku 177 milyar doları aşarken, finanse edilmesi gereken yıllık cari açığın 35 milyar dolarda kalması halinde bile, sağlanması gereken dış finansman 212 milyar doları buluyor. Bu kaynağın temininde yüksek faiz dışında bir gereç bulamayan AKP iktidarı, ülkenin üretilen değerinin dış rantiyelerce paylaşmaktan öte çözüm üretemiyor... Önümüzdeki zaman diliminde AKP, bütçe açığının yanında cari açıkla, yeniden yükselebilecek dolar kurunun yaratacağı sorunlarla boğuşmak durumunda kalırken elinde çok az araç ve manevra alanı kalmış durumda."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber