Emekli olmak için 2018 Ocak veya Temmuz'unu beklemeye gerek var mıdır?

Bugün itibariyle emekli olma hakkına sahip bir memurun daha yüksek bir emekli maaşı için Ocak veya Temmuz 2018'i beklemesine gerek var mı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Ekim 2017 10:04, Son Güncelleme : 29 Kasım 2020 18:47
Emekli olmak için 2018 Ocak veya Temmuz'unu beklemeye gerek var mıdır?

SORU: Sayın yetkililer iyi günler ve iyi çalışmalar.

1992 yılında Devlet Memurluğu görevime başladım ve halen çalışmaktayım. 2018 yılı içerisinde emekli olmak istiyorum.

Bu itibarla, 2018 yılının ilk altı ayında veya ikinci altı ayında emekli olmamda, emekli maaş ve ikramiyesinde nasıl bir farklılık olmakta mıdır? Olursa nasıl (Değişiklikler) olmaktadır?

CEVAP: 2018 yılının ilk altı ayında veya ikinci altı ayında emekli olmak memura ne kazandırır? Sorunuz özelinde değerlendirmekteyiz.

Emekli olmak isteyenler, çalışma hayatlarını bitirmek isterler. Bu nedenle de, emekli olmak isteyenlerin ilk planda düşündükleri husus, hangi tarihte emekli olacakları ve emekli ikramiye tutarları ve emekli aylık tutarlarının artırılmış olan katsayılar üzerinden alacaklarını hesap etmeleri olmaktadır. Bunun için de memur maaş katsayılarının artırılmasını beklerler. Genelde bunun için OCAK veya TEMMUZ aylarını beklemektedirler.

Memurların emeklilik işlemlerinde dikkate aldığı katsayılar:

Memurların emekli ikramiyesi ve emekli aylık tutarlarının bulunmasında memur maaş katsayısının etkisi büyüktür. Memur maaş katsayısının artış oranı memurun hem emekli aylık hem de emekli ikramiyesini etkilemektedir.

Bu katsayılar, genel olarak 6 aylık dilimler halinde belirlenir. Emekli aylık ve ikramiye nasıl hesaplanır konusunu ve katsayıların neleri ifade ettiğini görmek için http://www.memurlar.net/haber/147064 adresimiz ziyaret edilebilir.

Memurlar emekli olduklarında hangi katsayılar üzerinden işlemleri yapılır;

Her ayın 15'inde maaşlarını almakta olan Devlet memurlarından yine o ayın 15'inde SGK emeklilik kesintileri yapılır. Yapılan emeklilik kesintisi ise bir sonraki ayın 14'üne kadar olan dönemi kapsar. Bir başka deyişle 15 Aralık maaşını alan bir memurun hizmet süresi, takip eden yılın 14 OCAK tarihine kadar olan süreyi kapsar. Aynı şekilde 15 HAZİRAN maaşını alan bir memurun hizmet süresi de 14 TEMMUZ tarihine kadar olan süreyi kapsar.

Bu hizmet sayılması da memurun 15 ARALIK maaşını aldıktan sonra emekliye ayrılması durumunda takip eden yılın OCAK ayında uygulanacak olan memur maaş katsayısı artışından yararlanmasını sağlar. Aynı şekilde 15 HAZİRAN maaşını aldıktan sonra emekliye ayrılan memur da TEMMUZ ayında uygulanacak olan memur maaş katsayısı artışından yararlanır.

Emekli aylığında OCAK ayının veya TEMMUZ ayının katsayılarının etkisi nasıl olmaktadır:

Emekli aylığı memur için değişmez. Katsayılar çalışan memurlar ile emekli memurlar için aynı şekilde ve aynı oranda belirlenmektedir. Emekli aylığının artması için Ocak veya Temmuz aylarını beklemeye lüzum olmaz. Örneğin; OCAK 2018 de emekli olan memura örneğin 2000 TL. aylık bağlandı, Bu memurun emekli aylığı TEMMUZ ayında emekli olan memurun aylığı da diyelim % 3,5 katsayı artışı ile 2070 TL. oldu, OCAK ayında emekli olan memurun da aylığı 2070 TL. olarak aynı tutar olur. Hiçbir şekilde tutar olarak emekli aylığında değişiklik olmaz.

Emekli ikramiyesinde OCAK ayının veya TEMMUZ ayının katsayılarının etkisi nasıl olmaktadır.

Ocak ayında emekli olan memura OCAK ayında uygulanan memur maaş katsayıları üzerinden emekli ikramiyesi hesaplanır. Emekli olduktan sonra TEMMUZ ayında yapılan memur maaş katsayısı artışı ikramiye tutarını değiştirmez.

Yani, OCAK ayında emekli olan memur OCAK - HAZİRAN sonu arası memur maaş katsayılarına göre 50000 TL. ikramiye almışsa, TEMMUZ ayında emekli olan emsali bir memurun emekli ikramiyesi TEMMUZ - ARALIK sonu arası memur maaş katsayılarına göre % 3,5 artışla 51750 TL. olur. İkinci yarı yıl için memur maaş katsayıları Birinci yarı yıl içerisinde emekli olanların emekli ikramiyelerine uygulanmaz.

Sonuç olarak: 2018 yılı ilk altı ay içerisinde emekli olan ile 2018 yılı ikinci altı ay içerisinde emekli olmayı bekleyen memurun yalnızca emekli ikramiyesi tutarı artış oranı kadar artar. Emekli aylık tutarı gelen artışla beraber otomatik olarak artar.

2018 yılı OCAK ayı memur maaş katsayılardan yararlanmak için mutlaka OCAK ayının beklenmesine gerek yoktur. ARALIK 2017 görev maaşını alıp emekli olunması yeterli olmaktadır. Aynı şekilde TEMMUZ 2018 ayında emekli olmak için de mutlaka TEMMUZ 2018 ayının beklenilmesine gerek yoktur. HAZİRAN 2018 görev maaşını alıp emekli olunması yeterli olmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber