'Ev ödevi bebek' 50 yıldır ev hanımlarına para kazandırıyor

Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde bir öğrencinin ev ödevi için annesi tarafından yapılan ve turistlerden ilgi görünce "Soğanlı bebeği" olarak üretimi sürdürülen oyuncak bebek, yarım asırdır ev hanımlarına gelir kapısı oluyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2017 19:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Ev ödevi bebek' 50 yıldır ev hanımlarına para kazandırıyor

MÜZAHİM ZAHİD TÜZÜN

Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesine bağlı Soğanlı Mahallesi'ndeki ev hanımları, "Soğanlı bebeği" ile 50 yıldır aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Ev hanımlarının el emeği göz nuru ile yapılan Soğanlı bebeği, 50. yaşında da birçok aileye ekmek kapısı oluyor.

İlçede bir araya gelen 14 kadın, oluşturdukları havuz sistemiyle, yaptıkları bebeklerden elde edilen geliri eşit şekilde paylaşıyor. Her gün akşam bebek yapmak için gerekli malzemeleri hazırlayan kadınlar, sabahın erken saatlerinde kalkarak mahalledeki bir parkta buluşup yaptıkları Soğanlı bebeğinden emeklerinin karşılığını almak için müşterilerini bekliyor.

Yöre kadınlarından Sebahat Arız (50), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yaşından beri Soğanlı bebeği yaptığını söyledi.

Bebeğin kendileri için vazgeçilmez olduğunu belirten Arız, şunları dile getirdi:

"Soğanlı bebeğini ilk teyzem yapmış. Öğretmeni kızına ödev verince o da bir bebek yapmış. Kızı da okula giderken elindeki bebeği turistler beğenip satın almış. Annesine de 'Anne ben bebeği sattım.' deyip para vermiş. Böylece bu bebek bugüne kadar yapılmış. Yaklaşık 50 yıldır da bu bebek bu şekilde yapılıyor." ifadelerini kullandı.

"Ürgüp ve İstanbul gibi yerlere de toptan veriyoruz"

Eskiden daha çok kişinin bu bebekleri yapıp sattığını ifade eden Arız, şöyle konuştu:

"Bu bebeği yapan yaklaşık 40 kişi varız fakat biz 14 kadın bir araya geldik ve yaptığımız bu bebeklerden elde ettiğimiz geliri eşit şekilde paylaşıyoruz. Yabancı turist bu yıl az olduğu için şimdilerde daha çok yerli turistlere satıyoruz. Ürgüp ve İstanbul gibi yerlere de toptan veriyoruz. Herkes götürüp kendi bebeğini veriyor ya da kargoyla yolluyoruz."

Günde kişi başı 10 bebek yaptıklarını dile getiren Arız, "Bebeklerimizi satacağımız kadar yabancı dil konuşuyoruz. Fransızca, İtalyanca gibi dilleri, ürünlerimizi satacak kadar biliyoruz. Bunları da buraya gelen turistlerden öğrendik." dedi.

Ayşe Ablak da 10 yaşından beri Soğanlı bebeği yaptığını, çocuklarını okuttuğunu, evinin bütçesine de katkı sağladığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber