'Siber güvenlik alanında yerli ve milli yazılım-donanım kullanılmalı'

BTK Başkanı Sayan: Türkiye'de siber güvenlik alanında yerli ve milli yazılımla donanım kullanılması milli güvenliğin sağlanmasında hayati önem taşıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2017 12:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Siber güvenlik alanında yerli ve milli yazılım-donanım kullanılmalı'

- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye'de siber güvenlik alanında yerli ve milli yazılımla donanım kullanılmasının milli güvenliğin sağlanmasında hayati önem taşıdığını belirtti.

Sayan, BTK'da düzenlenen "Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi ve Kümelenme: Kamu Kurumlarının Çalıştayı" organizasyonunda, ulusal siber güvenliğin sağlanmasının kurumun odak noktalarından biri olduğunu söyledi.

BTK bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezine (USOM) daha fazla kaynak ayrılarak geçmişte yapılan çalışmalara ivme kazandırıldığına işaret eden Sayan, merkezin Türkiye genelinde siber güvenlik anlayışını geliştirmek, kritik durumlarda yerinde müdahale ekipleriyle olayın kontrolünü ele almak ve siber olaylara müdahalede ulusal koordinasyonu yapmak amacıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü anlattı.

Sayan, bu yıl 700'e yakın kurum, kuruluş ve işletmeye resmi yazıyla binden fazla zafiyet bildirimi yapıldığını kaydetti.

Siber güvenliğin doğası gereği teknik, sosyal, hukuksal bakış açılarıyla ele alınması gereken bir kavram olduğunun altını çizen Sayan, şöyle devam etti:

"Ulusal siber güvenliğin sağlanmasında gerek uluslararası düzeyde gerekse ulusal çapta iş birlikleri ve koordineli çalışmalar hayati önem arz etmektedir. USOM tarafından yapılan bildirimler, ulusal siber güvenliğimizin sağlanması açısından son derece önemli bilgileri ve alınması gereken önlemleri içeriyor ancak USOM'un bu tespitleri yapıyor olması elbette tek başına yeterli değildir. Bu tespitler gerekli aksiyonların alınması neticesinde anlam kazanmaktadır. Dolayısıyla kurumlarımızdan ve kurumsal siber olaylara müdahale ekiplerinden (SOME) beklentimiz, söz konusu bildirimlerle ilgili mümkün olan en kısa sürede gerekli aksiyonların alınarak geri bildirimlerin USOM'a iletilmesidir."

Sayan, USOM-SOME arasındaki iletişimin daha güvenli, etkin ve hızlı sağlanabilmesini temin edecek adımları atmaya devam ettiklerini vurgulayarak, bu noktada Some İletişim Platformunu (SİP) geliştirdiklerini dile getirdi.

Türkiye'de siber güvenlik alanında yerli ve milli yazılımla donanım kullanımının milli güvenliğin sağlanmasında hayati önem taşıdığına dikkati çeken Sayan, şunları kaydetti:

"Yerli ve milli siber güvenlik, sektör ekosistemi ve kümelenmesi oluşturulmasının, gerek kurumlar arası gerekse kamu-özel sektör iş birliğinin geliştirilmesi açısından en önemli adımlardan biri olduğunu düşünüyorum. İşte tam da bu noktada, kamu kurumlarının temsilcileri olarak sizler, ulusal siber güvenlik sektörümüzün geliştirilmesine yönelik gereksinimlerin ve ihtiyaçların neler olduğu konusunda fikir beyan edecek en önemli aktörlersiniz. Bu açıdan çalıştayın yerli ve milli siber güvenlik sektörünün geliştirilmesi noktasında en önemli mihenk taşlarından biri olacağını düşünüyorum. Buradan çıkacak sonuçların ihtiyaçlarımızın daha iyi anlaşılması ve bu ihtiyaçlarımızı karşılayacak yeni projelerin başlatılmasına vesile olacağına inanıyorum."

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber