Yeni ALES kararı sonrasında, akademik başvurularda değişenler!

Bu yazımızda, Yükseköğretim Kurulunun yakın zamanda almış olduğu ALES kararı sonrasında öğretim elemanı kadrolarına başvurularda dikkat edilmesi gereken incelikleri açıkladık.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Eylül 2017 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni ALES kararı sonrasında, akademik başvurularda değişenler!

Bilindiği üzere, Yükseköğretim Kurulunun araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, uzman, okutman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına başvurularda kullanılacak ALES puan türleriyle ilgili önemli önemli karar aldığını 19 Eylül 2017 tarihli haberimizde sizlerle paylaşmıştık.

Bu kapsamda, YÖK'ün aldığı karar sonrası nelerin değiştiğini, nelerin aynı kaldığını ve bu çerçevede öğretim elemanı kadrolarına başvuran adayların kafalarında oluşan soru işaretlerini gidermek adına bazı açıklamaların yapılması ihtiyacı görülmüştür.

Aşağıda hazırladığımız tablo üzerinden öğretim elemanı kadrolarında aranan ALES puan türlerini ve konu ile ilgili örnekler ile diğer açıklamaları görebilirsiniz.

UNVANLAR

YÖK KARARI

ÖRNEKLE AÇIKLAMA

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ

Kadronun ilan edildiği bölüm/program hangi alanda öğrenci alıyorsa o alandaki ALES puan türü.

-Makine Mühendisliği Bölümüne alınacak Araştırma Görevlisi kadrosu için "SAYISAL ALES" puan türü kullanılacaktır.

-Ekonometri Bölümüne alınacak Araştırma Görevlisi ilanında hem Ekonometri hem de İstatistik bölümü mezunları başvurabiliyorsa, Ekonometriye "TM" ile öğrenci alındığından yalnızca "EŞİT AĞIRLIK ALES" puanı dikkate alınacaktır. İstatistik bölümü mezunlarının Sayısal ALES puanları dikkate alınmamaktadır.

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ, OKUTMAN, UZMAN, ÇEVİRİCİ, EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANLAMACISI

Adayın lisans mezuniyet alanı hangi alanda ise o alandaki ALES puan türünü yada kadronun ilan edildiği bölüm/program hangi alandan öğrenci alıyorsa o alandaki ALES puan türünü tercihlerine göre kullanabilmeleri.

-İşletme Bölümüne alınacak Öğretim Görevlisi kadrosu için eğer ilanda sadece "İşletme" bölümü mezunlarının başvurması istenilmişse adaylar Eşit Ağırlık ALES puanını kullanacaklardır.

-Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümüne alınacak Öğretim Görevlisi kadrosu için ilanda "Bilgisayar Mühendisliği" mezunlarının başvurması istendiği takdirde, her ne kadar Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümüne Eşit Ağırlık ile öğrenci alınsa da, adaylar tercihen ALES sayısal puanı daha yüksekse onu kullanabilecektir.

Özel yetenekle öğrenci alınan Resim, Müzik ile Beden Eğitimi gibi bölümlere alınacak Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisi, Okutman gibi kadrolarda adaylar hangi ALES puanı yüksekse puan türü farkı aranmadan onu kullanabilecektir.

Eğitim Bilimleri Bölümüne bağlı Eğitim Programları ve Öğretim, Eğitim Yönetimi, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme gibi Anabilim Dallarına alınacak Araştırma Görevlisi kadrolarına başvurularda adayların lisans mezuniyet alanına göre ALES puanları dikkate alınacaktır.

Örneğin, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalına alınacak kadroya başvuran bir Matematik Öğretmeninin Sayısal ALES puanı dikkate alınırken, Türkçe Öğretmeninin Sözel ALES puanı kullanılacaktır.

Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolara başvurularda alan türü değişen programlardan mezun olanların, lisans öğrenimine girdikleri ALES puan türü yada mezun oldukları programın ilan edildiği tarihte öğrenci aldığı alandaki ALES puan türünü tercihlerine göre kullanabilecektir.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber