Beslenme ve kilo kontrolü kanser riskini azaltıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mart 2007 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, beslenme konusunda atılacak adımlarla kanserden korunmada önemli yol katedilebileceğini belirterek, "Kalın bağırsak, meme, rahim, böbrek ve yemek borusu kanserlerinin yüzde 20 ila 30'undan kilo fazlalığı sorumlu" dedi.

1-7 Nisan arasındaki günleri kapsayan Kanser Haftası öncesi bilgi veren Kutluk, her yıl 11 milyon kişinin kansere yakalandığını belirterek, gerekli önlemler alınmadığı takdirde bu sayının 2020 yılında 16 milyona ulaşacağını kaydetti.

Türkiye'de her yıl 150 bin kişinin kansere yakalandığını, kanserin kalp hastalıklarından sonra en sık görülen ikinci ölüm nedeni olduğunu bildiren Kutluk, "Kanser hemen harekete geçilmesi gereken önemli bir konu. Kansere karşı çaresiz değiliz. Yapılabilecek birçok şey var" diye konuştu.

Tütünle savaşın, kanserle savaşın olmazsa olmazı olduğunu vurgulayan Kutluk, kanserle savaşmak için özellikle çocuklara ve gençlere doğru beslenme alışkanlıklarının öğretilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Kutluk, kilo kontrolünün yanı sıra yiyecek ve içeceklerin nasıl saklandığı ve nasıl pişirildiğinin de kanserden korunma konusunda önemli olduğunu vurguladı.

Tuzla saklanan yiyeceklerin mide kanseri riskini artırdığını belirten Kutluk, tuz kullanımının azaldığı ve yaşam şartlarının iyileştiği yerlerde mide kanserinin de daha az görüldüğünü kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber