Savaş mağduru çocuklar geleceğe hazırlanıyor

Türkiye'de en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan kentlerden biri olan Şanlıurfa, yaklaşık 61 bin Suriyeli öğrenciye eğitim imkanı tanıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2017 22:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Savaş mağduru çocuklar geleceğe hazırlanıyor

Halil Fidan

Türkiye'nin en kalabalık kentleri arasında yer alan ve 650 binin üzerindeki öğrencisiyle birçok ilin nüfusunu geride bırakan Şanlıurfa'da bu yıl yaklaşık 61 bin Suriyeli öğrenci eğitim görüyor.

Kentte en iyi şekilde ağırlanan Suriyeli ailelerin çocukları, farklı ilçe ve mahallelerde 3 bin 382 öğretmenin yer aldığı, 60 okulda yeni eğitim ve öğretim yılına başlamanın heyecanını yaşıyor.

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Burada Suriyeli öğrenci sayımız, bazı illerimizin öğrenci sayısının tamamından daha fazla. Ayrıca okullaşmayan öğrenciler de var onlarla ilgili de Suriyelilerin yoğun olduğu ilçe ve mahallelere UNİCEF ve AB'nin desteğiyle okullarda yapacağız. Bu sayede bütün Suriyeli çocukları da eğitime kazandırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Suriyeli çocuklar mutlu

Haliliye ilçesine bağlı Sırrın Mahallesi'nde bin civarında öğrencinin bulunduğu Suriyeli Misafirler Bilgi ve Eğitim Merkezi'nde okula devam eden 8'inci sınıf öğrencisi Abdullah Casim ise Deyrizor kentinden savaş nedeniyle geldiklerini ve 4 yıldır burada yaşadıklarını anlattı.

Burada Türkçe konuşmayı öğrendiğini ifade eden Casim, şunları kaydetti:

"Burası çok güzel bir yer, Suriye'de çok sıkıntılar yaşadık, okulda çok şeyler öğreniyoruz, öğretmenlerimiz bizim için çok yoruluyorlar, onlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Yaklaşık 4 yıldır buradayız ve Türkçeyi çok iyi konuşabiliyorum, Türk halkını da çok seviyoruz. Babam çocuk doktoruydu ama burada çalışmıyor. Aslında ben büyüyünce sadece bir şey olmak istemiyorum, farklı alanlarda ilerleyip insanlarıma yararlı olmak istiyorum. Kafamda çok meslek var daha karar vermedim ama burada aldığım eğitimle inşallah büyüyünce güzel işlere imza atarım."

Ailesiyle Halep'ten gelen 7'nci sınıf öğrencisi Humeysa Reşit de "Ölümden kaçtık, yaşamak için buradayız. Suriye'de 2 yıl okula gittim sonra çatışmalar yoğunlaştı. Şimdi de burada okula devam ediyorum, bunun için mutluyum." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber